lunes, 9 de febrero de 2009

Дострокові президентські вибори можливі лише за згоди Ющенка, вважають у БЮТ

Заступник голови Верховної Ради УкраїниМикола Томенко вважає, що дострокові вибори президента в Україні можливі лише за умови добровільної згоди на це нинішнього голови держави Віктора Ющенка. Про це Томенко заявив під час ефіру на радіо "Ера", повідомили у прес-службі віце-спікера.

"Будь-які дострокові вибори - парламентські чи президентські - можливі лише за погодженням ключових гравців", - зазначив заступник голови ВР, передає УНІАН.

Коментуючи критику президента на адресу Кабінету міністрів, зокрема, його останню заяву, що вся відповідальність за ситуацію в Україні лежить виключно на уряді та прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко, Томенко зауважив, що логічним кроком після цього мало б бути написання президентом заяви про відставку. Він пояснив це тим, що Конституція України та чинне законодавство наділяє президента великими повноваженнями, але і значною відповідальністю за соціально-економічний стан держави.

"Ця емоційна заява викликана тим, що двічі поспіль президентові разом з Партією регіонів не вдалося відправити уряд у відставку. Але політики такого рівня після подібних заяв пишуть заяву про добровільну відставку", - сказав Томенко.

Нагадаємо, що 15 січня парламент ухвалив Закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України".

В законі передбачено, що підставою для ініціювання питання про усунення Президента України з посади в порядку імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу ВР, підписи яких не відкликаються.

Нещодавно лідер Партії регіонів Віктор Янукович підтвердив наміри своєї політичної сили й надалі йти шляхом спрощення процедури імпічменту президента: "Ви знаєте, ми голосували за закон про спеціальні слідчі комісії, який відкриває шлях і дає інструмент для початку цієї процедури. І далі ми йтимемо цим шляхом".

А уже 7 лютого Ющенко повернув у Верховну Раду закон про тимчасові слідчі комісії, що передбачає спрощення процедури імпічменту.

Поширенням посвідчень співвітчизника перейматиметься консульська служба МЗС Росії

У разі затвердження посвідчення співвітчизника поширенням займатиметься консульська служба МЗС Росії. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомив директор консульського департаменту МЗС РФ Андрій Карлов, передаєУНІАН.

"Форму (посвідчення – прим. ред.), наскільки мені відомо, ще не розроблено, але якщо це буде зроблено, то, я так підозрюю, без консульської служби тут не обійтися", - сказав він.

Він повідомив, що МЗС Росії має 234 консульських установи в світі.

Водночас Карлов зазначив, що безпосередньо консульський департамент цим питанням не займається і ці функції покладено на департамент з роботи зі співвітчизниками МЗС Росії.

16 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що ініціатива Росії про введення карти співвітчизника перебуває на стадії обговорення.

"Можу вас запевнити, що жодних дій, жодних рішень, які якимсь чином означають втручання у справи тих держав, де наші співвітчизники проживають, не буде. Ми б хотіли відгукнутися на щире бажання російськомовних, які проживають за межами Росії, асоціюватися зі своєю історичною Батьківщиною", - сказав він.

Зазначимо, що карта співвітчизника - це практика, спрямована на поліпшення умов адаптації іноземних громадян в окремій державі. Але визначення співвітчизника ніяк не означає, що він є рівним за всіма умовами до громадян Росії.

В Держдумі РФ розроблено законопроект про "Карту росіянина". Як повідомив автор законопроекту, депутат Держдуми Ілля Пономарьов(фракція "Справедлива Росія"), "Карта росіянина" створюється насамперед для громадян України.

За його словами, "ідея цього закону полягає в тому, щоб не здійснювались ті дії, які так хворобливо сприймаються будь-якими державами, коли їх громадяни одержують ще й російське громадянство. Ми хочемо уникнути подвійного громадянства, забороненого законодавством України". Відповідаючи на запитання, скільки громадян України будуть зацікавлено в отриманні "Карти росіянина", Пономарьов припустив, що в східних і південних областях України ці цифри можуть становити до половини населення, в центральних областях і Києві – до 10%, а в західних областях це буде швидше винятком, ніж правилом.

Ющенко вважає переговори Тимошенко в РФ незаконними: немає відповідних директив

Президент України Віктор Ющенко вважає, що переговори урядової делегації країни з представниками Росії про надання України кредиту проведені з порушенням правових норм, які регламентують в Україні міжнародні переговори. Про це повідомив прес-секретар президента Ірина Ванникова на брифінгу в понеділок в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Президент не затверджував директив для цих переговорів і не отримував відповідних документів від уряду", - передала вона позицію президента з питання відкриття кредитної лінії в Росії.

"Арифметика від Тимошенко" 
Україні загрожує "білоруський сценарій" 
В Єврокомісії нічого не знають про лист Тимошенко щодо кредиту

За її словами, глава держави вважає неприпустимою ситуацію, коли стратегічні для життя країни питання вирішуються кулуарно, з порушенням встановлених правових норм і "з явними ознаками корупції".

Вона відзначила, що президентові України відомо лише про технічне завдання переговорної групи.

Ванникова також повідомила, що президент вважає неприпустимим об'єднувати отримання Україною кредиту з ратифікацією договору "про нульовий варіант" і про долю вітчизняної газотранспортної системи.

Президент, за її словами, також закликає до відвертості і зваженості в питаннях зовнішніх запозичень і звертає увагу, що державні борги віддаватимуть не чиновники, які їх отримають, а український народ, і перш за все молоде покоління.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила в суботу в Мюнхені, щоукраїнська сторона отримала позитивну відповідь від Росії на прохання виділити їй кредит. Вона відзначила, що "веде дискусію з багатьма країнами, щоб на урядовому рівні забезпечити необхідні кредити для покриття планового дефіциту бюджету".

Також Тимошенко нагадала, що написала листи урядам Росії, США, Японії, Китаю, керівництву Європейського Союзу та інших країн з пропозицією сприяти укладанню відповідних угод. "Ми вже отримали позитивні відповіді на ці листи від деяких країн, у тому числі і Росії", - сказала прем'єр України.

"Арифметика від Тимошенко" 

У свою чергу народний депутат, член Президії партії "Єдиний центр"Василь Петьовка вважає, що умови отримання Україною п'ятимільярдного кредиту від Російської Федерації повинні бути оприлюднені і розглянуті Верховною Радою і Радою національної безпеки і оборони України. Про це пише УНІАН.

Умови кредиту, який прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко збирається отримати в Росії депутат коментує як "арифметику, яка виглядає так: узяти у борг 5 млрд, при цьому подарувавши 12 млрд".

Він вважає, що російська влада вже висунула ряд умов надання кредиту. "Виконання тільки одного з них - ратифікація угоди про "нульовий варіант", по якому Україна відмовляється від претензій на яку-небудь власність СРСР, веде до того, що наша держава втратить щонайменше 12 млрд доларів".

Політик відзначає, що в Росії достатньо складне фінансове становище, щоб кредитувати інші держави. Так, в Росії дефіцит бюджету в 2009 році може скласти 40-70 млрд доларів, і більшість експертів прогнозують для цієї країни негативний показник ВВП. Тому, очевидно, що кредит Україні міг бути наданий тільки на дуже вигідних умовах для Росії.

На його думку, "щоб віддати кредит, уряд може влаштувати для Росії приватизацію за безцінь українських стратегічних підприємств, зокрема, "Укртелекому", Одеського припортового заводу або Обленерго. Також неоприлюдненою умовою надання кредиту може бути частковий контроль Росії над українською ГТС".

Депутат нагадує, що "ми вже мали досвід "секретних" газових домовленостей Тимошенко, після яких Україна потрапила в десятирічну газову кабалу до Росії. Ще одних таких "домовленостей" українська економіка не витримає".

Україні загрожує "білоруський сценарій" 

В цей же час заступник глави Секретаріату президента України Андрій Кислинський вважає, що "московський" кредит може призвести Україну до повторення "білоруського сценарію".

"За прем`єра Юлії Тимошенко Україна може повторити сценарій Білорусі, яка під борговим тиском Росії втратила контроль над власною газотранспортною системою та низкою стратегічних підприємств", - цитує Кислинського прес-служба Президента України.

Він нагадує, що спочатку Росія різко підвищила ціни на газ для Білорусі, а коли в країні почались проблеми з бюджетом та економікою, Москва "люб`язно" запропонувала обміняти дешевий газ на білоруську трубу. Далі "газова" залежність змінилася "кредитною".

Як відомо, у серпні 2007 року ЗМІ повідомляли, як Президент БілорусіОлександр Лукашенко заявив, що Росія хоче приватизувати не лише окремі підприємства, навіть безплатно їх прихопити".

Кислинський нагадав, що при цьому Москва навідріз відмовилась переглядати газову угоду з Білоруссю. Натомість запропонувала кредити в обмін на пільговий продаж білоруських підприємств інвесторам з РФ. Зрештою, наприкінці 2007 року Білорусь у Москві підписала угоду про держкредит на 1,5 млрд дол, а три місяці тому - ще на 2 млрд дол".

За його словами, "Росія ще до початку перерахування кредитних коштів вимагатиме жорстких гарантій - від застави майна до пільгового продажу держпідприємств. Таким чином Росія по суті поверне собі цей кредит ще до того, як надасть його Україні".

Він також переконаний, що прем`єр невідкладно повинна прозвітувати громадськості про реальні умови "московського" кредиту, а також про всі таємні переговори з Кремлем, які Тимошенко веде протягом останнього часу.

В Єврокомісії нічого не знають про лист Тимошенко щодо кредиту

В Європейській Комісії не знають про лист прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо надання кредиту Україні, про це заявив сьогодні на брифінгу речник Єврокомісії Йоханнес Лейтенбергер. "У мене немає ніяких коментарів з цього приводу", - сказав він.

Інший представник Єврокомісії також заявив, що йому нічого не відомо про лист, однак, зазначив він, це ще не означає, що його не було. Разом з тим, джерело в Єврокомісії повідомило, що допомога Україні не може бути надана в рамках Європейської політики сусідства, а єдиним легальним інструментом, який може застосувати Єврокомісія для допомоги третім країнам, є макрофінансова допомога.

"Однак, розмір такої допомоги є досить обмеженим і, зазвичай, не перевищує десятка мільйонів євро", - сказав співрозмовник. За його словами, така допомога може бути надана третім країнам у формі кредиту або навіть гранту. На сьогодні Єврокомісія надала кілька таких кредитів і грантів, зокрема, Молдові, Грузії та Лівану.

Нагадаємо, в пятницю, уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що у Москву відправлено делегацію уряду для таємних переговорів із Росією про отримання спеціального кредиту. Наголошувалося, що технічне завдання пов'язується питання отримання кредитів від Росії із ратифікацією договору про "нульовий варіант".

Того ж дня в Кабміні спростували заяви про таємні переговори з Росією. А в Секретаріаті президента вказували на небажання Кабміну говорити правду.

Також Тимошенко заявила, що не відповідає дійсності і інформація про умови, на яких Росія готова надати кредит.

Суд вирішив стягнути з Наливайченка 300 тис рублів за наклеп на Затуліна

Тверський районний суд Москви зобов'язав тимчасово виконуючого обов'язки СБУВалентина Наливайченка спростувати заяву про порушення законів депутатом Державної думи РФ, директором Інституту країн СНДКостянтином Затуліним, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на представника прес-служби Інституту країн СНД.

Таким чином, суд задовольнив позов Затуліна щодо захисту честі і гідності та компенсації морального збитку. У своєму позові депутат зажадав визнати невідповідними дійсності образливі вислови на свою адресу з боку Наливайченка в інтерв'ю газеті "Известия" від 22 жовтня 2008 року і просив суд зобов'язати Наливайченка дати в газеті спростування, стягнувши також з нього 4 мільйони рублів. Ці кошти Затулін має намір направити на підтримку російських шкіл в Україні.

Росія пропонує Україні відмовитися від списків персон нон-грата

Суд визнав заяву Наливайченка про те, що представники СБУ двічі доводили в українському суді факти здійснення Затуліним протиправних дій на території України такими,що порочать честь і гідність Затуліна і не відповідають дійсності.

"Московський суд проявив максимум терпіння щодо громадянина України Наливайченка. Я готовий пробачити Наливайченку та СБУ всі образи і штрафні санкції, якщо рішення суду змусить їх хоч би задуматися", - зазначив Затулін.

В Інституті країн СНД стверджують, що СБУ не перестає переслідувати Затуліна, йому вже втретє за три роки заборонили в'їзд на територію України.

Крім того, у жовтні 2008 року СБУ направив в Мінюст республіки прохання про заборону діяльності громадської організації" Українська філія Інституту країн СНД", пояснивши це тим, що організація провела конференцію, на якій заперечувався факт "голодомору". Сама філія це звинувачення відкидає.

А 22 жовтня 2008 року в газеті "Известия" було опубліковано інтерв'ю Наливайченка, в якому він заявив, що представники СБУ "двічі доводили в суді, що Затулін справді чинив протиправні дії". Затулін сприйняв висловлювання Наливайченка на свою адресу образливими і такими, що не відповідають дійсності, і подав позовну заяву до Тверського районного суду Москви.

Росія пропонує Україні відмовитися від списків персон нон-грата

У свою чергу, Міністерство закордонних справ РФ виступає за те, щоб Росія і Україна відмовилися від списків персон нон-грата. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві заявив директор консульського департаменту МЗС Росії Андрій Карлов, передає УНІАН.

"Добре відома позиція нашої країни з приводу цих списків - ми завжди виступали за те, щоб між нашими країнами їх не було", - сказав він.

Водночас, відповідаючи на питання, хто з українських громадян входить в такий список в Росії, він відповів, що цей список визначає не МЗС, а інші органи Росії.

Окрім цього, Карлов сказав, що на сьогоднішній день МЗС РФ не розглядає питання щодо введення візового режиму з Україною.

"Переді мною, перед моїми колегами керівництво міністерства розробки візової угоди з Україною не ставило. Я сподіваюся, що поки їздитимемо без віз", - сказав він.

Примітно, що у вересні з'явилося повідомлення, що Росія заборонить в'їзд до країни низки громадян України у відповідь на аналогічні дії з боку Києва. Цю інформацію офіційно підтвердив посол Росії в Україні Віктор Черномирдін.

За його словами, створення "чорного списку" для українців стане "адекватною мірою" після того, як Україна оголосила персонами нон-грата декількох депутатів Держдуми РФ.

А ще до цього надходили непідтверджені дані про те, що до "нев'їзних" на територію Росії українців потрапили екс-лідер фракції "Наша Україна - Народна самооборона" (НУ-НС) В'ячеслав Кириленко, керівник комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олег Білорус, член комітету з питань культури й духовності, депутат Верховної Ради від НУ-НС Петро Ющенко, член того ж комітету від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Яворівський.

Крім того, в переліку також фігурують керівник робочої групи Служби безпеки України з вивчення історії ОУН-УПА Володимир Вятрович, глава Київської обладміністрації Віра Улянченко й Глава Харківської обладміністрації Арсен Аваков, а також голова держкомпанії "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук.

За останні місяці українська влада не пустили в країну двох російських парламентаріїв: депутатів Держдуми Затуліна й Сергія Маркова.

Затуліну, між іншим, управління СБУ в Одеській області до цього винесло попередження про неприпустимість висловлювань, направлених на посягання територіальної цілісності України. Його також було письмово попереджено про недопущення публічних заяв, які суперечать національному законодавству України.

Зазначимо, можновладці Росії й України домовилися про скасування "чорних списків" для обох країн у червні 2007 року. Проте незабаром Київ повернувся до практики оголошення росіян персонами нон-ґрата. Наприклад, на початку 2008 року в'їзд до України заборонили для мера Москви Юрія Лужкова за його висловлювання про те, що Севастополь повинен бути російським.

Під Лозовою горів склад з отрутохімікатами. Населення прилеглих сіл евакуювали

На Харківщині під Лозовою горить склад з отрутохімікатами. Як повідомив сайт Харківської облдержадміністрації з посиланням на голову Лозівської райдержадміністрації Сергія Землянського, осередок спалаху виявлено на території складських приміщень однієї з приватних фірм.

На складах зберігається близько 15 тонн невідомих кислотних отрутохімікатів. Над складом – велика хмара диму, навколо кислотний запах. Фірма знаходиться поблизу арсеналу, на якому в кінці серпня вибухали боєприпаси.

Керівництво району прийняло рішення про евакуацію 30 дітей з Катеринівського дитячого садка і близько 400 дітей з Катеринівської школи. Дітей вивезли в місцевий ДК. Зараз думають – чи потрібно вивозити жителів навколишніх будинків. Тим часом, пересування вулицями населеного пункту вже обмежили.

Землянський розповів, що дах на складах був пошкоджений ще влітку, під час серпневих вибухів на арсеналі. Накрили "хімію" руберойдом, але сьогодні дах потік, хімікати вступили в реакцію.

На місці працює 5 машин МНС. На даний момент рятувальниками МНС локалізовано пожежу. Як повідомили у прес-службі МНС, пожежа спалахнула сьогодні вранці у складському приміщенні ТОВ "Супіна Інтернешнл ЛТД", на складі хімікатів. Підрозділи МНС на місце виїхали о 10.16.

Об 11.15 бійцями МНС пожежу було локалізовано. Станом на 13.30 хмара розсіялася. На даний час ведуться роботи щодо засипання осередку пожежі піском.

Постраждалих немає. На місці працює оперативна група Головного облуправління МНС.

У кінці серпня біля міста Лозова трапилася величезна пожежа на військових складах. На жаль, не вдалося її загасити, і вогонь через сильні пориви вітру перекинувся на об'єкти 61-го арсеналу Південного оперативного командування Сухопутних військ ВС України.

Грач назвав себе лідером КПУ і звинуватив Тимошенко у провокації сімейного скандалу Симоненка

Компартія не збирається міняти лідера черезскандал з розлученням голови партії Петра Симоненка. Про це повідомив представник партіїЛеонід Грач в інтерв'ю газеті "Дело", опублікованому в понеділок.

"Чому хтось вважає, що буде зміна лідера? Партія не збирається нікого змінювати", - заявив він.

"Що стосується нібито мого бажання змінити Симоненка, хочу усім сказати - я і так лідер партії. Як особистість я затребувана людина. А бути формальним лідером немає бажання. Якби я цього хотів, то міг би стати їм уже давно", - додав він.

"Петру Миколайовичу необхідно серйозно задуматися про усе: про родину, про життя, яке він прожив з родиною. І в тому числі про те, що розповідає його нова супутниця Оксана Ващенко в інтерв'ю ЗМІ", - сказав Грач.

За його словами, своїми розповідями "вона нанесла більше шкоди, ніж інші інформаційні повідомлення".

"Сьогодні по партії будуть бити. Адже ми стоїмо не тільки на ідеологічних принципах, але і на позиціях високої моралі. А після цього випадку дуже важко буде нам судити когось іншого", - пояснив він.

"Я вже сьогодні чую негативні оцінки з боку супротивників партії - мов, ах ви такі-сякі. Уперше про розлучення я довідався з телепередач. Якбі це сталося раніше, то прямо в очі сказав би Петру Миколайовичу по-чоловічому: партія не може через тебе одержувати удари", - зазначив Грач.

Він також допустив, що це все інформаційна провокація. "Є твердження, що хіба що ні я спровокував цю подію", - сказав він.

"Уже не перший рік підноситься, начебто в мене з ним йде протистояння за посаду... А в іншому провокації не бачу. Оксана Ващенко з задоволенням дає інтерв'ю з усіма подробицями їхніх відносин. Цим фактором і скористалися провокатори", - зазначив Грач.

Він припустив, що провокація може бути ініційована "піарниками Юлії Тимошенко".

"Симоненко незручний для неї як кандидат у президенти, що має значну підтримку на південному-сході країни. А після сімейного скандалу буде вкрай важко переконати потенційних виборців у чомусь, закликати їх на свою сторону. А якщо Симоненко не стане брати участь у виборах або ж утратить підтримку, звільниться частина голосів, за які можна буде боротися іншим кандидатам", - сказав він.

Примітно, що є й інша версія причин роздування сімейного скандалу комуніста. За деякими даними історія про розлучення і народження дочки у лідера КПУ набула розголосу стараннями працівників Секретаріату Президента.

Це стало відповіддю на інформацію про те, що прем'єр-міністр Тимошенко на дуже вигідних умовах запропонувала лідеру КПУ брати участь у президентських виборах в ролі технічного кандидата для відтягування голосів у Віктора Януковича.

Звернемо увагу, що лідер КПУ Симоненко вирішив розлучитися з дружиною через парламентську журналістку Ващенко, яка три тижні тому народила йому дочку Марію. Дружина Симоненка не вірить, що Ващенко народила. Вважає ці чутки політпровокацією.

Сам же горе-чоловік уже підтвердив народження позашлюбної дочки. "Тепер у мене двоє синів і дочка. І я упевнений, що у нас все буде чудово", - сказав він.

Кохана жінка головного комуніста України також не приховує своєї близькості із Симоненком і з задоволенням описує їхні амурні справи в пресі.

У Януковича кажуть, що з партії можуть вигнати "групу Фірташа"

Наступного тижня Партія регіонів може виключити зі своїх лав Cергія Льовочкіна і Юрія Бойка, близьких до бізнесмена Дмитра Фірташа. Про це пише "Сегодня" з посиланням на джерела усередині партії.

"Наступного понеділка ми поставимо питання про виключення Льовочкіна і Бойка з партії", - заявив один із їх впливових супротивників "групи Фірташа" усередині Партії регіонів, коментуючи конфлікт усередині партії.

"Вони (Бойко і Льовочкін) намагаються перетворити партію на інструмент політики "РосУкрЕнерго". Вони втягнули нас в авантюру з відставкою уряду, хоч і було зрозуміло, що голосів не вистачить", - додав він. "І взагалі у нас в партії немає боротьби групи впливу. Є єдина партія і парочка газових бариг, які ставлять свої комерційні інтереси вище за інтереси партії", - обурився співрозмовник.

У той же час один із депутатів з групи Льовочкіна - Бойко ці звинувачення спростував. "Та причому тут "РосУкрЕнерго". Справа зовсім в іншому. За цим скандалом стоїть Віктор Медведчук", - сказав він.

"Він (Медведчук - прим. ред.) діє руками деяких наших однопартійців. Навіщо йому це треба? Він просто дуже сильно хоче повернутися у велику політику. А повернутися він може тільки одним способом - через створення ПРіБЮТ, щоб в новому уряді отримати хорошу посаду", - додав співрозмовник.

За його словами, Медведчук "плете інтригу" проти депутатів, які опираються його впливу в партії. "До речі, ви знаєте, що Медведчук якось навіть бився з Льовочкіним? Це ще при Кучмі було. Вони давно один одного не люблять", - сказав він.

Минулого тижня на зборах фракції Партії регіонів стався конфлікт між різними групами впливу. Як повідомляє "Українська правда", за день до голосування за відставку уряду, Віктор Янукович вирішив влаштувати розбір польотів "окремим випадкам некомандної поведінки". Розмова в "Зоряному" була жорсткою, і за її підсумками було навіть домовлено, що зміст зустрічі залишиться в таємниці. Однак подробиці швидко просочилися в пресу.

"Я багато розмовляю з однопартійцями, є багато чуток про те, що дехто притримується альтернативної точки зору, – заявив Янукович своїм однодумцям. – Партія у нас демократична, але треба поставити крапку".За словами очевидців, Янукович у своєму виступі використовував досить жорсткі слова, не гребуючи терміном "зрадники".

Фаїна" прибуде до Кенії не раніше середи. Моряки замерзають без зимового одягу

Українське судно "Фаїна" прибуде до столиці Кенії Момбаса не раніше, ніж у середу ввечері. Про це сказав виконуючий обов'язки капітана суднаВіктор Нікольський газеті "Сегодня".

За його словами, другий двигун на судні запустити так і не вдалося.

"А так у нас все просто чудово. Продукти та вода переправлені на судно. Ми йдемо під американським конвоєм", - сказав він.

Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Ніні Карпачовій у суботу моряки розповіли, що у багатьох з них немає взуття, а їх родичі скаржилися, що ще немає зимового одягу.

"Сьогодні нас оглянув американський лікар. Знайшов наш стан здоров'я більш-менш задовільним. Потім він поповнив медичну аптечку новими ліками", - сказав Нікольський.

Крім того, на сайті Карпачової з'явилася інформація, що судновласник хоче скоротити зарплату моряків на 200 дол, нібито за те, що вони в полоні дуже часто дзвонили додому.

Нікольський таку інформацію не підтвердив, заявивши, що подібні питання слід ставити судновласнику, а не екіпажу.

"Достовірно ми нічого про це не знаємо", - сказав він.

У свою чергу президент України Віктор Ющенко високо оцінив роль України у звільненні "Фаїни" з піратського полону. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу ICTV в неділю увечері.

"Україна продемонструвала, що це повноцінна держава, яка може постояти за своїх громадян, яка через міжнародних партнерів може вирішити найскладніші питання, що стосуються долі наших громадян", - зазначив він.

Глава держави розповів про хід переговорів, які ускладнювалися тим, що їм доводилося вести не з публічною владою держави, а "з мафією, яка живе за своїми законами".

Ющенко зазначив, що переговори доводилося розпочинати чотири рази практично з нуля, оскільки щоразу вони стикалися з різними проблемами. В тому числі на одному з таких етапів відбулося втручання у переговорний процес міжнародної мафії.

Президент дав високу оцінку ролі зовнішньої розвідки України, МЗС і СБУ, а також подякував власнику судна "Фаїна".

Крім того, за словами Ющенка, впродовж всього переговорного періоду Україна через посередників забезпечувала моряків всім необхідним.

Втім, родичі моряків не розділяють оптимізму президента, вони незадоволені тим, що судно пробуло в полоні аж чотири місяці ізвинувачують владу в злочинному затягуванні переговорного процесу.

Судно "Фаїна" було захоплено піратами 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. У складі екіпажу судна знаходилося 17 громадян України, троє росіян і один громадянин Латвії. Незабаром після захоплення помер від гіпертонії капітан судна, росіянин Володимир Колобков.

На борту суховантажа також знаходилось 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна, як стверджувалося, продала Кенії. Разом з тим раніше з'являлася інформація про те, що зброя призначалася Південному Судану, з яким торгувати заборонено.

4 лютого сомалійські пірати отримали викуп у 3,2 млн доларів, який став найкрупнішою здобиччю сучасних піратів (його заплатив ізраїльський власник судна). Наступного дня остання група бандитів залишила судно, повністю звільнивши його.

Після цього судно "Фаїна" почала рух своїм ходом до порту Мумбаса (Кенія) під охороною американського корабля.

НУ-НС може ввести Порошенка в Кабмін

Голова ради Національного банку Петро Порошенко має всі шанси найближчим часом зайняти пост віце-прем`єра з гуманітарних питань в уряді Юлії Тимошенко. Він може змінити на цій посаді Івана Васюника, який відповідає за підготовку до проведення фіналу чемпіонату Європи 2012 року з футболу, пише"КоммерсантЪ-Украина".

У НУ-НС кажуть, що не мінятимуть своїх в уряді, бо "комусь свербить"

Ввести пана Порошенка до складу Кабінету міністрів передбачається в рамках майбутньої ротації членів уряду, призначених за квотою фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУ-НС), пише газета. Як відомо, на посаді віце-прем`єра квота НУ-НС представлена колишнім першим заступником глави секретаріату президента Іваном Васюником. За твердженням джерел, рішення замінити Васюника Порошенком уже ухвалено на рівні керівництва фракції НУ-НС, проте деталі переговорів поки вирішено не розголошувати, тому джерела, що надали цю інформацію побажали залишитися неназваними.

"Про те, що Порошенко займатиметься (в уряді – прим. ред.) економічними питаннями, не йдеться. Він посіяде місце нинішнього віце-прем`єра Івана Васюника й займатиметься гуманітарною сферою, а головне, в його підпорядкуванні буде підготовка до проведення фіналу Євро-2012," - розповіло джерело серед народних депутатів. Інший співрозмовник, що входить до ради НБУ, з іронією зазначив, що "перебування Петра Порошенка на посаді гуманітарного віце-прем`єра виглядатиме цілком природно". "У Петра Олексійовича прекрасна колекція картин, і він непогано розбирається в питаннях культури", - пояснило джерело. При цьому обидва співрозмовники заявили, що остаточне рішення про призначення пана Порошенка буде ухвалено на початку цього тижня, ймовірно у вівторок.

Якщо призначення Петра Порошенка відбудеться, це буде вже друга ротація чиновників, відповідальних за проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Нагадаємо, 19 листопада 2008 року ухвалою Кабінету міністрів було ліквідовано Національне агентство з підготовки до Євро-2012, яке очолював Євген Червоненко (зараз - перший заступник голови Київської міськдержадміністрації), замість нього створено Координаційне бюро при секретаріаті Кабміну, а його головою призначений заступник міністра у справах сім`ї, молоді і спорту Ілля Шевляк. Іншим розпорядженням уряду відповідальним за весь процес підготовки до чемпіонату був призначений віце-прем`єр Іван Васюник.

Про те, що Петро Порошенко отримує особливі права й особливу політичну вагу в переформатованому уряді, свідчить ще один факт: на міністерську посаду претендує також Віктор Король, якого вважають близьким соратником Порошенка. Очікується, що Король отримає посаду міністра з питань надзвичайних ситуацій: джерела стверджують, що таке рішення ухвалило керівництво фракції НУ-НС.

Втім, сам Віктор Король, депутат Верховної ради III-V скликань, а зараз кандидат у депутати від НУ-НС (№88), поки не підтвердив інформацію про своє підготовлюване призначення. "Можливо, у вас більш інформовані джерела. Мені про це поки нічого не відомо", - сказав він.

Представники НУ-НС сказали, що рішення про призначення ще не остаточне й у фракції не виключають появи альтернативних варіантів. Проте Петро Порошенко й Віктор Король мають найбільші шанси отримати ці посади завдяки тому, що обидва не є народними депутатами.

У якості кандидатів на посаду нового міністра юстиції розглядають партнерів юридичної компанії Magisters Олексія Рєзнікова й народного депутата III-V скликань, колишнього віце-спікера (1996-1998 роки) Віктора Мусіяку.

Кандидатуру Рєзнікова запропонував народний депутат від НУ-НСМикола Катеринчук. "Такий варіант дійсно розглядається. Але я до цього ставлюсь філософськи: призначать - добре, не призначать - значить, не судилося", - зізнався Рєзніков.

Для Мусіяки інформація про можливе призначення його на посаду міністра юстиції теж не є новиною. "Проте на сьогоднішній день я ще не отримав офіційної пропозиції обійняти цю посаду", - сказала він.

"У мене, до речі, десять років тому була така кадрова пропозиція від президента Леоніда Кучми. Тоді я відмовився, хоча зараз думаю, що варто було б погодитися", - додав він.

Раніше на посаду міністра юстиції претендували народні депутати від НУ-НС Роман Зварич і Віктор Шемчук. Однак через те, що низка членів коаліції вимагає відмовитися від ідеї переходу депутатів від НУ-НС до уряду, тепер розглядають кандидатури непарламентаріїв.

Крім того, за даними газети, кандидатом на посаду міністра у справах сім’ї, молоді та спорту є заступник голови цього відомства Ілля Шевляк, якого в листопаді минулого року призначили керівником Координаційного бюро при секретаріаті Кабміну, створеного замість ліквідованого Національного агентства з підготовки до Євро-2012.

"Мені складно говорити про ротації в уряді, є багато різної інформації, - сказав він. - Єдине, що можу додати: я завжди займався державною роботою, і вона залишається для мене пріоритетом".

Якщо хтось із НУ-НС таки перейде до уряду, одно одне депутатське місце у фракції звільниться. У виборчому списку НУ-НС першим кандидатом на отримання мандата є голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук. Представники коаліції уже висловлювали думку, що у випадку проходження в парламент він поповнить лави групи "Єдиний центр", близької до глави секретаріату президента Віктора Балоги.

Фракція "Наша Україна - Народна самооборона" не обговорювала ротації в уряді, повідомив лідер фракції Микола Мартиненко. "Фракція поки не розглядала кадрові питання", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" в понеділок. Лідер фракції не уточнив дату проведення засідання фракції з цього питання.

У НУ-НС кажуть, що не мінятимуть своїх в уряді, бо "комусь свербить"

Народний депутат, лідер депутатської групи "За Україну" В’ячеслав Кириленко (фракція НУ-НС) не бачить підстав для відставки тих членів Кабінету міністрів України, які потрапили до уряду за квотою фракції "Наша Україна – Народна самооборона". Про це він сказав сьогодні на прес-конференції, передає УНІАН.

За словами Кириленка, якщо ті члени фракції НУ-НС, "які входять до коаліції, хочуть зараз змінювати наших міністрів, то повинні бути оприлюднені мотиви". Він нагадав, що саме за рішенням фракції вони свого часу пішли працювати в уряд.

Кириленко наголосив, що від НУ-НС "головним чином працюють професійні люди, які є патріотами і своєї справи, і України".

За його словами, "якщо у колег з коаліції до них виникли питання, то нехай ці питання оприлюднять". Він додав, що тоді буде з’ясовано, "чи це просто в когось з міністрів колір очей змінився, чи колір волосся, і тому його треба поміняти, чи якісь інші, можливо, дійсно професійні претензії".

Як заявив Кириленко, ні його, ні колег з групи "За Україну" ніхто не повідомляв, що "до когось із наших міністрів є професійного характеру претензії".

"Якщо комусь свербить або хтось когось дратує, то це ще не підстава, щоб вносити на розгляд такі серйозні питання, як зміни до складу Кабінету міністрів України", - додав депутат.

За словами Кириленка, "ті, хто від нас працюють, виконують свою роботу професійно". "І якщо хтось має інший підхід і хоче всіх замінювати, то нехай пояснює, у чому справа, і бере відповідальність винятково на себе", - додав Кириленко.

24 січня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що найближчим часом в уряді відбудуться значні кадрові зміни. При цьому прем'єр відмовилася назвати конкретні прізвища урядовців, яких вона має намір замінити.

Пізніше голова фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що всі кадрові питання щодо ротації в Кабміні рада коаліції зможе розглянути на своєму засіданні 13 лютого.

Шеварнадзе високо оцінює шанси Ющенка на перемогу в президентських виборах

Екс-міністр закордонних справ Радянського Союзу, колишній президент Грузії Едуард Шеварднадзе високо оцінив шанси нинішнього глави української держави Віктора Ющенка на перемогу у президентських виборах.

"У цій ситуації (політична і економічна кризи - прим.ред.) складно робити прогнози про те, хто буде наступним головою вашої держави. Багато хто з експертів прогнозує:Ющенко не зможе зберегти за собою крісло. Але зараз рано робити такі висновки. У вашого гаранта великі ресурси", - сказав Шеварднадзе в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", опублікованому в понеділок.

Тим часом, екс-президент Грузії дав позитивну оцінку діям прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо врегулювання газового конфлікту і підписання 10-річного договору з Росією.

"Вам у будь-якому випадку довелося б погодитися на умови Кремля.Президент Ющенко критикує дії прем'єр-міністра України. Але я вважаю, що вона знайшла єдиний можливий спосіб вирішити питання (підписання газового контракту- прим.ред.)", - зазначив Шеварднадзе.

Що ж до сусідської Росії екс-міністр закордонних справ СРСР припускає, що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін може знову стати головою держави.

"Я не виключаю, що, коли закінчиться термін перебування Дмитра Медведєва у президентському кріслі, Путін знову балотуватиметься і знову стане главою держави", - сказав Шеварднадзе.

При цьому він підкреслив позитивний характер взаємин Путіна і Медведєва. "Звичайно, їхні стосунки не тільки дружні, але і ділові. І такими вони зберігатимуться до кінця", - сказав Шеварднадзе.

Примітно, що якщо екс-президент Грузії виявиться правим і Путін знову посяде ключову посаду в державі, перебувати на ній він буде довше, ніж нинішній президент - 6 років - такі нові закони РФ.

Крім цього, Шеварднадзе розповів, яку він бачить причину інтересу Російської Федерації до Абхазії.

"В часи СРСР Росія користувалася портами в Одесі, Севастополі та Ільчівську. Потім вона втратила ці порти і почала шукати виходи до Чорного моря. Саме у цьому полягає причина особливого інтересу РФ до Абхазії", - сказав він.

На його думку, на даний момент Росія вирішила "кримське питання". "Зараз в Очамчирі будується морська база, а в Гудауте - авіаційна. Можна сказати, Росія вирішила свою проблему. А значить, кримське питання її зараз вже не особливо хвилює", - зазначив Шеварднадзе.

Примітно, що нещодавно російські ЗМІ повідомили, що Москва і Сухумідосягли принципової домовленості щодо створення пункту базування кораблів. Про це з посиланням на лідера Абхазії Сергія Багапша заявив його офіційний представник Крістіан Бжанія

Шон і Женя Карр протестували в Ужгороді проти кризи, а Тимошенко може стати бабусею

На вихідних в Ужгороді гуляли байкери, причому не просто так - а борючись із кризою. Із різних міст і навіть країн приїхало близько трьох сотень людей. Крім українських були ще з Росії, Білорусі, Чехії, Польщі та Угорщини. Роздзинкою програми стала чета Карр - зять і дочка прем'єр-міністраЮлії Тимошенко. Причому Женя помітно погладшала, але чи справді український прем'єр скоро стане бабусею, в оточенні Карр не коментують, пише газета"Сегодня".

Програму розважального шоу головний байкер Ужгороду Олександр Суханов назвав "АнтиКрисіс". "Ми просто стараємося, щоб люди хоч на три дні забули про кризу і повеселилися", - зазначив він.

Щоб розсмішити публіку, учасники акції вбралися в "антикризові" наряди: старі спортивні костюми, кеди і тілогрійки часів СРСР, а також шоломи з написом "АнтиКрисіс".

Вони наливали всім охочим на вулиці глінтвейн і віскі. Потім байкери змінили своїх залізних коней на циганські брички. Вони орендували їх з десяток у місцевих циган і близько години роз'їжджали по центру Ужгорода.

Увечері байкери гуляли в одному із місцевих нічних клубів. "Деякі завезли свої мотоцикли прямо до зали, але більшість приїхали на дорогих машинах і бричках. Шона Карра я бачила без дружини, але з двома хлопцями, які були схожі на охоронців. Він хотів замовити своє улюблене віскі, але у нас його не було. Як на мене, він сильно схуд", - розповіла співробітниця нічного клубу Маргарита, яка працювала на байкерськом шоу.

Ужгородські байкери говорять, що Шон веселився від душі. "Він був у хорошому гуморі, і навіть зіграв декілька пісень", - поділився Суханов.

За словами Маргарити, гуляли хлопці всю ніч. "Вони таке витворяли і на сцені, і в залі. Наприклад, один прив'язав до своєї ноги залізну гирю, інший ходив залою у якомусь парику. Замовляли спиртне, м'ясо і солодощі. Багато веселилися, була жива музика. Веселилися з 8 вечора до 3-4 ранку", - розповіла вона.

У червні 2008-го лідер DVS став фігурантом українських міліційних хронік. Гарячий британський хлопець, за повідомленнями ЗМІ, виявився кривдником бійців внутрішніх військ, які не дали йому і його дружині проїхати на мотоциклі на одеський пляж "Ланжерон".

Словесна перепалка з військовослужбовцями нібито переросла в бійку, в якій від кулаків Шона постраждало декілька людей. Після чого зоряну пару перепровадили в одне з місцевих управлінь міліції. Втім, вже через день МВС України визнало самого Карра постраждалим в інциденті з правоохоронцями.

БЮТ хоче дострокових парламентських виборів у 2010 році, а ПР - президента Януковича

Депутат від БЮТ Cергій Власенко вважає, що дострокові вибори до Верховної Ради України можуть відбутися в 2010 році за умови досягнення політичного консенсусу. Про це він сказав в ефірі спільного проекту радіо "Свобода" і"Нашого радіо" "Дiйова персона".

На думку депутата, "якщо буде досягнутий політичний консенсус, то за допомогою юридичних правових механізмів можна буде провести і відповідні дострокові вибори у Верховну Раду". При цьому він відзначив тільки "теоретичну можливість" проведення дострокових виборів.

"Блок Юлії Тимошенко на сьогоднішній день не розглядає ніяких можливостей щодо проведення дострокових виборів", - запевнив Власенко.

Народний депутат висловив думку БЮТ: "Зайві 500 мільйонів гривень абсолютно необхідні для державного бюджету, їх не потрібно витрачати на дострокові вибори парламенту". При цьому Власенко прогнозує, що нова Верховна Рада мало відрізнятиметься від тієї, що існує в даний час: "Парламент буде плюс-мінус таким, яким він є на сьогоднішній день".

У Партії регіонів також розглядають можливість ініціювання дострокових парламентських виборів, але після проведення президентських. "Навіть після них (президентських виборів - прим. ред.), у разі перемоги Віктора Федоровича (Януковича - прим. ред.), ми, швидше за все, складемо мандати, щоб іти на дострокові парламентські, щоб прибрати уряд Тимошенко - це логічно, це два різних виборчих процеси, один виходить з іншого", - зауважив "регіонал" Нестор Шуфрич в інтерв'ю журналу"Профиль", опублікованому в суботу.

Таку політичну тактику він охарактеризував як "продовження протистояння, причому на роки".

Проте, представник Партії регіонів називає інший потенційний шлях розвитку політичного процесу. "Але є й інша можливість - заради стабільності й недопущення банкрутства країни ми сьогодні не можемо відкинути спробу домовитися з БЮТ. Базою для таких домовленостей має стати конституційний процес", - пояснив депутат.

За словами Шуфрича, в разі домовленостей можливі різні варіанти поділу повноважень. "Може бути як розклад Янукович - президент, Тимошенко - прем'єр, так і навпаки. Компроміс можливий, а база для нього - зміни до Конституції, можливі вже у вересні, це створення жорсткої парламентської республіки", - резюмує депутат.

Шуфрич вважає, що лідер його політсили Віктор Янукович має максимальний шанс перемогти на президентських виборах. "Ми (Партія регіонів і зокрема її лідер - прим. ред.) сьогодні маємо найбільшу потенційну можливість виграти на президентських виборах", - сказав Шуфрич.

Нагадаємо, що позавчора Янукович запропонував президенту УкраїниВікторові Ющенку, прем'єр-міністру Юлії Тимошенко й політичним силам домовитися про проведення найближчим часом дострокових президентських і парламентських виборів. Янукович зазначив, що тільки зміна влади дозволить "швидше подолати кризу, яка існує в країні".

При цьому, голова Верховної Ради України Володимир Литвин готовий підтримати проведення дострокових виборів до парламенту за умови відмови від участі в них політичних сил, які є сьогодні у Верховній Раді. За словами спікера, такі вибори можна провести, якщо "всі, хто є у Верховній Раді України, не братиме участі у повторних виборах". На його думку, інакше "зміняться тільки відтінки, а все решта залишиться так, як воно є", - прокоментував спікер пропозицію Януковича.

Звернемо увагу, що, як і "регіонали", партія "Єдиний центр" виступає за одночасне проведення позачергових парламентських і президентських виборів. Днями ЄЦ виступила із заявою, в якій пропонує план "оновлення країни", який, на думку представників партії, дозволить подолати політичну кризу, уникнути перманентної виборчої кампанії а також забезпечити стабільну роботу всіх гілок влади. І що характерно, в заяві вибори - перший пункт у списку кроків на шляху до стабільності.

Rusia, ¿futuro aliado o amenaza para los países occidentales?

Múnich. (dpa) - Los líderes europeos y estadounidenses reunidos hoy en el marco de la Conferencia de Seguridad de Múnich se declararon de acuerdo en colaborar con Rusia en algunos aspectos fundamentales. Sin embargo, tras la "guerra del gas" que estalló por las disputas entre su potencial futuro aliado, Rusia, y Ucrania, las vías para lograr un acercamiento real aún se deberán vislumbrar.

"Debemos encontrar formas de incorporar a Rusia" al diálogo europeo en materia de seguridad, destacó en la Conferencia la canciller alemana, Angela Merkel, haciendo tácita alusión al hecho de que aún no se han hallado las formas.

En los últimos seis meses, Europa alcanzó un grado de alerta roja por conflictos entre Rusia y algunos de sus países vecinos.

Tal es así como en agosto, cuando el Ejército de Georgia atacó las regiones separatistas georgianas de Osetia del Sur y Abjazia, Rusia reaccionó invadiendo Georgia y la Unión Europea (UE) enviando una delegación diplomática de emergencia a la región en la que se desarrollaba el conflicto armado.

En enero, la UE volvió a convocar una misión diplomática de emergencia a raíz de las disputas por contratos de gas entre Rusia y Ucrania, que tuvieron como consecuencia un recorte y la posterior supensión del suministro de gas ruso a grandes territorios del este de Europa.

Estos conflictos suscitaron fuertes críticas en los países occidentales. El jefe de la diplomacia europea, Javier Solana, afirmó incluso en la Conferencia que el conflicto con Georgia había ido "radicalmente" en contra de uno de los principios más fundamentales, "el de la no violencia".

Sin embargo, el diálogo con Rusia, miembro permanente del Consejo de Seguridad de Naciones Unidas, es decir, con derecho a veto, sigue siendo fundamental: no fueron pocos los países occidentales que, en ese mismo lapso, se comunicaron con sus pares rusos para tratar asuntos como la crisis financiera, el cambio climático, el programa nuclear de Irán o el proceso de estabilización de Afganistán, para el que Rusia ya señaló esta semana que colaborará con la Organización del Tratado del Atlántico Norte (OTAN).

Conciliadoras fueron entonces las palabras de hoy del vicepresidente de Estados Unidos, Joe Biden, presente en Múnich: "Aún podemos no estar de acuerdo (en temas como los de Georgia) y trabajar de manera conjunta en la medida en que nuestros intereses coincidan, y coinciden en muchos aspectos".

Hasta el primer ministro de Polonia, Donald Tusk, llamó hoy al diálogo con Moscú. Todos los oradores de hoy en Múnich coincidieron en que debe producirse un acercamiento con Rusia a la hora de resolver conflictos globales. Pero cualquier intento deberá lidiar con dos problemas mayores, que hasta el momento ni Estados Unidos ni los países europeos han logrado solucionar.

En primer lugar, las posturas dentro de la propia Europa están divididas. Sigue plantéandose el interrogante de si Rusia es un potencial aliado o una potencial amenaza.

Por su parte el presidente de Francia, Nicolas Sarkozy, afirmó hoy: "No creo que la Rusia moderna constituya una amenaza militar para la UE o la OTAN". Pero los estados del Báltico no comparten dicha opinión. Muy por el contrario, elevaron protestas aduciendo que las Fuerzas Aéreas rusas violaban su espacio aéreo. Y el conflicto ruso-georgiano también los puso en alerta en un grado mucho mayor que al resto del continente.

Tomar una postura común hacia Rusia no es tarea sencilla cuando las opiniones son tan dispares. Además, las alianzas occidentales deberían ofrecer a Moscú suficientes incentivos como para que coopere sin que estados europeos clave como Polonia y los Bálticos se rebelen.

Así todo, los analistas aseguran que la dimensión de los problemas a afrontar, tales como la crisis financiera, probablemente fuercen un acercamiento.

El año pasado, Rusia "estaba tapada de dinero y se sentía poderosa: hoy el país está luchando por controlar una crisis financiera y en medio de cada vez más tensiones políticas", comenta el programa de la Conferencia de Múnich.

Putin, el patriarca Kiril y Occidente

  1.  Los europeos deben resolver el dilema de considerar a Rusia un socio o un adversario estratégico
 Foto:  MARÍA TITOS
Foto: MARÍA TITOS
MATEO Madridejos*

La intervención en el Foro de Davos del primer ministro ruso, Vladimir Putin, y la elección del metropolitano Kiril como nuevo patriarca de la Iglesia ortodoxa renueven el interés por la espinosa cuestión de las relaciones de Rusia con Occidente, rescatadas de la guerra fría en el ocaso del comunismo, sin brújula durante el tumultuoso decenio de Yeltsin, pero que siguen presididas por la desconfianza y han atravesado recientes episodios de tensión debido a la voluntad restauradora del Kremlin, el empleo del gas como arma diplomática y el forcejeo geopolítico en los países que formaron parte de la URSS.
En Davos, Putin empleó un tono conciliatorio y ofreció su colaboración tanto a Europa como a Estados Unidos, refiriéndose a "los intereses mutuos" y la seguridad energética, pero en el turno de preguntas volvió a mostrarse tan nacionalista e intratable como siempre. Cuando el representante de la firma tecnológica Dell le preguntó qué podía hacer su empresa para ayudar a Rusia, replicó: "No necesitamos ayuda, no somos inválidos", expresión que resume la profunda suspicacia, el orgullo herido y la visión paranoica o aldeana de quien está persuadido de la superioridad nacional y se niega a reconocer el atraso de su país.
Un cuarto de siglo después de la llegada de Mijail Gorbachov al poder, el intento de integrar a Rusia en Occidente ha naufragado, quizá porque, como apunta Putin, necesita más comprensión que ayuda, se indigna con la discriminación, aspira a un trato de gran potencia y exige que se tengan en cuenta sus temores e intereses. Los europeos deben tomar nota y resolver el dilema de considerar a Rusia un socio conveniente o un adversario estratégico. Visto desde Washington, "EEUU debe evitar unas políticas en el estilo de la guerra fría, porque Georgia no es Alemania y Rusia no es la URSS", como resume el analista Dmitri Trenin, colaborador de la norteamericana Fundación Carnegie.
Cuando la violenta crisis económica extiende la agitación social, como anuncian las manifestaciones de protesta, el Kremlin tropieza con notorias dificultades para propalar el mensaje de una amenaza del extranjero o un ataque contra la soberanía nacional. Los datos son inquietantes: el crecimiento, que fue del 6 % en el 2008, quedará reducido a cero; el paro golpearía ya a seis millones de personas; retrocede el precio de los hidrocarburos y asoma su siniestra oreja el déficit presupuestario; el rublo se ha devaluado el 70% desde mayo último y la inflación prevista será del 13% en el 2009.

DURANTE LA presidencia de Putin (2000-2008), la prosperidad sostenida garantizó la estabilidad política. Los rusos aceptaron la limitación de sus libertades, como explica la revista moscovita Itogui, "a cambio de un aumento ininterrumpido de los salarios y las pensiones, de los dividendos y los beneficios", pero si la prosperidad retrocede, si la naciente clase media se alarma, ¿cómo resistirá el poder político sin hacer concesiones a una oposición y una intelligentsia maltratadas, sin incoar las reformas estructurales necesarias, pero aplazadas por impopulares, o sin llevar la represión a unos límites intolerables?
El seísmo político de siempre sacude las murallas del Kremlin. Como nos recuerda el periodista Víctor Erofeyev, "la sociedad rusa, inflamada por la crisis económica, está dividida entre nacionalistas irreconciliables y defensores de los valores universales, mientras los poderes están mudos". En este terreno resbaladizo de la pugna tradicional desde Pedro el Grande, la entronización de Kiril parece una ventana abierta a Occidente, ya que se trata de un patriarca reformista, el primero elegido desde la caída de la URSS, partidario del diálogo ecuménico y en buena sintonía con el papa Benedicto XVI, a pesar de que la Iglesia católica sigue bajo la acusación de proselitismo en las tierras de la ortodoxia.
Las discrepancias en el ámbito cultural son estridentes, más incluso con Europa que con EEUU, aunque Rusia cuenta con importantes valedores en varias capitales europeas. Mientras los dos últimos papas se han quejado de que los líderes de Europa daban la espalda a sus raíces cristianas, negándose a que fueran mencionadas en el preámbulo de la frustrada Constitución europea, el Kremlin se aproxima y se confunde con el poder creciente de una Iglesia ortodoxa que resurge con fuerza después de 70 años de opresión y ostracismo, prevalece en Ucrania y extiende su influencia estabilizadora.

LAS PRIMERAS declaraciones de Obama, Clinton y sus colaboradores fueron bien acogidas por Moscú, en la esperanza de que una nueva colaboración, incluyendo la cuestión nuclear iraní, permita revisar el proyecto de un escudo antimisiles de EEUU con bases en Polonia y la República Checa. No obstante, la partida decisiva se jugará en torno a Ucrania, cuya pretensión de ingresar en la OTAN divide a los europeos y suscita un debate acalorado en Washington.
Rusia no puede aspirar a un derecho de veto sobre las alianzas a que aspiran sus vecinos, pero no es menos cierto que los occidentales deberían evitar imponer un diktat que Rusia reputa oprobioso. En Washington y varias capitales europeas progresa la hipótesis conciliadora de que la adhesión de Ucrania a la UE sería beneficiosa para superar la fractura del continente y alentaría a los liberales rusos, aunque el precio fuera el reconocimiento de que la OTAN ya ha alcanzado su límite oriental.

*Periodista e historiador.

Ucrania deberá conceder información adicional para recibir crédito de Rusia

Moscú, 9 de febrero, RIA Novosti. Ucrania de momento no ha dirigido a Rusia la solicitud oficial de otorgarle un crédito de $5.000 millones para suplir el déficit presupuestario. Se necesita información adicional para valorar el estado de la economía ucraniana, informó hoy el Ministerio de Hacienda de Rusia.

"La parte ucraniana pidió estudiar la posibilidad de otorgarle un crédito de cinco mil millones de dólares para cubrir su déficit presupuestario. El Ministerio de Hacienda ruso solicitó a su vez que Ucrania le proporcione información complementaria sobre el estado actual de su economía", señaló el ministerio ruso.

La semana pasada, en Moscú se desarrollaron unas consultas bilaterales a petición de la parte ucraniana.

La primera ministra de Ucrania, Yulia Timoshenko, declaró en Munich el sábado pasado que Rusia aceptó otorgar el crédito en cuestión a su país. Según ella, las cartas en que se expone tal solicitud fueron enviadas a EEUU, la UE, China, el Japón y Rusia. 

Sveta Zhukovska, de Ucrania al cine vía Salamanca

Sveta Zhukovska en un bar de Salamanca. | Ical

Sveta Zhukovska en un bar de Salamanca. | Ical

  • Esta joven es la protagonista de 'Miente', dirigido por Isabel de Ocampo
  • La película ha recibido el Goya al mejor cortometraje
  • Trata de una emigrante del Este obligada a prostituirse en España

Tiene 19 años, los ojos muy azules, casi transparentes y la sonrisa de quien se siente tocada por la suerte. Sveta Zlukovska es ucraniana pero vive en Salamanca, ciudad donde sin imaginarlo le llegó la oportunidad de actuar y nada menos que en el corto premiado con un Goya, 'Miente', de Isabel de Ocampo, que cuenta la dura historia de una inmigrante obligada a prostituirse en España.

Ha llegado donde muchos sueñan, a estar en los Premios Goya, debido a una casualidad, ¿cómo empezó esta historia?

Conocí a la directora del corto, Isabel de Ocampo, porque trabajaba de camarera en un bar donde estaba ella con su hermano en Salamanca y le contaba que quería rodar un corto, sobre la prostitución, con una chica del este y de repente me vio a mí, cuando les atendí. Entonces me dijo que me fuera a Madrid, a hacer un casting y aunque no pensaba que lo fuera a pasar, lo pasé y fui al rodaje directamente. Me costó un poquito trabajar en el corto, pero me ayudó mucho Carla Calparsoro, quien me dio clases de interpretación y luego Isabel también me ayudó.

"Conocía a Isabel de Ocampo estando yo de camarera en un bar de Salamanca"

De no ser por ese encuentro, ¿había imaginado que su carrera profesional giraría en torno al cine?

Ya me gustaba mucho este mundo, hice trabajos en Salamanca de modelo, pero lo que menos pensaba era que íbamos a llegar a los Goya, con todas las estrellas nacionales.

¿Cómo fue el rodaje?

Fue todo fruto de una mezcla. Yo soy ucraniana, los actores que hacían de chulos son rumanos, también había actores españoles, como Fernando Valdiviesa, que tuvo que aprender ucraniano para hacer de mi chulo y lo rodaron en Bulgaria y en España.

En Salamanca fue donde comenzó esta aventura, siendo ucraniana, ¿cómo llega a la ciudad?

Sveta, en pleno rodaje.

Sveta, en pleno rodaje.

Mi madre pensaba emigrar a algún país donde pudiera ganar dinero y estuvo pensando entre Italia y España, en algún lugar donde hiciera calor, porque tenía que dormir en la calle. Lo que pasaba es que en Italia en aquellos momentos ya había muchos ucranianos y mucha mafia ucraniana, así que se decidió por España, donde llegó haciendo autostop desde Alemania hace 9 años. El conductor que la trajo era portugués y aunque ella se quería ir a Barcelona, él le propuso una ciudad tranquilita, más pequeña donde no había muchos ucranianos ni mafias y entonces la dejó en Salamanca, en la urbanización de la Rad y al día siguiente ya estaba trabajando en el restaurante que había allí.

Después me trajo a mí y a los dos años a mi hermano y desde entonces vivimos aquí en Salamanca. Me costó un poco adaptarme, porque empecé en el instituto, sobre todo por el idioma, pero me gusta mucho.

¿Pensaba que llegaría su oportunidad precisamente en una ciudad como Salamanca, cuando otros muchos se marchan a Madrid o Barcelona?

No me lo esperaba. Siempre pensé que para trabajar en la moda o el cine había que irse a Madrid o a otra ciudad más grande. Ahora tengo 19 años, primero me gustaría acabar mis estudios y luego ya veremos, me gustaría estudiar un poco de interpretación, pero como la situación está tan difícil para los actores, quizá estudie algo de idiomas, se me dan bien, y por si acaso me sale mal el mundo del cine, para tener de qué comer.

"Si me ofrecen más trabajos, bienvenidos. Si no, esto será una experiencia que no todos tienen la suerte de vivir"

¿Cómo ha sido trabajar a las órdenes de Isabel de Ocampo?

Ha sido una pasada, muy bien. Gracias a este proyecto he visto qué hay detrás de las cámaras, algo a lo que no todo el mundo puede tener acceso y he aprendido mucho.

Si para una actriz con experiencia existen escenas difíciles de rodar, para alguien que está dando sus primeros pasos, ¿qué es lo más complicado?

Creo que nada, porque aunque era difícil, me trataban muy bien, estaba muy cómoda, me decían que todo estaba bien y me hacían estar segura, mientras que si me salía mal me lo decían y no pasaba nada. En una escena de una carrera, de una persecución, estuvimos todo el día para rodarlo y sentí al final que me ahogaba, aunque luego solo salía unos segundos, me pasé todo el día corriendo.

Ya en la noche de entrega de los Premios Goya, ¿cómo es el momento en el que dicen el nombre del corto?, ¿se hace más largo el recorrido hasta el escenario de lo que es?

Sí se hace lento. La gala fue normal, no te das cuenta de que estás ahí, no te crees que estás ahí, con famosos a dos metros, pero luego es algo natural, como muy normal, al final ves que son gente normal. Nerviosa si estaba, sobre todo cuando dijeron 'Miente'... yo antes le pedí a Fernando Valdivieso que cuando tuviéramos que bajar por las escaleras que me sujetara por favor, para no caerme y el me iba sujetando, porque me temblaban las piernas. Salí segura al escenario, pero de repente ví a Maribel Verdú, a Penélope Cruz, que te están mirando, los cuatro actores de La Hora Chanante atrás y ahí ya me empezaron a temblar las piernas y empecé a tiritar. Después sales al circuito de prensa y ya te tranquilizas un poco.

En la fiesta de después fue una mujer envidiada... ¿qué pasó con sus zapatos? En la fiesta ya no aguantaba más y me quité los zapatos, porque la estilista, Raquel Amado, me puso un número menor del que tengo y ya no podía más. Sí que muchas mujeres me miraron con envidia... y me miraban como diciendo yo también quiero, pero no me atrevo. Hasta hubo un fotógrafo que me hizo fotos así, descalza.

En definitiva, ¿ha sido una experiencia inolvidable?

Si me ofrecen más trabajos serán bienvenidos, pero si no me llaman más pues mira, es una experiencia que no cualquiera puede vivir y lo he hecho también gracias a mis compañeros y jefes que entendieron mis ausencias para embarcarme en esta aventura que nadie sabía cómo acabaría.

Anuncios Google
Mujeres UcrananasManager Americano en Kiev Agencia matrimonial de Ucraniawww.kievconnections.com/spanish.htm