lunes, 2 de marzo de 2009

Multimillonario ucraniano pagó rescate por el barco "Faina" con carros de combate a bordo

Kíev, 2 de marzo, RIA Novosti. El empresario ucraniano Víctor Pinchuk pagó el grueso de rescate por la liberación del barco "Faina", secuestrado por piratas somalíes en septiembre del año pasado, informó hoy el jefe del secretariado del presidente de Ucrania, Víctor Baloga.
"El presupuesto republicano no recoge la partida ‘gastos en liberación de rehenes' por lo que era necesario reunir el dinero recurriendo a fondos extrapresupuestarios. En mi condición de coordinador de operación especial, solicité ayuda a los empresarios nacionales muy comprometidos en proyectos de beneficencia", explicó Baloga y agregó que el "grueso de los gastos en el pago de rescate (varios millones de dólares) asumió Víctor Pinchuk".
Según los datos oficiales, por la liberación del "Faina" a primeros de febrero de 2009 se pagó un rescate de 3,2 millones de dólares, mientras medios de prensa dieron la cifra próxima a 4 millones.
Pinchuk es uno de los hombres más ricos de Ucrania. La revista Forbes calculó en 5 mil millones de dólares su fortuna en 2007. El empresario ucraniano es uno de los principales patrocinadores de la fundación del ex presidente de EEUU, Bill Clinton.
Piratas somalíes secuestraron el 25 de septiembre de 2008 el carguero "Faina", que transportaba 33 carros de combate T-72, misiles antiaéreos, lanzagranadas y municiones, vendidos a Kenya por Ucrania. A su bordo se encuentraban 17 ciudadanos de Ucrania, tres ciudadanos de Rusia y un letón. El capitán Vladímir Kolobkov, ciudadano de Rusia, murió a causa de un ataque al corazón. Inicialmente los piratas exigieron un rescate de 8 a 20 millones de dólares, según diversas fuentes, y amenazaron con matar a los rehenes si se decidía realizar una operación con empleo de armas para liberarlos. Los pitaras abandonaron el navío el 4 de febrero de 2009, al recibir el rescate. Los marineros liberados llegaron por aire a Kíev el 13 de febrero.

В Росії вийшли книги про війну РФ з українськими "помаранчевими"


версія для друкузберегти як файлвідправити поштоюперегляд фотоілюстрацій

В Росії вийшло у світ кілька книг, в яких описується крах незалежності України та україно-російська війна

В Росії вийшло у світ кілька книг, в яких описується крах незалежності України та україно-російська війна. Так, видавництво "Фоліо" видало книгу Максима Калашнікова "Незалежна Україна. Крах проекту". В інтернет-магазинах твір можна знайти в рубриці "Публіцистика", пише сьогодні "Українська правда".

В анотації до книги автор стверджує, що сучасна Україна "розколюється, наростають суперечності між Заходом і Сходом, і якщо цей процес не зупинити, то Україну може очікувати сумна доля Югославії".

"Десятиліття Радянської влади в голови школярів і студентів вбивали тезу про братні східнослов'янські народи - українців та росіян. Однак, шановний читачу, якщо українці - це окремий народ, то тоді спробуйте відповісти на кілька простих запитань. Наприклад, коли з'явився на світ цей "інший", неросійський народ? Де він виник? Коли переселився на землі Київської Русі? Якою мовою він говорив? Ті відповіді, які нам пропонують українські національно-стурбовані діячі, у кращому випадку викликають сміх", - пише Калашніков.

У продажу також з'явилися книги російських авторів з серії "Війна на порозі", написані у стилі "фентезі", в яких описуються військові дії на території сучасної України.

Так, у книзі Георгія Савицького "Поле бою - Україна. Зламаний тризуб" автор пише про те, як "помаранчеві" нацисти розв'язують в Україні громадянську війну".

"За допомогою "миротворчого контингенту" НАТО, під прикриттям американської авіації та бронетехніки західноукраїнських каратель с тризубом на погонах починає винищувати російськомовне населення, стираючи з лиця землі цілі міста", - йдеться в анотації до книги.

"Все Лівобережжя, Крим і Новоросія піднімаються проти окупантів. Росія допомагає бійцям Опору новітнім озброєнням, добровольцями і військовими радниками. Вони зламають проклятий бандерівський тризуб! Вони покажуть натовським "яструбам" кузькіну мать! Поле битви - Україна! Це є наш останній і рішучий бій", - пише автор.

У книзі Федора Березіна "Війна 2010. Український фронт" автор також переносить військові дії на територію сучасної України.

"Третя світова війна на порозі! Світова пожежа почнеться в Україні. Збройний конфлікт, що спалахнув у Криму, загрожує перекинутися на всю Європу. І Росії не залишитися осторонь вирішальних подій. Головним фронтом майбутньої війни стане Український фронт", - йдеться в анотації до книги.

У книзі "Російсько-українські війни" автор Олександр Сєвєр пише про те, як "захопивши владу в Україні, "помаранчеві" проводять відверто русофобську, провокаційну, ворожу по відношенню до Росії політику".

"Офіційна київська пропаганда фактично натравлює українців на росіян, безбожно переписуючи історію, представляючи минуле наших народів як безперервну низку російсько-українських воєн. З цією прозахідної русофобською Україною ми не раз воювали в минулому. І якщо вона переможе, якщо "помаранчеві" втримаються при владі - не виключено, що доведеться воювати і в майбутньому", - йдеться в анотації до книги.

При цьому автор стверджує, що ця книга - "кращі ліки від ілюзій і повторення минулих помилок".

"Це - гірка розповідь про братовбивчі російсько-українські війни минулих століть. Це - правда про руйнівника слов'янського братства, про головних ворогів справжньої України та Росії: від зрадника Мазепи до петлюрівців і бандерівців, від українських націоналістів XIX століття, які переписали начерно історію братніх народів, до нинішніх "помаранчевих" фашистів", - йдеться в анотації.

Примітно, що не зважаючи на все вище написане, за даними останнього опитування, переважна більшість українців добре ставляться до Росії, велика ж частина росіян настроєні до України негативно.

Порівняльний аналіз даних опитувань показують, що ставлення до Росії в Україні набагато краще, ніж до України в Росії. Понад 90% українців позитивно настроєні до Росії, причому за рік це ставлення навіть дещо покращилося (з 88% до 91%), невелика кількість тих, хто негативно ставиться до Росії у 2008 році (7%) зменшилося до 5%.

Ситуація в Росії повністю протилежна: там позитивне ставлення до України зменшилося з 55% у 2008 році до 29% у 2009, а негативне зросло практично удвічі - з 33% до 62%.

Таким чином, зараз погано ставляться до Росії в Україні 5% опитаних, а в Росії до України - 62%.

Росія пропонує Україні укласти угоду про спільне запобігання НС у місцях дислокації ЧФ РФ

Росія пропонує Україні укласти міжурядову угоду про взаємодію в питаннях запобігання надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків у місцях дислокації Чорноморського флоту РФ на території України.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Василь Кирилич, інформуючи про підсумки робочої зустрічі українських і російських експертів з обговорення питань, пов'язаних з функціонуванням ЧФ РФ і його перебуванням на території України, яка відбулася в Києві 25-26 лютого, передає УНІАН.

За словами Кирилича, позитивним є те, що укладення цієї угоди на міжурядовому рівні дозволить врегулювати весь комплекс можливих проблемних питань і дасть правові підстави для включення до його тексту положень, що стосуються проведення інспекцій військових об'єктів, в яких зберігаються вибухові й хімічні речовини.

Керівник прес-служби МЗС повідомив, що на зустрічі сторони також обговорили концептуальні основи розробки угоди про дії сторін у разі загрози виникнення кризової ситуації, зв'язаної з використанням об'єктів ЧФ РФ, що дислокуються на території України.

Проте, зазначив Кирилич, конкретних результатів у розробці угоди не було досягнуто.

Відповідно до угоди між двома країнами, підписаної 28 травня 1997 року, ЧФ РФ базується на території України до 2017 року. Передбачалося, що цю угоду можна буде автоматично продовжувати на подальші п'ятирічні періоди, якщо одна із сторін письмово не повідомить партнера про інше не пізніше, ніж за один рік до закінчення терміну дії документу. Влада України останнім часом вживає заходів, зокрема законодавчого характеру, про неухильне виведення ЧФ в травні 2017 року.

Влада України останнім часом вживає заходів, зокрема законодавчого характеру, про неухильне виведення ЧФ в травні 2017 року. Так,відповідний законопроект доручив розробити уряду президент Ющенко. Перебуваючи в кінці травня з візитом в Канаді, він підтвердив свою позицію і висловив переконання, що до моменту вступу країни до НАТО Севастополь перестане бути місцем базування російського Чорноморського флоту.

Варто додати, що перебування ЧФ РФ у Криму може мати негативні наслідки для України. Міністр оборони України Юрій Єхануров ранішезаявляв, що дана ситуація стає дестабілізуючим фактором не тільки для України, але й для безпеки всього Чорноморського регіону. Тому, що базування Чорноморського флоту Росії в Криму в умовах відсутності дієвих механізмів запобігання його залучення до бойових дій проти третіх країн веде до втягування України в збройні конфлікти.

Ющенко вважає дії Черновецького провальними, а прокуратура скасовує рішення мера

Президент України Віктор Ющенко вважає провальними дії київської влади в економічній, бюджетній і тарифній політиці. Про це повідомила прес-секретар президента Ірина Ванниковасьогодні на брифінгу, повідомляє УНІАН.

Вона нагадала, що 4 березня президент планує провести нараду з головами районних державних адміністрацій міста Києва, де буде заслухано звіт Київської міської державної адміністрації. "Мета наради - обговорення актуальних питань життя столиці та розв’язання нагальних проблем", - сказала вона.

Також Ванникова повідомила, що в нараді візьмуть участь представники силових структур міста Києва, виконувач обов’язків міністра фінансів, міністр ЖКГ, міністр регіонального розвитку й будівництва.

"Глава держави занепокоєний кризовими явищами в економічному, соціальному та політичному житті Києва", - сказала Ванникова.

Тим часом, поки президент збирається, Київська прокуратура вже робить. У тамтешній прес-службі повідомили, що нещодавнє рішення мера Києва про впровадження платної лінії телефонного зв’язку "Call-центру" опротестовано.

Прес-служба нагадує, що в липні 2006 року при КМДА було створено інформаційно-довідкову службу "Дзвінковий центр", або "Call-центр", зателефонувавши в який громадяни мали можливість отримати безплатні інформаційно-довідкові послуги, повідомити про аварійну ситуацію або житлово-комунальні проблеми, поскаржитися на бездіяльність посадовців тощо.

Проте вже з лютого 2009 року в "Сall-центрі" за номером 8-900-1025000 запроваджено платну телефонну лінію для громадян, що мають наміри отримати консультації чи подати скарги.

У прокуратурі наголошують, що такими діями КМДА порушила конституційні права громадян, а також вимоги ст. 21 Закону України "Про звернення громадян", якими визначено, що органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, об`єднання громадян і посадові особи розглядають звернення громадян, не стягуючи плати.

Прокуратура столиці у своєму протесті вимагає припинити діяльність платної телефонної лінії "Call-центру" при КМДА і розгляд звернень привести відповідно до вимог Закону України "Про звернення громадян".

Вчора прокурор Києва Євген Блажівський підтвердив існування прокурорських протестів на найбільш одіозні рішення мера Києва Леоніда Черновецького. Прокурор уточнив: "Це стосується тарифів, малих архітектурних форм, бюро ритуальних послуг, транспортного збору за в'їзд до Києва, за в'їзд на кладовища столиці зокрема, введення платних медичних послуг, платних шкільних гуртків і так далі"

Ставнійчук стверджує, що Ющенко не подасть у відставку, тому що він контролює ситуацію

Президент Віктор Ющенко тримає під контролем ситуацію в державі і не подасть у відставку. Таку думку висловила у неділю ввечері в ефірі телеканалу TВi заступник голови Секретаріату президента Марина Ставнійчук, передає прес-служба телеканалу.

"Знаючи характер президента, я далека від думки, що він подасть у відставку. Він контролює ситуацію, яка є сьогодні в державі, він чітко розуміє і на коротку, і на довгу дистанцію, що треба робити. Так, є певні розбіжності у його баченні методів, форм і засобів подолання кризи, зокрема з керівництвом уряду. Але дискусія почалася, і слава богу", - сказала вона.

Ставнійчук висловила надію, що дискусія, яка почалася під час наради за участю президента і керівництва уряду, буде конструктивною.

Представник СП додала, що за економічну ситуацію в державі відповідає виключно уряд.

За словами Ставнійчук, підстав для позачергових президентських виборів немає. "Весь час, практично з моменту оголошення про розпад демократичної коаліції минулого року, зберігаються підстави для призначення позачергових парламентських виборів", - сказала вона.

"Останнім часом президент говорив, що це недоцільно, враховуючи ту економічну і фінансову ситуацію, яку ми маємо в державі. А що стосується (дострокових) президентських виборів, то жодних підстав для цього немає", - вважає Ставнійчук.

Щодо того, чи балотуватиметься Ющенко на другий термін, заступник голови його Секретаріату зауважила: "Президент говорить про те, що сьогодні йому і решті всіх майбутніх кандидатів у президенти необхідно думати про долю держави, про те, як сьогодні вирішувати термінові справи, а не займатися популізмом".

"Прийде час, коли президент оголосить про своє рішення, це буде зроблено тоді, коли згідно із законом буде вирішено питання щодо участі в президентських перегонах. На сьогодні зовсім інші завдання стоять перед державою. І це насправді не гра, не політична гра", - підкреслила вона.

Зазначимо, що сам Ющенко не раз говорив, що не визначився, чи братиме участь в наступних президентських перегонах. При цьому він розуміє, що з його тезами перемогти на виборах навряд чи вдасться.

Імовірніше за все, президентські вибори відбудуться 17 січня 2010 року.

За останніми даними соцопитувань, реальними кандидатами в президенти країни є лідер опозиції "регіонал" Віктор Янукович і прем'єр Юлія Тимошенко. У Ющенка максимальна підтримка електорату досягає 7%

У ПР пояснили, чому не вдалося створити "ширку", але не виключають, що ще вдасться

У Партії регіонів і БЮТ були принципово різні позиції з низки запропонованих змін до Конституції, через що не вдалося створити широку коаліцію в кінці минулого року. Про це розповів "регіонал" Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба телеканалу TBі.

"Ми не узгодили цілу низку принципових положень нової Конституції. Представники БЮТ наполягали, щоб виборче законодавство включити в тіло Конституції. Крім цього пропонувалася система (парламентських) виборів двотурова. Тобто пропонувалося, щоб у другий тур виходили дві партії, які взяли перше і друге місце, і партія, яка отримала перше місце у другому турі, вона автоматично має 226 голосів у парламенті", - розповів він.

Клюєв уточнив, що Партія регіонів проти внесення таких норм, оскільки вони неконституційні, "а по-друге, це обмеження демократії в державі".

Однією з причин нерезультативних переговорів Партії регіонів і БЮТ у грудні минулого року Клюєв назвав і те, що "не визріла ще ситуація", "частина представників обох політичних сил ще не зрозуміли, що вихід з кризи і створення стабільної держави можливі за широкої коаліції".

"Але чим більше часу минає, тим очевидніше, що до цього ми все-таки прийдемо", - вважає він.

Клюєв також підкреслив, що зараз переговори між БЮТ і Партією регіонів не ведуться, останній раунд завершено на початку грудня минулого року.

"Зараз ми обмінюємося консультаціями на рівні керівників партій. Не більше того", - зазначив він.

Депутат не виключає, що в разі перемоги лідера ПР Віктора Януковича на президентських виборах буде ухвалено рішення про створення коаліції з БЮТ.

Щодо варіанту, коли в президентській кампанії перемагає прем'єр Юлія Тимошенко, "регіонал" зазначив, що "все одно без Партії регіонів і Юлія Володимирівна не зможе працювати".

Зазначимо, що серйозно про створення "біло-блакитно-сердечної" коаліції заговорили після того, як 2 вересня БЮТ і ПР створили ситуативну більшість. Тоді вони схвалили низку законів спільним голосуванням, що призвело до виходу НУ-НС з "помаранчевої" коаліції.

Після розпаду коаліції навіть повідомлялося, ніби БЮТ і Партія регіонів розробили робочий варіант коаліційної угоди.

У кінці минулого року велося багато розмов щодо того, на яких умовах дві найбільші партії парламенту створять широку більшість. Президент України виступав категорично проти такої коаліції.

Примітно, що навіть після того, як 9 листопада фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили свою коаліцію, коаліція БЮТ і ПР не почала здаватися нереальною. Оскільки, за ствердженнями, навіть назву "коаліції трьох" дали ту, яку готували для тандему БЮТ і ПР.

Парламентську більшість назвали коаліцією "Національного розвитку, стабільності і порядку".

Звернемо увагу, що попри конфлікти і непорозуміння, які виникають між "біло-сердечними" і "біло-блакитними", в Раді і пресі триває обговоренняможливості створення коаліції зусиллями "регіоналів" і "бютівців".

Тимошенко блокуватиме трибуну, поки депутати не відмовляться від своїх пільг

Фракція БЮТ блокуватиме роботу парламенту доти, доки депутати не приймуть ухвалу про скасування всіх депутатських пільг. Про це заявляє прем'єр-міністр України, лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

"У вівторок, буквально завтра, наша фракція виступатиме за скасування всіх пільг для народних депутатів... Якщо знову це зроблено не буде, ми блокуватимемо трибуну і знову вимагатимемо відміни пільг", - заявила Тимошенко на нараді, присвяченій ситуації з заборгованостями із зарплат на підприємствах, у понеділок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Тимошенко, БЮТ "десятки разів порушував це питання на засіданнях парламенту, проте, крім нашої фракції і декількох депутатів з інших фракцій, ніхто не підтримував це питання при голосуванні".

Прем'єр зауважила, що це питання БЮТ має намір ставити на порядок денний парламенту доти, доки не буде остаточно прийнято ухвалу".

Спікер парламенту Володимир Литвин, коментуючи цю заяву прем'єр-міністра, і сам запропонував депутатам ухвалити рішення про добровільне зменшення їх зарплат, а також зарплат інших високопосадовців. "Я пропоную, щоб ми прийняли ухвалу про добровільне зменшення хоч би на рік зарплат для депутатів, міністрів та інших керівників центральних органів виконавчої влади", - сказав Литвин.

При цьому він застеріг депутатів від блокування трибуни з цього приводу. "Якщо буде блокування з боку фракцій коаліції, то коаліції не буде, і Верховна Рада працювати не буде", - сказав Литвин.

"Ви всі спілкуєтесь і бачите, що постановка питання така: ви проживете за 600 гривень заробітної плати, і ми нікуди не дінемося, нам потрібно ухвалити це рішення", - додав він.

Раніше голова підкомітету з питань організації діяльності Верховної Ради Комітету з питань регламенту Лев Бірюк (фракція БЮТ) повідомив, що на скасуванні пільг і скороченні фінансування забезпечення народних депутатів можна заощадити близько 200 млн грн.

Упродовж минулого року у Верховній Раді було зареєстровано 7 законопроектів про ліквідацію широкого переліку пільг для чинних і колишніх народних депутатів. Урізати собі забезпечення пропонували представники всіх політичних сил за винятком хіба що комуністів. Проте жоден із законопроектів депутати так і не зважилися прийняти.

Проте після урізання бюджету на 2009 рік замість потрібного мільярда Кабмін прописав у бюджеті для парламентаріїв 598 мільйонів гривень. Дефіцит цього бюджету - 118 млн грн. Депутати 22 лютого прийняли кошторис витрат, згідно з яким, економити доведеться тільки спікерові й позаштатним працівникам парламентського апарату.

Литвину скоротили особистий автопарк із двох службових машин до одного автомобіля. Також депутати вирішили заощадити на охороні будівлі у столиці на вулиці Банковій, де розташовані парламентські комітети. Замість трьох під'їздів тепер працює один.

Скасували депутати й розвезення, які доставляли на роботу працівників апарату Верховної Ради. Крім того, чиновники повинні оптимізувати витрати свого автопідприємства. Законодавцям доведеться продавати старі автомобілі, провести ревізію витрат на паливо й запчастини. В цілому на парламентський автопарк у 2008 році чиновники витратили 10 мільйонів.

Отже, депутати хоч і заощадили, але на дрібницях. Основні пільги поки залишаються за ними: щорічна матеріальна допомога на оздоровлення народного обранця - 35 тисяч гривень, безкоштовний проїзд і путівки на відпочинок, надання житла у столиці на постійне користування та інші.

Окрім цього, колишні народні обранці не гірше захищені низкою соціальних гарантій. Наприклад, з виходом на заслужений відпочинок кожен із них отримує матеріальну допомогу розміром 12 посадових окладів (загальна сума становить понад 70 тисяч гривень).

Також колишні нардепи забезпечені пільговими путівками (оплата 50% вартості) на санаторно-курортне лікування й безкоштовним медичним обслуговуванням у закладах Держуправління справами й парламенту.

Раз на рік їм оплачується безкоштовний проїзд територією України туди-назад будь-яким видом транспорту (зокрема літаком). Також екс-депутати можуть при необхідності використовувати з особистою метою службовий автомобіль Верховної Ради до 10 годин на місяць.

Левову частку витрат - а це декілька мільйонів доларів - на звільнення українських моряків судна "Фаїна" профінансував підприємець і меценат Віктор Пі

Працівники ТОВ "Херсонський машинобудівний завод" (ХМЗ) захопили перший поверх будівлі Херсонської обласної державної адміністрації і обласної ради, передає УНІАН.

Близько 500 робітників ХМЗ прийшли сьогодні о 9.00 до будівлі ОДА і обласної ради в центрі Херсона і вимагали зустрічі з керівництвом ОДА і ради для вирішення питань виплати заборгованості з зарплати.

Частину пікетувальників, близько 200 осіб, запросили до малої зали ОДА на першому поверсі будівлі для зустрічі з головою облдержадміністрації Борисом Сіленковим.

Губернатор пояснив працівникам ХМЗ, що з боку адміністрації вже зроблено все, що в її компетенції: питання зараз знаходиться на рівні уряду і вирішується, але для розв’язання проблеми потрібен час. Однак розмова із знервованими відсутністю грошей людьми відбувалася в підвищеному тоні.

Після зустрічі люди відмовилися залишити адміністративну будівлю. Як повідомив керівник незалежної профспілки "Петровець" Леонід Немченок, "ми захопили перший поверх адміністрації і будемо утримувати доти, доки не виконають наші вимоги: виплатять борги із зарплати і почне працювати підприємство". На його думку, люди готові утримувати будівлю до 3-4 діб.

На місце події прибув керівник обласного Управління держохорони і прокурор області.

Втім, начальник Управління МВС в Херсонській області і прокурор області не змогли переконати працівників ХМЗ залишити будівлю державної установи.

Начальник управління МВС в області Михайло Ясельський і прокурор області Василь Черніков після спілкування з працівниками ХМЗ самі залишили будівлю.

Спілкування з працівниками не змінило планів людей утримувати перший поверх адмінбудівлі ОДА і облради для прискорення вирішення питань виплати боргів по зарплаті і поновлення роботи заводу.

Зокрема, прокурор порадив пікетникам звертатися до суду щодо порушення прав з оплати праці, і після рішення суду прокуратура матиме більше важелів впливу на керівництво і власника підприємства.

Жодна посадова особа обласної ради до пікетників не вийшла.

А 3 лютого, працівники ХМЗ, яким підприємство заборгувало до 5,5 млн грн зарплати, здійснили ще одну атаку - захопили адміністративну будівлю заводу. Вранці вони взяли штурмом офіс підприємства, вимагаючи виплатити заборгованість із заробітної плати і передати завод у держвласність.

Херсонська облдержадміністрація також запропонувала власникові ХМЗ передати підприємство в держвласність. У Херсонській ДГА вважають, що керівництво ХМЗ не здатно оцінити ситуацію і не бажає шукати шляхів виходу підприємства з кризи

З того часу тривають протести працівників заводу.

Так, 7 лютого в Херсоні робітники низки підприємств провели мітинг солідарності. Вони зібралися біля центральної прохідної ТОВ "Херсонський машинобудівний завод" (ХМЗ), звідки колоною пройшли уздовж центрального проспекту міста – проспекту Ушакова - на центральну площу міста. Мітинг проходив через дорогу від будівлі Херсонської обласної державної адміністрації. В акції брали участь робітники ХМЗ, ВАТ "Херсонський бавовняний комбінат", ДП "Херсонський морський торговий порт" і представники Херсонського нафтопереробного заводу.

За даними оргкомітету акції, в ній взяли участь близько 2 тис людей, працівники міліції, що спостерігали за заходом, казали кореспондентові, що учасників 600.

До мітингу також приєдналися представники КПУ, ПСПУ, а також члени "лівих" організацій, що називали себе анархістами і марксистами.

Робітники несли гасла з написами: "Хай за кризу платять олігархи", "Сьогодні Херсон – завтра вся Україна", "Ні продажу 25% + 1 акція ХБК", "Не ведися на подачку, продовжуй страйк".

Під час мітингу звучали заклики про притягнення до кримінальної відповідальності осіб, винних у невиплаті зарплати як на ХМЗ, так і на інших підприємствах України.

На мітингу було прийнято резолюцію, в якій вкотре робітники наполягали на націоналізації ХМЗ, держзамовленні на виробництво і повному погашенні боргів із заробітної плати.

На даний час власник ХМЗ погасив приблизно 0,92 млн грн боргу.

А в грудні 2008 року про потребу захисту трудящих нагадала Федерація профспілок України, яка провела акції протесту в усіх регіонах країни. В акціях взяли участь близько 112,5 тис людей.

Зазначимо, що ТОВ "Херсонський машинобудівний завод" входить до структури ТОВ "НВП "БелоцерковМАЗ" (Біла Церква). Підприємство є єдиним в Україні виробником зернозбиральних комбайнів "Славутич".

Балога розповів, що більшу частину викупу за "Фаїну" заплатив Віктор Пінчук

Левову частку витрат - а це декілька мільйонів доларів - на звільнення українських моряків судна "Фаїна" профінансував підприємець і меценатВіктор Пінчук. Це були його особисті кошти, які він як засновник благодійного фонду вирішив надати для того, щоб звільнити екіпаж. Про це заявив глава Секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, за операцію зі звільнення захопленого сомалійськими піратами судна "Фаїна" не було заплачено жодної гривні з державного бюджету - все фінансування операції, зокрема і викуп піратам, здійснено особистим коштом приватних осіб.

"У бюджеті немає статті "гроші на звільнення заручників", тому треба було акумулювати необхідну суму з позабюджетних джерел. Як керівник Секретаріату президента і координатор спецоперації я офіційно звернувся по допомогу перш за все до тих вітчизняних бізнесменів, хто добре відомий своїми благодійними проектами", - заявив Балога.

Він також зазначив, що президент України Віктор Ющенко своїм указом удостоїв державних нагород чотирьох старших офіцерів Служби зовнішньої розвідки України, які брали безпосередню участь у спеціальній операції зі звільнення з піратського полону екіпажу судна "Фаїна".

За його словами, держава високо оцінила мужність і професіоналізм співробітників спецслужби, які добилися звільнення українських моряків з чотиримісячної неволі.

"Глава держави особисто контролював увесь комплекс оперативних заходів, найменші деталі переговорів із піратами. Всі практичні кроки для здійснення успішної операції координувалися Секретаріатом президента, точніше, дуже вузьким колом його керівників", - зазначив Балога, додавши, що ця щоденна робота не афішувалася, щоб не допустити щонайменшого ризику зриву плану зі звільнення моряків і судна.

"Адже навіть незначний витік інформації про те, хто реально займається плануванням і фінансуванням операції, міг змінити її хід у небажаному напрямку. Саме хаотичні зовнішні втручання у цю справу різноманітних посередників, політиків та інших сторонніх персонажів, які нічого не тямлять у таких специфічних питаннях, зате дуже хотіли засвітитися перед журналістами, додали екіпажу "Фаїни" принаймні два місяці перебування під прицілом автоматів", - підкреслив глава СП.

Балога заявив, що держава віддала належну данину пошани всім, хто допоміг повернути українських моряків на Батьківщину. Президент України особисто подякував Пінчуку за розуміння, громадянську позицію і значний внесок в операцію зі звільнення "Фаїни".

Сам же Пінчук поки що нічого не сказав про свою причетність до викупу, він лише зауважив, що в Україні не було байдужих до долі моряків судна "Фаїна".

За його словами, захоплення українського судна "Фаїна" стало викликом для всієї країни. "Зрозуміло, що ми - земляки і співгромадяни екіпажу "Фаїни" - не могли зробити більше того, що робили професіонали. Але я впевнений - буквально кожен хотів зробити свій внесок до операції з порятунку, кожен скористався б навіть щонайменшою можливістю допомогти", - сказав Пінчук, повідомляє "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Бізнесмен підкреслив: "Головне - наші люди знову на Батьківщині, вони знову з нами. І не дай Бог кому-небудь з нас надалі опинитися в подібній ситуації".

Зазначимо, що починаючи з 25 вересня минулого року тема захоплення піратами іншого українського судна "Фаїни" з військовою технікою і зброєю на борту не сходила із сторінок газет та інших ЗМІ.

Родичі полонених моряків звинувачували владу країни у бездіяльності. Розв'язка цієї історії настала лише на початку лютого.

За звільнення судна 4 лютого пірати отримали викуп у 3,2 млн дол, а до вечора наступного дня остання група бандитів залишила борт "Фаїни".

Цей викуп став найбільшим за всю історію сучасного піратства. Спочатку повідомлялося, що його повністю виплатив судновласник.

На борту судна знаходилося 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

На момент захоплення на "Фаїні" знаходилися 17 громадян України, троє росіян і один громадянин Латвії. Росіянин - капітан Колобков - помер від серцевого нападу незабаром після захоплення судна сомалійськими піратами.

Примітно, що розмови навколо "Фаїни" не припиняються і досі, а пригоди учленів екіпажу досі не закінчилися.

Унікальні Шацькі озера можуть зникнути через видобуток крейди на сусідньому кар'єрі

Водний заповідник - унікальні Шацькі озера - підуть під землю, якщо білоруські бізнесмени почнуть видобувати крейду з розташованого неподалік Хотиславського кар'єру.

Першими про розробки на кордоні України і Білорусі дізналися волинські екологи. Виявляється, потужна білоруська компанія в 2009-2011 роках має намір видобувати в Хотиславському кар'єрі крейду, яка, до речі, вважається кращою в цій країні. Після чого на території збудують завод з виробництва бетону і цегли. Про це пише"Комсомольская правда" в Украине".

Начальник державної екологічної інспекції у Волинській області Олег Кіндер називає це катастрофою. Він повідомив, що кар'єр має карстове походження. Поклади крейди розташовані на глибині 6-12 метрів.

Якщо почати видобуток, то спершу станеться розлад у системі підземних вод, а потім утворюються карстові порожнечі, куди підуть усі озера Шацького національного природного парку, зокрема унікальне своїми лікувальними водами озеро Світязь. Крім того жителі сотень волинських селищ залишаться без питної води, вичерпається зрошувальний канал, а врожайність знизиться наполовину.

Обурені фахівці негайно звернулися до президента, прем'єр-міністра і спікера, вимагаючи приділити увагу проблемі.

За інформацією Кіндера, в держекоінспекцію написали з МЗС, попросивши роз'яснити ситуацію у Міністерства охорони природних ресурсів Білорусі. "Виявляється, їх бізнесмени шукали дозволу у керівництва країни, але офіційної відповіді через наші претензії їм поки не дали. Проте, за неперевіреною інформацією, в кар'єрі з'явилася спецтехніка, що розчищає його для видобутку крейди".

До речі, в 80-х роках білоруси вже намагалися експлуатувати Хотиславський кар'єр. Тоді завдяки діям учених роботи вдалося зупинити.

Міліція ремонтує дім кримчан, який закидали гранатами. Голова сім'ї боїться повертатися додому

У будинку Уріє й Мустафи Хаїрових зараз працюють будівельники, роблять ремонт за рахунок міліції після нічного штурму бійців "Беркута" минулого тижня.

"Помилка" спецназівців, які закидали гранатами не той будинок, обернулася трагедією для звичайної сім'ї: господар будинку і головний годувальник 59-річний електрик компанії "Кримаерорух" Мустафа Хаїров залишився без лівого зап'ястя, його 26-річний син Ейваз отримав черепно-мозкову травму. Дружина Мустафи Уріє навідує їх щодня в лікарні, пише "Сегодня".

"Діагноз сина ще уточнюють, а чоловік потихеньку приходить до тями, - розповіла Уріє. - Але важко сказати, коли він почуватиметься нормально. Зараз майже не спить уночі, в нього скаче тиск. Він нормальна робоча людина, на життя заробляв руками, і ось тепер однієї руки в нього немає. У нас були плани: одружити сина, зробити хороший ремонт, щоб не соромно було людей запросити. А зараз він каже, що не хоче повертатися в цей будинок. Каже, як пригадаю про будинок, так одразу починають боліти пальці, яких немає".

"Я все життя жив чесно, нічого не вкрав, ні в яких самозахопленнях не брав участі. Майже 30 років гнув спину на золотих копальнях в Узбекистані, а коли в 1996-му повернувся до Криму, то понад 10 років поневірявся по чужих квартирах і будинках. Потім уже мій зять купив той невеликий будиночок, і ми почали в ньому жити з дружиною й сином. Я хотів восени сина одружити, а зараз він у лікарні, я за рік до пенсії залишився калікою. Чим я тепер, завдяки "Беркутові", зможу заробити на життя? До мене тут генерал приходив - начальник міліції Криму Ільїчов, говорив щось про випадковість і людський фактор. А я тут до чого? За що мені все це? Не потрібно мені їхніх ремонтів, я боюся повертатися в той будинок після того, що сталося! Мені там усе нагадуватиме про ту ніч", - цитує главу сім'ї "Газета по-киевски".

У сім'ї вже просили пробачення бійці "Беркута", яких привозили в будинок Хаїрових на слідчий експеримент. "Про прощення тут не може бути й мови, - однозначно висловлюється Уріє. - Вони знімали свої маски, показували свої обличчя, кожен з них, можна сказати, говорив, мовляв, пробачте нас. Я не змогла нічого сказати, я промовчала. Розумієте, у мене все ще перед очима - як вони копали ногами сина, як стояв чоловік з відірваною рукою. Тоді я на них кидалася, благала, щоб вони не чіпали сина. Мене питають про моральний збиток, але цим займеться адвокат".

Слідство ще не закінчилося. Президент Віктор Ющенко всю провину поклав на "Беркут". "Ми - наконечник списа, - образно порівняв подію один з бійців "Беркута". - Якщо зараз за все відповідатимуть спецназівці, то безкарними залишаться ті, хто цього "списа" метнув - залишиться вірогідність таких "помилок". Спецназівці пояснюють, що на дім їм вказали оперативники райвідділку.

Увечері в п'ятницю відділ зв'язків з громадськістю ГУМВС України в АР Крим спростував інформацію про арешт учасників штурму і про те, що їх звільнили: "Ці відомості є домислами журналістів. За вказівкою міністра внутрішніх справ створена й зараз працює в Криму комісія МВС України під керівництвом заступника міністра Олександра Савченка. Своє внутрішнє службове розслідування проводить головне управління кримської міліції. Висновки комісій будуть оформлені документально, передані в прокуратуру АРК для залучення до матеріалів кримінальної справи, їх оприлюднять. Безпричинно не постраждає жоден працівник".

Про те, що "Беркут" увірвався до будинку кримських татар Хаїрових, Меджліс заявив 22 лютого. Понад 10 озброєних бійців зламали двері, вікна й закидали будинок Хаїрових світлошумовими гранатами, одна з яких вибухнула і відірвала руку немолодому господареві.

У міліції повідомили, що насправді спецназівці шукали 49-річного злочинця, що захопив у заручники 23-річну дочку Наталії К. Вона живе на одній вулиці з Хаїровими. Колишній співмешканець Наталії повернувся додому після звільнення з в'язниці, але йому відмовили в гостинності. Погрожуючи мисливською рушницею, він захопив дівчину і вимагав за неї викуп 50 тисяч дол. До речі, терориста через 12 днів після захоплення заручниці так і не знешкодили, в суботу він ще був на волі.

У Рівному карантин закінчився, в Житомирі тільки почнеться. Київ поки тримається

Влада столиці поки не поспішає впроваджувати карантин у школах, хоча минулого тижня кількість хворих на грип у Києві зросла на 15%, зокрема й серед учнів. У кінці лютого хворих було приблизно 25 000, а поріг становить 27 927 хворих, пише"Сегодня".

Київські медики кажуть, що при збереженні такої тенденції цього тижня епідпоріг не буде перевищено, а значить, поки немає підстав для введення карантину.

Загалом в Україні минулого тижня на карантині перебували 699 шкіл Севастополя, Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Закарпатської, Запорізької, Київської, Львівської, Одеської й Хмельницької областей, а кількість хворих збільшилася.

Епідеміологи подумують про те, щоб на початку цього тижня впровадити карантин у школах міста Дубно і в Житомирській області. Зате в школах Рівного з сьогоднішнього дня скасовують карантин, розпочатий два тижні тому. За даними протиепідемічної міської комісії, кількість хворих тут зменшилася й показники захворюваності знизилися. Отже, діти можуть іти до школи.

Варто зазначити, що в декотрих містах під приводом карантину школи закривають на певний час через відсутність грошей на зарплати вчителям. Як повідомляв NEWSru.ua, після новорічних і різдвяних свят працівників деяких навчальних закладів міста Мукачевого (Закарпатська область) попередили, що відпрацьовувати святкові вихідні не треба. Пізніше це позначилося на заробітній платі за січень. Зараз школи на карантині, і скільки він ще триватиме, поки не відомо.

У православних і греко-католиків розпочався 40-денний Великий піст

З цього понеділка у православних християн і греко-католиків починається Великий піст. Це найсуворіший і найтриваліший із чотирьох багатоденних постів Православної церкви.

У християнській традиції Великий піст триває 40 днів. Такий термін, по-перше, вважається "десятиною року", яку віддають Богові, по-друге - нагадує про сорокаденний піст Ісуса Христа, який Спаситель провів у пустелі, готуючись до проповіді. Відразу після Великого посту, перед Великоднем, настає Страсна седмиця - особливо суворий пісний період на згадку про хресні страждання Спасителя.

Найсуворіший тиждень Великого посту - перший. У понеділок і вівторок церковний статут наказує повністю утриматися від їжі. У решту днів посту віруючим рекомендовано не споживати м'ясо, яйця й молочні продукти. Навіть олію додають у їжу тільки в суботу, неділю й на великі свята. А в перший день посту - Чистий понеділок і останній - Страсну п'ятницю рекомендується взагалі нічого не їсти.

Рибу дозволено у свята Благовіщення і Входу Господня до Єрусалиму (Вербна неділя), риб'ячу ікру - в Лазареву суботу, інші ж морепродукти можна споживати у будь-який час. У свята й вихідні дозволено також випити трохи вина.

Послаблення в посту дозволяються людям літнього віку, хворим, маленьким дітям, вагітним і жінкам, що годують груддю, мандрівникам, тим, хто служить в армії, й в'язням.

У той же час головна мета посту - не просто утримуватися від їжі й розваг, а й очиститися від гріха й пристрастей. Піст можна розглядати як гарний привід відмовитися від усіляких залежностей: кави, цигарок.

Великий піст і Страсна седмиця завершуються головним святом року - Великоднем.

Великим піст змінює попереднє свято - Масницю. Вчора у всіх великих парках Києва відбулися Масничні гуляння. За "останніми" млинцями, медом і розвагами більшість киян вирушили до музею Пирогове. Дістатися до місця було непросто, охочих посвяткувати зібралося багато - затор починався за декілька кілометрів від входу, пише "Сегодня".

Багато хто кидав автомобілі посеред дороги і йшов пішки. "Я у заторі простояв півтори години, - нарікав водій Володимир Стеценко, - а від машини до музею ще півгодини по полю болото місив!"

У Пироговому розважали народними піснями, музеєм ходили процесії з бабусь в українських костюмах, які грали на сопілках, тріскачках, бубнах, співали частівки. Також старенькі ловили неодружених, прив'язували їм до ноги колоду, і для того, щоб вивільнитися з чіпких рук бабунь, хлопцям доводилося відкуплятися грошима - від двох до двадцяти гривень. Через мокру погоду під ногами у в охочих посвяткувати було справжнє болото, через це майже ніхто не танцював. Зате каталися на санях і перетягали колоду.

Цього року в музеї було досить мало сувенірів - якщо рік тому тут кроку не можна було ступити, щоб не наштовхнутися на "точку" з "народним промислом", то вчора таких точок було не більше десяти.

Традиційно продавали вироби з соломи - ангелочків, дзвіночки і зірочки (все по 20 гривень), які, за словами продавця, оберігають від нещасть і злих духів. Також продавали глиняні горщики й вази від 90 грн, щоправда, їх мало хто купував. Зате із задоволенням розбирали глиняні свистульки по 15 гривень. Було й кілька лотків з вишиванками (від 190 гривень до 400) і теплими хустками, але біля них покупців майже не було.

Товкся народ біля точок з різноманітною їжею - окрім млинців з ікрою, сиром і варенням (від 10 гривень), продавали шашлики, бутерброди з салом, солоні огірки, козацький куліш. Пили мед, самогон і гаряче вино.

HUNGRIA PROPUSO PLAN PARA 12 PAISES EUROPEOS

BRUSELAS, 1 (ANSA) - El primer ministro húngaro Ferenc Gyurcsany propuso hoy un plan para 12 países de Europa centro oriental, incluyendo a Ucrania y Croacia que no son miembros de la UE, que prevé intervenciones de entre 160 y 190 mil millones de euros.
    El plan fue presentado hoy en Bruselas por el premier húngaro durante una conferencia de prensa antes de la pre-cumbre de los nueve países de Europa oriental promovido por Polonia.
    Hungría propuso crear un Programa europeo de estabilización e integración (ESIP), en el ámbito de los instrumentos del presupuesto europeo, dotado inicialmente de entre 160-190 mil millones de euros.
    Los 12 países del ex bloque comunista (además de Croacia y Ucrania, Polonia, Hungría, Eslovaquia, Eslovenia, República Checa, Bulgaria, Rumania, Estonia, Letonia y Lituania) podrían lograr financiaciones del ESIP a corto plazo para los gobiernos, la reestructuración coordinada de la deuda privada, la recapitalización de los bancos y nueva liquidez para las empresas en dificultades.
    Según Gyurcsany, un plan de ese tipo es indispensable para evitar que una "nueva cortina de hierro" divida al continente europeo