lunes, 2 de marzo de 2009

Росія пропонує Україні укласти угоду про спільне запобігання НС у місцях дислокації ЧФ РФ

Росія пропонує Україні укласти міжурядову угоду про взаємодію в питаннях запобігання надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків у місцях дислокації Чорноморського флоту РФ на території України.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Василь Кирилич, інформуючи про підсумки робочої зустрічі українських і російських експертів з обговорення питань, пов'язаних з функціонуванням ЧФ РФ і його перебуванням на території України, яка відбулася в Києві 25-26 лютого, передає УНІАН.

За словами Кирилича, позитивним є те, що укладення цієї угоди на міжурядовому рівні дозволить врегулювати весь комплекс можливих проблемних питань і дасть правові підстави для включення до його тексту положень, що стосуються проведення інспекцій військових об'єктів, в яких зберігаються вибухові й хімічні речовини.

Керівник прес-служби МЗС повідомив, що на зустрічі сторони також обговорили концептуальні основи розробки угоди про дії сторін у разі загрози виникнення кризової ситуації, зв'язаної з використанням об'єктів ЧФ РФ, що дислокуються на території України.

Проте, зазначив Кирилич, конкретних результатів у розробці угоди не було досягнуто.

Відповідно до угоди між двома країнами, підписаної 28 травня 1997 року, ЧФ РФ базується на території України до 2017 року. Передбачалося, що цю угоду можна буде автоматично продовжувати на подальші п'ятирічні періоди, якщо одна із сторін письмово не повідомить партнера про інше не пізніше, ніж за один рік до закінчення терміну дії документу. Влада України останнім часом вживає заходів, зокрема законодавчого характеру, про неухильне виведення ЧФ в травні 2017 року.

Влада України останнім часом вживає заходів, зокрема законодавчого характеру, про неухильне виведення ЧФ в травні 2017 року. Так,відповідний законопроект доручив розробити уряду президент Ющенко. Перебуваючи в кінці травня з візитом в Канаді, він підтвердив свою позицію і висловив переконання, що до моменту вступу країни до НАТО Севастополь перестане бути місцем базування російського Чорноморського флоту.

Варто додати, що перебування ЧФ РФ у Криму може мати негативні наслідки для України. Міністр оборони України Юрій Єхануров ранішезаявляв, що дана ситуація стає дестабілізуючим фактором не тільки для України, але й для безпеки всього Чорноморського регіону. Тому, що базування Чорноморського флоту Росії в Криму в умовах відсутності дієвих механізмів запобігання його залучення до бойових дій проти третіх країн веде до втягування України в збройні конфлікти.

No hay comentarios: