lunes, 27 de abril de 2009

На західному кордоні до малого прикордонного руху готові всі 12 пунктів пропуску

Прикордонники повністю готові до впровадження малого прикордонного руху на ділянці українсько-польського кордону. Такі запевнення звучали під час відвідин кордону делегаціями консульств країн Євросоюзу, передає "Німецька хвиля".

Керівник Західного регіонального управління Державної прикордонної служби, генерал-лейтенант Артур Горбенко зазначив, що український кордон забезпечений всіма технічними та інформаційними засобами, необхідними для ретельного й оперативного контролю ситуації на кордоні.

Всі 12 пунктів пропуску, враховуючи залізничні, готові до обслуговування учасників малого прикордонного руху, але вирішення цього питання належить до компетенції урядів двох країн, додав він.

Зі свого боку комендант застави Корчева відділу прикордонної охорони Польщі Домінік Трач теж підтвердив технічну готовність польської ділянки кордону до впровадження малого прикордонного руху.

Технічне забезпечення кордону на прикладі міжнародного пункту пропуску Краковець-Корчева в ці вихідні продемонстрували представникам консульств 17 європейських країн.

Дипломати також цікавилися процесом екстрадиції затриманих нелегалів, поведінкою у разі виявлення підроблених документів, а також обговорювали можливість тіснішого обміну інформацією між консульствами і прикордонниками.

У Міністерстві закордонних справ України сподіваються, що угода про місцевий прикордонний рух між Україною та Польщею набуде чинності у травні, про це повідомив на брифінгу речник МЗС України Василь Кирилич.

"Маємо сподівання, що ще в травні ця угода набуде чинності", - сказав Кирилич. Речник нагадав, що 25 лютого Кабінет міністрів України підтвердив угоду з урядом Польщі про правила місцевого прикордонного руху. 30 березня МЗС України надіслало ноту польській стороні, якою підтвердило, що Україна звершила внутрішньодержавні процедури з набуття чинності угоди про правила місцевого прикордонного руху.

Таким чином, зазначив Кирилич, українська сторона завершила всі необхідні внутрішні процедури, передбачені законодавством у зв’язку з необхідністю набуття зазначеною угодою чинності. Він наголосив, що за інформацією посольства України в Республіці Польща, парламент Польщі також підтвердив угоду про правила місцевого прикордонного руху.

За словами Кирилича, процедурою передбачено, що після підтвердження цієї угоди парламентом Польщі, її має підписати президент. Крім того, президент і прем’єр-міністр мали б підписати декларацію, яка засвідчить, що угода остаточно підтверджена. Після цього, повідомив Кирилич, Польща має повідомити Україну нотою про завершення внутрішньодержавної процедури, українська сторона у відповідь має підтвердити, що одержала таку ноту і назвати дату можливого набуття чинності цієї угоди. Він зазначив, що датою стає десятий день після надсилання ноти відповіді польської сторони.

Зазначимо, що Україна підписала угоду про малий прикордонний рух з Польщею 28 березня цього року. Підписання таких угод передбачене угодою про спрощення візового режиму між Україною та Європейським Союзом. Угоди про малий прикордонний рух дають можливість громадянам, що проживають в прикордонній зоні, відвідувати без віз країни-сусіди України, але на відстань не більше 50 км від кордону.

Українсько-польська угода про малий прикордонний рух включала в прикордонну зону понад 1,5 тисячі населених пунктів в Україні. За оцінками МЗС Польщі, в цій зоні проживають близько 1,5 мільйона українців, які отримали право відвідувати Польщу без віз.

No hay comentarios: