lunes, 27 de abril de 2009

На День Перемоги кияни побачать військові оркестри та майстрів мистецтв

Київська влада ухвалила програму проведення заходів до Дня Перемоги і виділила з бюджету Києва 186 млн грн на її здійснення, пише"Корреспондент".

Відповідне розпорядження підписав виконувач обов'язків глави міськадміністрації Анатолій Голубченко на розширеному засіданні колегії Київської міськдержадміністрації 24 квітня цього року, повідомляється на сайті КМДА.

"Метою розпорядження є проведення в столиці заходів щодо відзначення державного свята - Дня Перемоги, який є днем торжества безсмертного подвигу нашого народу, - переможця над фашизмом", - зазначила перший заступник глави КМДА Ірена Кільчицька.

Враховуючи похилий вік ветеранів, їхній слабкий стан здоров'я і пропозиції активу їх громадських організацій, цього року тривалість і масштабність святкових заходів будуть зменшені, повідомляють у КМДА.

Програмою загальноміських святкувань Дня Перемоги передбачені такі заходи:

- привітання київським міським головою Леонідом Черновецькимветеранів війни, що проходять лікування в Київському міському госпіталі інвалідів Великої Вітчизняної війни, в рамках якого передбачений виступ майстрів мистецтв і вручення продуктових наборів, - 06.05.2009 з 11:00 до 13:00, Пуща Водиця, вул. Червонофлотська, 26; 

- урочисті збори і масове концертне театралізоване дійство за участю ветеранів війни і праці, представників збройних сил України і громадськості м. Києва - 07.05.2009 з 17:00 до 18:30, Національний палац "Україна", вул. Велика Васильківська, 103;

- ритуали пам'яті. Покладення квітів до пам'ятника героям-танкістам, стели Перемоги, пам'ятнику генералові армії Р. Ватутіну, могилі невідомого солдата - 09.05.2009 з 08:00 до 09:30; 

- урочиста хода колон ветеранів Великої Вітчизняної війни і військових оркестрів вулицею Хрещатик до Майдану Незалежності - 09.05.2009 з 10:00 до 11:00; 

- урочистий мітинг "Подвиг народу - безсмертний" і виступ майстрів мистецтв - 09.05.2009 з 11:00 до 12:00, Майдан Незалежності.

Всі охочі взяти участь у святкових заходах можуть звернутися до райадміністрацій Києва. Передбачається також забезпечення перевезення 9 травня автобусами делегацій ветеранів війни - учасників загальноміських заходів до районів столиці.

Нагадаємо, що торік до Дня Перемоги Київська міська державна адміністрація вирішила організувати марш ветеранів ВВВ, молоді і військових оркестрів на Хрещатику.

Заступник держсекретаря США пропонує Україні разом шукати вихід з кризи

Перший заступник державного секретаря СШАДжеймс Стайнберг наголошує на незмінності позиції американського уряду щодо гарантування безпеки України, підтримки її незалежності, демократичних реформ та євроатлантичних прагнень. Як повідомили у прес-службі Верховної Ради України, про це він сказав сьогодні під час зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

На зустрічі Стайнберг зазначив, що Україна і США є стратегічними партнерами, підкресливши, що "глибина наших спільних цінностей надзвичайно велика, і немає нічого, що б роз'єднувало нас".

Стайнберг також передав президентові України вітання від державного секретаря Гіларі Клінтон.

Перший заступник державного секретаря США наголосив, що позиція президента Барака Обами щодо відповіді на виклики світової фінансової кризи полягає у необхідності "вийти за межі політики і разом шукати вихід". Він сказав, що криза – це випробування демократії на міцність, чи зможуть владні інститути вийти за межі політики і об'єднатися.

У свою чергу, Литвин висловив переконання, що подолання кризи можливе тільки за умови спільних дій всіх інститутів влади і діалогу владних інститутів з суспільством.

"Сьогодні в Україні як ніколи потрібен діалог, повернення довіри до влади. - сказав він. - Нам необхідно знайти спільну мову в інтересах країни, криза дає шанс українському народу і політикам, це період, коли потрібно діяти". При цьому голова Верховної Ради висловився "категорично проти підлаштування країни під окремих політиків, поточний політичний момент".

Литвин наголосив, що двостороннє співробітництво між Україною та США "має особливий характер", і висловив сподівання, що візит Стайнберга "дозволить глибше осмислити шляхи подальшої співпраці", у тому числі, на рівні парламентів.

Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо подальшої співпраці України з Міжнародним валютним фондом. За словами Литвина, Україна вкрай потребує співробітництва з МВФ, але, разом з тим, українському уряду необхідно вжити системних і прозорих заходів щодо оздоровлення економіки і фінансово-банківської системи.

У цьому контексті голова ВР висловився за проведення політичної реформи у частині зміни виборчого законодавства, чіткого розподілу повноважень президента і прем'єр-міністра, незмінності норми про всенародне обрання глави держави, формування місцевої влади "виключно за результатами місцевих виборів", ліквідації дублювання функцій державних адміністрацій і представницьких органів влади на місцях.

Також сторони обговорили питання щодо реформування енергетичної галузі. На думку Литвина, Україні потрібна власна енергетична політика. "Україна не може бути залежною від іноземних енергоносіїв, коли в неї є свої", - наголосив він. Литвин висловився за необхідність подальшого розвитку власного видобутку енергоносіїв, ширше застосування альтернативних джерел енергії та використання повною мірою транзитних можливостей України.

Як повідомлялося, Стайнберг прибув у неділю до України з офіційним візитом. У ході свого візиту Стайнберг планує зустрітися з вищим керівництвом України, зокрема, з президентом Віктором Ющенком, прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, головою Верховної Ради Володимиром Литвином та представниками Партії регіонів.

В інтерв'ю Стайнберг повідомив, що мета його приїзду – підтвердити, яку цінність керівництво Америки надає відносинам США з Україною.

В Україні створено групу для запобігання поширенню свинячого грипу

В Україні створено спеціальну групу, яка займеться питанням запобігання в Україні поширенню епідемії свинячого грипу, повідомила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

"Зараз наші вчені відпрацьовують підходи щодо вакцинації і захисту від таких явищ", - сказала Тимошенко журналістам у понеділок, перебуваючи з візитом у Кагарлику.

Крім того, прем'єр-міністр висловила переконаність у тому, що "Україна буде надійно захищена від таких явищ".

Раніше Державний комітет ветеринарної медицини заявив, що 27 квітня розгляне проблему поширення свинячого грипу в світі і вживатиме комплекс заходів, аби перешкодити його проникненню в країну.

За останніми даними, на сьогодні в Мексиці кількість жертв свинячого грипу збільшилася до 103 людей.

МЗС України не має в своєму розпорядженні інформації про можливе захворювання на свинячий грип українських громадян, що перебувають за кордоном. Про це сказав керівник прес-служби МЗС Василь Кирилич на брифінгу в понеділок в Києві.

При цьому він підкреслив, що міністерство доручило посольствам "оперативно вступити в діалог з місцевими органами влади і відстежувати ситуацію". Він повідомив, що посольства отримали завдання інформувати громадян України, що перебувають закордоном, і у разі виникнення проблем оперативно звертатися до посольства або до спеціальних органів влади на місцях, які займаються даною проблемою (епідемією свинячого грипу).

Відповідаючи на запитання, чи вживатимуться які-небудь заходи для попередження проникнення епідемії в Україну, зокрема, чи буде введено карантин в аеропорту "Бориспіль", Кирилич підкреслив, що дані питання є прерогативою Міністерства охорони здоров'я.

"Питання проблеми захисту населення від цього вірусу - це, перш за все, питання компетенції іншого центрального галузевого органу - Міністерства охорони здоров'я. І, як мені здається, сьогодні повинно було б відбутися засідання на рівні керівників центральних органів влади або їх заступників з питання вживання заходів усередині країни у зв'язку з даною проблемою", - сказав він.

На Запоріжжі пожежа забрала життя п'ятьох людей

 місті Кам'янка-Дніпровська Запорізької області під час пожежі в приватному будинку загинули двоє дорослих і троє дітей, серед них немовля. Як повідомили в Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій, пожежа сталася сьогодні о 00:07 в приватному житловому будинку.

В результаті загинули 5 людей, з них 3 дітей, 2001, 2002 і 2009 років народження. О 02:19 відділенням Державної пожежної охорони МНС пожежа була ліквідована.

На даний момент її причина встановлюється. На місці працювала опергрупа головного управління МНС у Запорізькій області.

26 квітня в результаті пожежі в селі Шевченки Глобінського району Полтавської області в приватному житловому будинку загинули чотири людини, зокрема дитина 2008 року народження.

На Тернопільщині в церкві зруйнувалися дві стіни і частина даху

Уночі проти 26 квітня в селі Кінахівці Збаразького району Тернопільської області сталося часткове руйнування церкви Святих апостолів Петра і Павла Українській православній церкві Московського патріархату. У прес-службі Міністерства з питань надзвичайних ситуацій повідомили, що зруйновано дві опорні стіни і частина даху храму. Жертв і постраждалих немає.

Причина руйнування встановлюється. На місці працювала опергрупа головного облуправління МНС.

Як повідомляє прес-служба МНС, церква була здана в експлуатацію 1995 року.

До речі, будівля Київської лаври також потерпає від зовнішніх чинників, таких як волога, рух транспорту. Так, у ніч з 8 на 9 квітня зруйнувалася частина підпірної стіни на Ближньопечерній вулиці Києво-Печерської лаври. Це 12-метрова ділянка цегляної підпірної стіни (заввишки 2,5 м і завширшки майже метр), що розділяє печери на нижні і верхні. Справжню причину цього руйнування ніхто назвати не може.

Піскун хоче повернутися до Генпрокуратури, а Медведько - піти у відставку

У Секретаріаті президента не збираються залишати без відповіді рішення Окружного адміністративного суду Києва про визнання незаконним указу президента про звільненняСвятослава Піскуна з посади генерального прокурора від 24 травня 2007 року.

Керівник служби з представництва у судах інтересів президента Руслан Кирилюк заявив, що "це чергове політичне рішення окружного адмінсуду. Звісно, ми будемо його оскаржувати", - пише"КоммерсантЪ-Украина".

Між тим, сам Піскун погоджується, що рішення суду лише визнає указ президента про його звільнення незаконним, але не означає його негайного повернення на посаду генпрокурора, яку зараз обіймаєОлександр Медведько. Однак Піскун не виключає, що повернеться в Генпрокуратуру, коли повноваження Медведька скінчаться.

"Якщо хто-небудь захоче звільнити з посади Медведька, він повинен розуміти, що, звільнивши з посади його, він відкриє дорогу в прокуратуру мені", - підкреслив Піскун.

На запитання газети, чи збирається він повернутися до керівництва ГПУ в 2010 році, після закінчення п'ятирічного терміну повноважень Медведька, Піскун зазначив: "Можливо, навіть і раніше – раптом придумають для мене ще якусь роботу".

Водночас, питання поновлення на посаді генпрокурора для Піскуна, за його словами, зараз неактуальне. "Можливо, щось зміниться після виборів", - припустив він.

Піскун також зазначив, що "подавав позов з одною метою – скасувати незаконний указ" про своє звільнення, а другу частину про поновлення на роботі написала його адвокат: "Але я її про це не просив, я навіть не знав, що вона заявила таке клопотання".

На думку голови парламентського комітету з питань правової політикиСергія Міщенка (БЮТ), рішення суду про незаконність звільнення Піскуна може бути використане при зміні політичної ситуації.

"Таке рішення завжди може полежати в шухляді, звідки його можна витягти у певний момент, при зміні політичної ситуації. Наприклад, коли посада генерального прокурора стане розмінною монетою і буде використовуватися як квота. У цей момент, щоб змінити ситуацію, можна буде підняти це рішення і використовувати його як козирний туз", - заявив він виданню.

Між тим, за інформацією газети, за останні місяці в профільних парламентських комітетах декілька разів з'являлася інформація про те, що чинний генпрокурор Медведько написав рапорт про відставку.

"Двічі в нас з'являлася інформація, що Медведько хоче піти. У свою чергу, Піскун дуже хоче повернутися в Генпрокуратуру і докладає для цього масу зусиль. Не виключено, що тепер можна буде вийти на якийсь договірний варіант", - сказав один із депутатів.

Повідомлялося, що окружний адміністративний суд Києва в п'ятницю 24 квітня скасував указ президента України Віктора Ющенка, яким визнавався таким, що втратив силу президентський указ про відновлення Святослава Піскуна на посаді генерального прокурора.

Звільнення Піскуна не призведе до зміни керівництва прокуратури

Рішення Окружного адміністративного суду Києва про визнання незаконним звільнення Святослава Піскуна з посади генерального прокурора в травні 2007 року не приведе до зміни керівництва прокуратури. Про це заявила прес-секретар президента Іріна Ванникова в коментарі щодо вирішення Окружного адмінсуда Києва від 24 квітня цього року в справі екс-генпрокурора Піскуна, повідомляє прес-служба президента.

"Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов громадянина Святослава Піскуна лише в частині скасування наказу президента від 24 травня 2007 року, яким був скасований інший указ, - про відновлення Піскуна на посаді генпрокурора", - нагадала Ванникова.

Разом з тим суд відмовив Піскунові в задоволенні вимоги про відновлення його на посаді генпрокурора, підкреслила вона.

"Таким чином рішення Окружного адміністративного суду жодним чином не впливає на статус нинішнього генерального прокурора Олександра Медведька і до зміни керівництва прокуратури не призведе", - запевнила Ванникова.

Як відомо, президент України 24 травня 2007 року звільнив Піскуна з посади генпрокурора на підставі суміщення Піскуном цієї посади з депутатством. Піскун стверджував, що заяву про складання депутатських повноважень подав у встановлений термін, але вона не була розглянута, оскільки повноваження Верховної Ради V скликання були достроково припинені. 24 квітня 2009 року суд визнав згаданий указ Ющенка незаконним.

Тігіпко має намір балотуватися на посаду Президента України

олова правління "Сведбанку", співголова Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів України Сергій Тігіпко закінчує роботу в банку, після чого офіційно оголосить про рішення балотуватися на пост Президента України. Як повідомили у прес-службі телеканалу TBі, про це сам Тігіпко заявив в ефірі програми "Євген Кисельов. Нагорі" 26 квітня. "Це моє рішення, яке я реалізую", - сказав Тігіпко про намір висунути свою кандидатуру в Президенти. "Я закінчую свою роботу в банку й одразу після цього оголошуватиму про це (рішення йти в Президенти) офіційно", - уточнив він.

За словами банкіра, на сьогодні в нього є велике бажання впливати на ситуацію, для чого він має намір повернутися в політику.

Експерти вважають, що на президентських виборах Сергій Тігіпко може відібрати голоси в лідера Партії регіонів Віктора Януковича та лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка.

Зокрема, таку думку висловили політологи в експертному опитуванні Київського Інституту проблем управління імені Горшеніна щодо того, як може змінити президентську кампанію участь в ній "нових облич" - Тігіпка та Яценюка, передає УНІАН.

Директор Київського Інституту проблем управління ім. ГоршенінаКостянтин Бондаренко наголосив, що й Тігіпко, й Яценюк є представниками нової політичної культури. Політолог вважає, що повернення Тігіпка у велику політику і висування його кандидатом на пост Президента України може внести серйозні корективи в розстановки політичних сил. "Суспільству сьогодні цікава боротьба нових сил. Тігіпко, скоріше, може розраховувати на електоральні симпатії сходу та півдня України, а Яценюк - заходу. Хоча Тігіпко може й серед прихильників помаранчевого табору взяти голоси тих, хто орієнтований на реформістську концепцію, позбавивши таким чином Яценюка монополії на цю риторику, і серйозно підірвати електоральну основу Януковича. Внаслідок цього зміняться електоральні позиції і в Юлії Тимошенко, і у Віктора Ющенка", - зауважив Бондаренко.

В свою чергу депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич вважає безперспективним повернення в політику радника прем'єра Юлії Тимошенко Сергія Тігіпка. Про це він сказав в ефірі телекомпанії ТВі 26 квітня, інформує "Українська правда".

"Він пішов від Януковича, він пішов у найважчу хвилину, і з'явився там, де з'явилася маржа, тобто з'явився у владі при Тимошенко. Яка мотивація його була приходу у владу - це його питання, це його право, зрештою, але я думаю, що Сергій тим самим перекреслив собі які-небудь політичні перспективи", - сказав Шуфрич.

При цьому він вважає, що можливе висування Тігіпком своєї кандидатури на виборах президента буде спрямоване в першу чергу на зниження рейтингів лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

"Якщо він буде балотуватися в президенти, його інакше як штрейкбрехера, такого троянського коня для Януковича сприймати не можна, а тут люди розберуться дуже швидко", - сказав депутат.

У зв'язку з цим Шуфрич порекомендував Тігіпку не висувати свою кандидатуру.

Як стало відомо, наприкінці минулого тижня Сергій Тігіпко не з'явився на закрите засідання політради Трудової партії України, пише видання"КоммерсантЪ-Украина".

За інформацією видання, в п'ятницю увечері в Київській академії праці і соціальних відносин відбулася неформальна зустріч членів політради Трудової партії. Головним питанням було обговорення кандидатури Тігіпко як нового голови партії.

Наступного дня, 25 квітня, політрада повинна була ухвалити рішення рекомендувати майбутньому з'їзду ТПУ підтримати обрання Тігіпко головою партії, а нинішнього лідера ТПУ Дмитра Сироту - його першим заступником.

Повідомляється, що ініціаторами проведення п'ятничної зустрічі стали голови семи найчисленніших парторганізацій Південно-Східної України, що виступають проти технічної участі Тігіпка в президентських виборах.

Як розповів газеті один з членів політради, Тігіпко запізнився на неформальну зустріч на дві години, а його виступ тривав усього 20 хвилин. За цей короткий час він спробував переконати присутніх у серйозності своїх намірів.

"Тігіпко переконував нас, що не буде технічним кандидатом, що ми не так його зрозуміли. Заявив, що ні в кого грошей брати не буде, а має намір взяти серйозну участь у президентських і парламентських виборах", - розповів співрозмовник видання.

"З одного боку, всі думають, що ось прийшов рятівник, а з іншого - все ж таки побоюються, що партія пропаде", - додав член політради.

Організатори суботнього засідання політради ТПУ вирішили провести захід без журналістів. Після закінчення зустрічі стало відомо, що головне питання - про рішення рекомендувати з'їзду підтримати обрання Тігіпка головою ТПУ - не обговорювалося, оскільки сам Тігіпко на засідання не з'явився.

Про те, що Тігіпко має серйозні види на ТПУ, свідчить і той факт, що в партію вступили його соратники - Олександр БарановВолодимир Скородумов і Олександр Яковенко, які раніше входили в секретаріат партії "Трудова Україна" (з 2000 по 2003 рік, коли її головою був Тігіпко). Крім того, було ухвалено рішення 23 травня на з'їзді партії вибрати їх заступниками голови ТПУ.

"Ці три люди на з'їзді будуть обрані заступниками, але, по суті, вони вже ведуть політраду. Дмитро Сирота просто сидить і дивиться - виступає в основному Баранов", - розповіло джерело в ТПУ.

Політрада також доручила головам обласних організацій партії негайно розпочати посилення ТПУ та її розвиток у регіонах.

Як відомо, сам Тігіпко не приховує своїх президентських амбіцій. "Не подобається мені те, що відбувається в країні. Не хочу спостерігати, хочу на це впливати", - заявив він минулого тижня. Цікаво, що визначитися з "конкретною пропозицією" (участю в президентській кампанії) Тігіпко мав намір саме на політраді партії.

На західному кордоні до малого прикордонного руху готові всі 12 пунктів пропуску

Прикордонники повністю готові до впровадження малого прикордонного руху на ділянці українсько-польського кордону. Такі запевнення звучали під час відвідин кордону делегаціями консульств країн Євросоюзу, передає "Німецька хвиля".

Керівник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби, генерал-лейтенант Артур Горбенко зазначив, що український кордон забезпечений всіма технічними та інформаційними засобами, необхідними для ретельного й оперативного контролю ситуації на кордоні.

Всі 12 пунктів пропуску, враховуючи залізничні, готові до обслуговування учасників малого прикордонного руху, але вирішення цього питання належить до компетенції урядів двох країн, додав він.

Зі свого боку комендант застави Корчева відділу прикордонної охорони Польщі Домінік Трач теж підтвердив технічну готовність польської ділянки кордону до впровадження малого прикордонного руху.

Технічне забезпечення кордону на прикладі міжнародного пункту пропуску Краковець-Корчева в ці вихідні продемонстрували представникам консульств 17 європейських країн.

Дипломати також цікавилися процесом екстрадиції затриманих нелегалів, поведінкою у разі виявлення підроблених документів, а також обговорювали можливість тіснішого обміну інформацією між консульствами і прикордонниками.

У Міністерстві закордонних справ України сподіваються, що угода про місцевий прикордонний рух між Україною та Польщею набуде чинності у травні, про це повідомив на брифінгу речник МЗС України Василь Кирилич.

"Маємо сподівання, що ще в травні ця угода набуде чинності", - сказав Кирилич. Речник нагадав, що 25 лютого Кабінет міністрів України підтвердив угоду з урядом Польщі про правила місцевого прикордонного руху. 30 березня МЗС України надіслало ноту польській стороні, якою підтвердило, що Україна звершила внутрішньодержавні процедури з набуття чинності угоди про правила місцевого прикордонного руху.

Таким чином, зазначив Кирилич, українська сторона завершила всі необхідні внутрішні процедури, передбачені законодавством у зв’язку з необхідністю набуття зазначеною угодою чинності. Він наголосив, що за інформацією посольства України в Республіці Польща, парламент Польщі також підтвердив угоду про правила місцевого прикордонного руху.

За словами Кирилича, процедурою передбачено, що після підтвердження цієї угоди парламентом Польщі, її має підписати президент. Крім того, президент і прем’єр-міністр мали б підписати декларацію, яка засвідчить, що угода остаточно підтверджена. Після цього, повідомив Кирилич, Польща має повідомити Україну нотою про завершення внутрішньодержавної процедури, українська сторона у відповідь має підтвердити, що одержала таку ноту і назвати дату можливого набуття чинності цієї угоди. Він зазначив, що датою стає десятий день після надсилання ноти відповіді польської сторони.

Зазначимо, що Україна підписала угоду про малий прикордонний рух з Польщею 28 березня цього року. Підписання таких угод передбачене угодою про спрощення візового режиму між Україною та Європейським Союзом. Угоди про малий прикордонний рух дають можливість громадянам, що проживають в прикордонній зоні, відвідувати без віз країни-сусіди України, але на відстань не більше 50 км від кордону.

Українсько-польська угода про малий прикордонний рух включала в прикордонну зону понад 1,5 тисячі населених пунктів в Україні. За оцінками МЗС Польщі, в цій зоні проживають близько 1,5 мільйона українців, які отримали право відвідувати Польщу без віз.

"No tratamos peor a España que a Francia"

Andris Piebalgs (Letonia, 1957) ostenta la cartera de Energía de la Comisión Europea desde finales de 2004. En su agenda, la seguridad del suministro y la lucha contra el cambio climático ocupan un lugar prioritario.


      "A priori nunca debemos decir no a una inversión de una empresa rusa"

      "Las energías renovables ayudan a la seguridad del suministro"

      "Los reguladores nacionales no son lo bastante independientes"

      Pregunta. La crisis ha frenado las inversiones del sector. ¿Qué consecuencias tendrá eso?

      Respuesta. El riesgo se plantea a medio plazo. El precio del barril se mueve entre los 40 y los 50 dólares y algunas empresas del sector aducen que el precio justo que cubre los costes de sus inversiones es de 75 dólares por barril. Además, necesitan capital para poder invertir y los bancos son reticentes a prestárselo, de modo que podríamos tener picos en los precios del petróleo a medio plazo y eso sería malo para la economía. Lo que debemos hacer es apostar por la eficiencia energética y la energía verde.

      P. La crisis debería ser un acicate, pero ¿no puede convertirse en pretexto para no hacerlo?

      R. No es esa mi impresión. Las empresas ven ya que la energía verde es un negocio de crecimiento. El riesgo de ver en la crisis un pretexto para no actuar está en los gobiernos. Pero ahora los veo comprometidos con la eficiencia energética y las renovables.

      P. La presidencia de Barak Obama ¿puede despejar un acuerdo en la cumbre de Copenhague sobre el cambio climático?

      R. La cumbre de Copenhague y la lucha contra el cambio climático sólo pueden tener éxito si los americanos se implican a fondo. Lo que han dicho hasta ahora es esperanzador, pero sería importante también que fijaran algunos compromisos vinculantes. Sin ellos, será difícil hablar de éxito. Un frente unido entre la UE y EE UU significaría un acuerdo en Copenhague. Si no, tendremos un problema.

      P. ¿El objetivo de que las renovables alcancen un 20% del mix energético es realista?

      R. Estoy del todo convencido de ello. Pero es extremadamente importante que los gobiernos no se queden cortos y preparen y pongan en marcha estrategias de apoyo claras, ambiciosas, transparentes y positivas. Creo que hemos dejado esa zona gris de los últimos cinco años en que muchos se preguntaban si las renovables eran demasiado caras. Se dice que son caras, pero debe tenerse en cuenta el impacto sobre el medio ambiente de las fuentes tradicionales de energía. Es un coste que no aparece de forma directa e inmediata, que soportan los países que tienen gas o petróleo. Tampoco se mide con dinero, pero las renovables ayudan a la seguridad del suministro.

      P. ¿Quién tuvo la culpa del corte de suministro de gas que dejó a media Europa sin gas?

      R. No sé quién es responsable. Y nunca lo sabremos. Rusia dice que Ucrania y Ucrania dice que Rusia. Ambas no pueden tener razón pero no sé quién la tiene.

      P. ¿Y puede volver a ocurrir?

      R. Podría volver a ocurrir una interrupción, pero es menos probable. El problema residía en la negociación bilateral del precio del gas suministrado por Rusia. El acuerdo entre ambas incluye una fórmula que hace más predecible el precio. El reto real ahora es la economía. Ucrania y Rusia afrontan una crisis muy seria. Rusia necesita que le paguen y Ucrania no lo tiene fácil para pagar.

      P. Esa crisis reforzó la necesidad de la UE de buscar suministros alternativos. ¿No está bastante parado el proyecto Nabucco, que traerá a Europa gas del área del Caspio evitando Rusia?

      R. En los últimos días ha habido señales positivas desde dos países clave como Azerbaiyán y Turkmenistán. También tenemos señales muy positivas de Turquía (el gasoducto debe atravesar ese país, hasta Austria). Esperamos que el gas llegue en el año 2015... Sí, sé que 2013 era la idea original, pero llevará más tiempo.

      P. ¿Rusia es un socio fiable?

      R. Siempre he creído que sí. Es impopular decirlo, pero lo es. Rusia no quiso nunca cortar el gas a Europa. Y tiene intereses en sacar partido a sus recursos. Rusia es un importante proveedor de la UE no sólo en gas. También petróleo, carbón y uranio. La UE debe protegerse y no poner su destino en unas únicas manos. Ni con Rusia, Argelia u otros.

      P. Esa guerra generó recelo en España ante un desembarco ruso en Repsol. Y Bruselas fue neutral.

      R. A priori, nunca debemos decir no a una inversión de una empresa rusa. Lo importante es ver qué valor crea, pensar qué nos aportará. Hay muchos factores a considerar, como qué impacto tiene sobre la competencia, o sobre la estrategia de la empresa, o la seguridad del suministro. Nunca se debe prejuzgar que las empresas que vengan de determinados países no deban ser bienvenidas. Es un error político y económico.

      P. ¿Por qué Francia puede promover campeones nacionales energéticos y España topa contra Bruselas? Fue el caso de Endesa.

      R. Es una pregunta muy dura. El punto de partida en cada país europeo es ver quién es el accionista de una empresa energética. Si el Estado tiene una participación mayoritaria, tiene todo el derecho a tomar sus decisiones. Si el mayoritario es un inversor privado, también. Lo que pide Bruselas es que la ley que existe sea implementada. No es justo decir que Bruselas trate peor a España que a Francia o a Alemania. Es una percepción errónea. La Comisión Europea trata a todas las empresas del sector por igual, no favorece a unas sobre otras. Pero sabemos cómo operan unas empresas controladas por el Estado y otras que no lo están. Para el consumidor, lo importante es que las inversiones se hagan y que el precio de la energía sea el mejor. Si España quiere crear un campeón energético nacional, podría comprar las acciones de empresas privadas ya existentes. ¿Pero tendría sentido gastar en ello el dinero de los contribuyentes? Pues no.

      P. ¿Y Alemania? Se criticó la oferta de E.ON sobre Endesa por la falta de reciprocidad en la legislación entre España y Alemania...

      R. No hay restricciones. Las empresas españolas no han mostrado interés por el mercado alemán. Pero si Iberdrola o Gas Natural van a Alemania, son bienvenidas a hacerlo, protegeríamos sus intereses según la ley de la UE. También fue el caso de E.ON en España. Actuamos con justicia. Endesa, Enel, E.ON son empresas europeas. No debería haber controversia sobre su origen.

      P. ¿Considera a la Comisión Nacional de la Energía (CNE) un regulador independiente?

      R. Hoy, la CNE está actuando sobre la base de la legislación europea existente y no tengo que hacer más comentarios. Pero Bruselas cree que los reguladores energéticos nacionales no son lo bastante independientes. Por eso ha fijado en la nueva normativa una independencia verdadera, con más poder y en recursos. El regulador español tendrá más poder, más recursos y responsabilidad.

      P. La interconexión eléctrica entre Francia y Francia ha generado una dura resistencia en Cataluña por su impacto medioambiental. ¿No había alternativa?

      R. Todos creen y saben que la interconexión incrementa la seguridad del suministro y crea valor para el consumidor. Sabemos que existe un rechazo local muy fuerte. Así que el único modo de llevar a cabo este proyecto es soterrando una parte. Costará más pero se trata de lograr la aceptación de la opinión pública. El coste debería socializarse, repartirse, pero lo que podamos pagar de más en la factura, comparado con las ventajas de una mayor interconexión, es nada. Ha sido la mejor opción

      Salto de calidad en Ucrania

      En diciembre de 2004, el mundo descubrió una nueva Ucrania. Unidos por el mismo impulso, los ucranianos manifestaron de manera pacífica, pero decidida, su voluntad para defender el derecho a elegir el poder en el país.
      Sin embargo, los cambios políticos globales, además de brillantes victorias, siempre tienen un trasfondo complicado y matices que quedan detrás del telón de la historia, aunque tienen influencia directa sobre ella.
      ¿Qué pasó, pues, en Ucrania en diciembre de 2004, en el patio trasero de la revolución naranja? El poder saliente accedió a las demandas del pueblo de retirarse bajo la condición de que hubiera cambios en la Constitución. Como consecuencia, los cambios en la Carta Magna se hicieron de manera precipitada, sin valoración de los expertos ni la debida deliberación en el Parlamento. En realidad, los promotores de los cambios en la Constitución pusieron una bomba de relojería. Los poderes del presidente fueron recortados, el Parlamento quedó exento de todo control y la reforma de la Administración local fue pospuesta indefinidamente.
      Como se ha puesto de manifiesto a posteriori, este partido de ajedrez político tuvo como objetivo crear el caos en el sistema político y arrebatar al país la oportunidad para verdaderos cambios.
      A pesar de múltiples intentos para asegurar la unidad del poder, no me quedaba otra opción que iniciar una reforma de la Constitución.
      A finales de marzo de 2009 sometí el proyecto de enmienda a la Constitución a la consideración del Parlamento y propuse que lo debatieran no sólo los miembros del Parlamento, sino también toda la nación ucraniana.
      Se trata de reformas gestadas en muchos ámbitos de la vida política y social del país e impulsadas por la necesidad de la reforma judicial y policial.
      Lo más importante en la Constitución renovada es la garantía de los derechos y libertades del hombre y del ciudadano. Especialmente se confirma el principio de igualdad de los ciudadanos ante la ley y ante la justicia. También se reforzará la protección constitucional de los derechos de los niños y se añadirá un nuevo artículo sobre los derechos de las personas con discapacidad.
      Teniendo en cuenta la experiencia internacional, he propuesto instituir el Parlamento bicameral que aglutine la representación de las fuerzas políticas y la de las comunidades territoriales.
      Por un lado, se propone disminuir el número total de los parlamentarios de 450 a 380 personas (300 personas en la Cámara Baja y 80 en la Cámara Alta). En segundo lugar, propongo anular su inmunidad ilimitada. La inmunidad de los diputados ante la ley que existe hoy genera la transigencia y, como consecuencia, la impunidad.
      La existencia de dos cámaras en el Parlamento permitirá delimitar las influencias políticas y los nombramientos en las instituciones del Estado. Estos cambios consolidarán la estabilidad política del país.
      Según el nuevo sistema constitucional, el presidente de Ucrania mantiene su capacidad de garante de la soberanía, seguridad e integridad territorial del Estado, del cumplimiento de la Constitución, derechos y libertades de la persona y del ciudadano.
      El Gobierno será independiente en la realización de las funciones del poder ejecutivo del Estado y será elegido por el Parlamento. El Ejecutivo dirigirá la política exterior e interior del país.
      Hace unos días, envié el nuevo proyecto de la Constitución a la Comisión Europea para la Democracia por el Derecho («Comisión de Venecia»). Quiero que este proyecto se base en las tradiciones europeas y corresponda a las normas jurídicas internacionales.
      Las fuerzas políticas parlamentarias que compiten duramente entre sí han respondido a mis iniciativas convocando las elecciones presidenciales anticipadas para el octubre de 2009.
      Pero con esta decisión, mis oponentes no han logrado el efecto esperado. No me aferro al poder. El poder nunca ha sido el objetivo en sí mismo para mí, sólo el instrumento para servir a mis compatriotas y a Ucrania.
      Ucrania necesita nueva calidad política. Precisamente por eso he dado un paso adelante y he propuesto celebrar simultáneamente las elecciones anticipadas generales y presidenciales.
      Pero para que el resultado de las elecciones proporcione realmente nueva calidad política, se han de cumplir las condiciones que son necesarias para la democracia ucraniana: el cambio del sistema electoral (introducción de listas electorales abiertas para que la gente elija a candidatos concretos, que tendrán la responsabilidad política y personal ante ellos) y la anulación de la inmunidad parlamentaria ilimitada de los diputados (para que en el Parlamento, de verdad, se adopten leyes, en vez de esconderse de ellas).
      Mi aspiración es asegurar de manera irreversible el desarrollo democrático de Ucrania y despejar el camino para un futuro mejor del país.
      Presidente de
      Ucrania

      La UE niega que quiera extender su 'esfera de influencia' hacia el Este

      La Unión Europea (UE) rechazó hoy que pretenda extender su 'esfera de influencia' hacia los antiguos territorios soviéticos más al Este, con la creación de un nuevo programa de cooperación con Ucrania, Bielorrusia, Moldavia, Georgia, Azerbaiyán y Armenia.


      El ministro de Asuntos Exteriores checo y de turno del Consejo europeo, Karel Schwarzenberg, aseguró a su llegada al Consejo de Asuntos Generales y Relaciones Exteriores que dicha opinión, expresada por su homólogo ruso, Sergei Lavrov, es 'un disparate'.

      'El mismo sabe que eso es un disparate, porque nosotros defendemos con fuerza el punto de vista de que no debe haber esferas de influencia, ni de los rusos ni nuestras', afirmó.

      También el jefe de la diplomacia europea, Javier Solana, aseguró que dicha acusación 'sencillamente no es cierta'.

      La UE lanzará en Praga el próximo 7 de mayo la llamada Asociación del Este, un programa que implicará ayudas económicas por valor de 600 millones de euros hasta 2013 y progresivas facilidades para otorgar visados a sus ciudadanos.

      Solana recordó que hay un grupo de países con los que la UE mantiene relaciones especiales, por cuestiones como su proximidad geográfica o el interés de un intercambio comercial.

      'Queremos establecer un mecanismo de relaciones más estable e institucional, y eso no tiene nada que ver con nuestra relación con Rusia', mantuvo.

      Moscú suele acoger con recelo la adhesión o colaboración de sus antiguas repúblicas con organizaciones occidentales, sobre todo la OTAN, aunque tampoco observa con especial simpatía la expansión oriental de la Unión Europea.

      UCRANIA CONMEMORA ANIVERSARIO DE CHERNOBYL

      Ucrania conmemoró durante la noche el 23 aniversario del incidente nuclear de Chernobyl, que se produjo el 26 de abril de 1986 a las 1.23 locales.
          "Hoy recordamos con profunda tristeza a los héroes que se sacrificaron por nosotros y por nuestros hijos", se lee en un comunicado del presidente ucraniano, Viktor Yushchenko.
          Las autoridades y muchos ciudadanos depositaron coronas de flores frente al monumento en Kiev dedicado a las víctimas del incidente. Las conmemoraciones se celebraron en todo el país.
          En la noche entre el 25 y el 26 de abril de 1986 se verificó la explosión del reactor número 4 de la gran central nuclear soviética que liberó a la atmósfera enormes cantidades de sustancias fuertemente reactivas, cuyos efectos nocivos para los organismos vivientes siguen presentes todavía hoy.
          El de Chernobyl es el más grave desastre nuclear de la historia: provocó en los primeros días 31 víctimas, pero es incalculable el número de personas que tras la explosión se enfermaron más o menos gravemente y perdieron la vida.
          Las últimas estimaciones hablan de 25 mil voluntarios, gran parte de ellos rusos, ucranianos o bielorrusos, que trabajaron en la contención del incidente y murieron, y al menos 2,3 millones de personas que sufrieron los efectos del desastre. (ANSA). MRZ

      26/04/2009 15:21