lunes, 2 de marzo de 2009

У ПР пояснили, чому не вдалося створити "ширку", але не виключають, що ще вдасться

У Партії регіонів і БЮТ були принципово різні позиції з низки запропонованих змін до Конституції, через що не вдалося створити широку коаліцію в кінці минулого року. Про це розповів "регіонал" Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба телеканалу TBі.

"Ми не узгодили цілу низку принципових положень нової Конституції. Представники БЮТ наполягали, щоб виборче законодавство включити в тіло Конституції. Крім цього пропонувалася система (парламентських) виборів двотурова. Тобто пропонувалося, щоб у другий тур виходили дві партії, які взяли перше і друге місце, і партія, яка отримала перше місце у другому турі, вона автоматично має 226 голосів у парламенті", - розповів він.

Клюєв уточнив, що Партія регіонів проти внесення таких норм, оскільки вони неконституційні, "а по-друге, це обмеження демократії в державі".

Однією з причин нерезультативних переговорів Партії регіонів і БЮТ у грудні минулого року Клюєв назвав і те, що "не визріла ще ситуація", "частина представників обох політичних сил ще не зрозуміли, що вихід з кризи і створення стабільної держави можливі за широкої коаліції".

"Але чим більше часу минає, тим очевидніше, що до цього ми все-таки прийдемо", - вважає він.

Клюєв також підкреслив, що зараз переговори між БЮТ і Партією регіонів не ведуться, останній раунд завершено на початку грудня минулого року.

"Зараз ми обмінюємося консультаціями на рівні керівників партій. Не більше того", - зазначив він.

Депутат не виключає, що в разі перемоги лідера ПР Віктора Януковича на президентських виборах буде ухвалено рішення про створення коаліції з БЮТ.

Щодо варіанту, коли в президентській кампанії перемагає прем'єр Юлія Тимошенко, "регіонал" зазначив, що "все одно без Партії регіонів і Юлія Володимирівна не зможе працювати".

Зазначимо, що серйозно про створення "біло-блакитно-сердечної" коаліції заговорили після того, як 2 вересня БЮТ і ПР створили ситуативну більшість. Тоді вони схвалили низку законів спільним голосуванням, що призвело до виходу НУ-НС з "помаранчевої" коаліції.

Після розпаду коаліції навіть повідомлялося, ніби БЮТ і Партія регіонів розробили робочий варіант коаліційної угоди.

У кінці минулого року велося багато розмов щодо того, на яких умовах дві найбільші партії парламенту створять широку більшість. Президент України виступав категорично проти такої коаліції.

Примітно, що навіть після того, як 9 листопада фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили свою коаліцію, коаліція БЮТ і ПР не почала здаватися нереальною. Оскільки, за ствердженнями, навіть назву "коаліції трьох" дали ту, яку готували для тандему БЮТ і ПР.

Парламентську більшість назвали коаліцією "Національного розвитку, стабільності і порядку".

Звернемо увагу, що попри конфлікти і непорозуміння, які виникають між "біло-сердечними" і "біло-блакитними", в Раді і пресі триває обговоренняможливості створення коаліції зусиллями "регіоналів" і "бютівців".

No hay comentarios: