viernes, 12 de diciembre de 2008

ВР ухвалила Закон "Про амністію", який передбачає звільнення більше 3 тисяч осіб

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про амністію". "За" проголосувало 393 народних депутатів із 441 зареєстрованого у сесійній залі.
Законом визначено правові основи звільнення за амністією осіб від кримінальної відповідальності та відбування кримінального покарання, механізм взаємодії кримінально-виконавчої служби з органами державної влади та органами місцевого самоврядування.
Законом передбачено оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі соціально: на неповнолітніх та жінок, а також чоловіків, які мають дітей віком до 16 років або дітей-інвалідів, до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні захворювання.
Внаслідок застосування амністії, згідно з положеннями цього закону, з місць позбавлення та обмеження волі передбачається звільнити більше 3 тисяч осіб зазначеної категорії.
Також сьогодні група народних депутатів звернулася до президента України Віктора Ющенка з проханням звільнити заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця. За направлення відповідного депутатського запиту до голови держави сьогодні проголосували 391 народні депутати з 443 зареєстрованих у сесійній залі.
Ініціаторами депутатського запиту стали 38 народних депутатів, серед яких, - член фракції НУ-НС Володимир Ар'єв і член фракції Партії регіонів Микола Джига. Зокрема, депутати вимагають звільнити Дурдинця з органів СБУ за зловживання службовим становищем, контрабанду і корупційну діяльність.

У разі дострокових парламентських виборів "бютівці" "перехрестяться і підуть на вибори

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко сподівається, що більшість депутатів від блоку "Наша Україна – Народна самооборона" сьогодні на засіданні фракції проголосує за входження до коаліції "трьох", незважаючи на позицію Президента Віктора Ющенка, передає УНІАН.
"Ми знали про це, але думали до останнього, що все буде добре, і що НУ-НС прийде до розуму", - сказав Кириленко.
Він не сумнівається, що фракція БЮТ знову висловиться за єдино можливий формат коаліції - у складі "трьох".
Відповідаючи на запитання журналістів, чи можливе створення коаліції БЮТ та Партії регіонів у зв’язку з таким розвитком подій, Кириленко зауважив, що БЮТ ніколи не виступала за створення такої коаліції. При цьому він підтвердив, що консультації між БЮТ та ПР дійсно проводилися, однак "фракція БЮТ ніколи не голосувала за доцільність створення такої коаліції".
Він також сподівається, що більшість депутатів від НУ-НС під час сьогоднішнього засідання фракції, яке також відбудеться о 14.00, висловляться за необхідність створення коаліції трьох фракцій.
Відповідаючи на запитання, що робитиме БЮТ у випадку оголошення дострокових парламентських виборів, Кириленько сказав: "Перехрестимось і підемо на вибори".
Варто відзначити, що сьогоднішній день - останній, коли можна підписати угоду і узаконити існування коаліції.

Показник засекреченості архівів України є найменшим серед країн СНД

В архівах України знаходиться 198 тисяч засекречених документів. Як передає УНІАН про це сьогодні на прес-конференції в Івано-Франківську повідомив голова Державного комітету архівів України Олександр Удод.
За його словами нині в національних архівних фондах України знаходиться 63 млн одиниць справ, які налічують 5 млрд документів. Найдавніші документи датуються 12-13 століттями.
Удод повідомив, що нині засекречено 198 тисяч документів, або 0,42% від усіх документів, що зберігаються в архівах. Відповідно, 99,58% документів нині є доступними для вивчення. На його думку показник засекреченості є найменшим серед країн СНД.
Серед засекречених є, зокрема, документи про обороноздатність країни, про радянські військові об'єкти, про сексотів та інформаторів відповідних служб та інші. Водночас він визнав, що в радянські часи чимало документів було вивезено або знищено. Зокрема, документи щодо створення умов штучного голоду в Україні, діяльності УПА та провідника ОУН Степана Бандери й інші.
Удод наголосив, що нині архіви працюють над удосконаленням "удоступлення інформації та демократизації роботи архівів".
Він спростував суспільний стереотип про те, що архіви залишаються найбільш засекреченими установами. Як приклад навів створення в системі архівів "електронного архіву", де б кожен бажаючий зумів через Інтернет побачити архівні документи.
Нагадаємо, що у Службі безпеки України почав роботу відкритий електронний архів, який спростить доступ і використання розсекречених матеріалів спецслужби.
Як повідомив під час офіційного відкриття інформаційно-довідкового залу СБУ в.о. голови служби Валентин Наливайченко, СБУ постійно проводить роботу із розсекречення документів про злочини радянських органів безпеки і про історію українського визвольного руху
З електронними варіантами цих документів, як відзначив Наливайченко, дослідники, студенти, журналісти і всі, хто займається дослідженням цієї тематики, можуть ознайомитися в інформаційно-довідковому залі.
Всі документи систематизовані і об'єднані тематично: Голодомор 1932-1933 рр, діяльність ОУН-УПА, репресії в Україні, дисидентський рух і так далі

Росія заявляє, що її флот у Криму захищає Україну

Чорноморський флот РФ гарантує безпеку не тільки Росії, але й України. Про це на прес-конференції в Москві заявив генеральний секретар Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) Микола Бордюжа, повідомляє УНІАН.
"Чорноморський флот, який сьогодні базується в Севастополі, забезпечує безпеку і РФ і, перш за все, України", - сказав Бордюжа.
При цьому він нагадав, що з цього приводу були заяви міністра оборони Росії.
"На мій погляд, доцільність його (флоту) перебування в Криму очевидна", - сказав Бордюжа і наголосив, що в зв`язку з цим є необхідність говорити про продовження договору про базування ЧФ РФ на території України.
У той же час він зауважив, що якщо Україна не захоче продовжити цю угоду після 2017 року, "будуть ухвалені інші рішення".
"Будуть ухвалені такі рішення, які б дозволяли не втратити потенціал гарантування безпеки на Чорному морі для РФ. Те, що такий потенціал необхідно мати, показали події цього року", - сказав Бордюжа.
Варто додати, що сьогодні народний депутат України Володимир Яворівський (фракція БЮТ) звернувся до міністра закордонних справ України Володимира Огризка з приводу ситуації з переговорами про перебування Чорноморського флоту РФ на території України.
У депутатському запиті, оголошеному на засіданні парламенту, йдеться про "ганебний факт усунення від участі в українсько-російських перемовинах військових фахівців, які здатні відстоювати українські інтереси у питаннях тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".
Зазначимо, що Україна вже не раз пропонувала Росії не чекати декілька років, а вже в 2009 році розробити план і почати виведення збройних формувань Чорноморського флоту з Криму. Ця ініціатива прописана в меморандумі про етапи й порядок виведення ЧФ РФ до 28 травня 2017 року, який був переданий Росії ще в квітні. Там зазначено етапи, механізми й процедури для забезпечення поступового виведення військових формувань, кораблів, суден, озброєнь, військової техніки й іншого майна ЧФ РФ.
Та в МЗС РФ повідомили, що не мають наміру не тільки підписувати документ, але навіть обговорювати його.
Нагадаємо, що перебування ЧФ РФ у Криму може мати негативні наслідки для України. Міністр оборони України Юрій Єхануров раніше заявляв, що дана ситуація стає дестабілізуючим фактором не тільки для України, але й для безпеки всього Чорноморського регіону. Тому, що базування Чорноморського флоту Росії в Криму в умовах відсутності дієвих механізмів запобігання його залучення до бойових дій проти третіх країн веде до втягування України в збройні конфлікти.
Нагадаємо, що, за даними тижневика "Дзеркало тижня", Україна втрачає 1,5 мільярда доларів щорічно в результаті заниженої ставки орендної плати для чорноморських баз Російської Федерації.
Зараз Росія платить 97 мільйонів доларів на рік. Така схема оплати завершується в 2017 році.

Гавриш вірить, що харизматичність допоможе Ющенку перемогти на президентських виборах

президента України Віктора Ющенко є великі шанси перемогти на президентських виборах, не зважаючи на поточний низький рейтинг. Таку думку в інтерв'ю газеті "Дело" висловив перший заступник секретаря Ради національної оборони і безпеки України Степан Гавриш.
Він назвав бажання президента балотуватися на посаду голови держави вдруге цілком закономірним і очікуваним кроком.
"А питання рейтингу - це більше питання технологій. Сьогодні реальній соціології в наший країні, на жаль, не існує. Оскільки соціологи, в основному, живуть на партійних хуторах, працюють на партійні гроші і виконують їхні замовлення", - зазначив депутат.
До того ж, підкреслив Гавриш, політичні процеси в Україні досить швидкоплинні. "У Ющенка є великі шанси повторно завоювати довіру виборців", - зазначив заступник секретаря РНБО.
У цьому, на його думку, президенту допоможуть ті якості, якими він володіє. "Він харизматичний і унікальний своїм світоглядом і служінням народу. Хоча його лібералізм, коректність і толерантність сприймаються як слабкість", - зазначив Гавриш.
Водночас він вважає, що президенту для перемоги на виборах доведеться серйозно модернізувати свою політику. "Це означає, що йому необхідно створити нову, більш креативну і одночасно інтелектуальну команду, яка буде здатна демонструвати успіхи. Виборець любить успішних людей", - підкреслив депутат.
Він додав, що вже знає хто б міг потрапити до нової команди Ющенка. "У мене список в кишені, але навряд чи його слід показувати. Це винятково право і воля президента країни".
Нагадаємо, що вересневе опитування показало, що у випадку проведення президентські виборів за прем'єра Юлію Тимошенко проголосували б 26% виборців, за лідера Партії регіонів Віктора Януковича - 25,1%, за нинішнього голову держави - 6,5%. При цьому у другому турі виборів Тимошенко готові підтримати 34,6%, а Януковича - 32,7%.
Зазначимо, що за умови відсутності форс-мажорних обставин, наступні президентські вибори відбудуться наприкінці 2009 року. При чому, уже за усталеною українською традицією, нового голову держави країна обиратиме під Новий рік - після 25 грудня. Це обговорюють уже сьогодні

Американські ЗМІ: Кремль змусив Тимошенко піти на союз із Ющенком

Коаліція БЮТ і Партії регіонів не відбулася через втручання Росії. Таку думку висловлює американське аналітичне видання "Stratfor" з посиланням на свої джерела, повідомляє радіо "Свобода".
Так, за даними видання, Кремль "попросив (а може, й наказав) прем’єру Юлії Тимошенко поки що потерпіти і погодитися на ще один союз із президентом Віктором Ющенком у парламенті".
У Москві, як пише американське видання, сподіваються, що завдяки такій коаліції стане можливим посилення проросійської політики України в умовах наближення президентських виборів 2010 року.
"Кремль усвідомлює, що часу у нього для включення України в сферу російського впливу залишилося лише до кінця наступного року, оскільки США до цього періоду, найімовірніше, знову зосередять свою увагу і ресурси на Євразії", - пише видання.
Водночас, у статті зазначається, що для нинішнього прем’єра Тимошенко, яка зовсім не визначена в ідеологічному плані, досягнення взаєморозуміння з Москвою є гарантією приходу до влади. Тимошенко, на думку експертів із "Стратфора", хоче мати імідж політика, який "веде жорсткі переговори з Росією і досягає успіхів".
Також газета вважає, що коаліція Ющенка і Тимошенко "тимчасова".
Нагадаємо, що в змові з Москвою Тимошенко впродовж місяців звинувачують у Секретаріаті президента. 21 листопада там заявили, що вона навіть змагається за прихильність Кремля з лідером опозиційної Партії регіонів Віктором Януковичем.
У кінці серпня в СП заявили, що передають до правоохоронних органів для детального вивчення матеріали щодо ознак державної зради й політичної корупції в діях Тимошенко.
За інформацією СП, політичне керівництво РФ з особливою увагою розглядає рішення щодо підтримки кандидатури Тимошенко на виборах президента України після виконання умов щодо пасивної позиції прем'єр-міністра України і її політичної сили в конфлікті з Грузією.
І для того, щоб зняти всі підозри щодо причетності прем'єр-міністра Юлії Тимошенко до державної зради, вона повинна проінформувати за кожним пунктом звинувачень не тільки своє найближче оточення, а громадськість і демократичну коаліцію.
Також в СП у вересні стверджували, що Янукович прийняв пропозицію Тимошенко про обрання його головою Верховної Ради після переформатування коаліції. Зокрема, як заявив Кислинський, прем'єр "зобов'язалася Кремлю" виконувати сценарій створення коаліції БЮТ і Партії регіонів.

У НУ-НС впевнені, що Ющенко проти входження їх сили в коаліцію з БЮТ та БЛ

Президент України Віктор Ющенко проти входження фракції "Наша Україна - Народна самооборона" в коаліцію з фракціями БЮТ та Блоку Литвина.
Про це сьогодні в інтерв`ю журналістам повідомив заступник лідера фракції НУ-НС Роман Зварич, повідомляє УНІАН.
"Президент учора доволі чітко дав зрозуміти, що він проти входження нашої фракції у таку коаліцію", - сказав Зварич.
Він зауважив, що остаточне рішення фракції НУ-НС з цього питання буде ухвалюватися сьогодні на засіданні о 14.00.
Водночас Зварич зауважив, що якщо більшість фракції НУ-НС вирішить за необхідне створити коаліцію з БЮТ та Блоком Литвина і уповноважить когось з керівництва підписати відповідну угоду, то вона буде підписана.
Відповідаючи на запитання, які саме зауваження висловлював глава держави до такого складу коаліції, Зварич зауважив, що президент вважає бездарною бюджетну політику уряду. При цьому, за його словами, президент вважає за необхідне зберегти на посаді міністра фінансів України Віктора Пинзеника.
У той же час, за словами Зварича, президент не говорив нічого про якийсь інший можливий формат коаліції, так само, як і не говорив про можливе проведення дострокових виборів.
"Президент не накреслив, який може бути інший альтернативний шлях. Якщо ви питаєте, чи сказав Президент про можливі дострокові вибори, то я цього не чув" - сказав депутат.
Народний депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський здивований тим, що Президент України Віктор Ющенко виступає проти входження фракції "Наша Україна – Народна самооборона" до коаліції "трьох".
Про це він заявив сьогодні в інтерв`ю журналістам, коментуючи відповідну заяву депутата Зварича.
Зарубінський нагадав, що президент завжди критикував можливість створення коаліції між БЮТ та Партією регіонів і вважав, що це буде недемократична коаліція. При цьому, нагадав народний депутат, глава держави завжди був прихильником створення коаліції саме у складі БЮТ, НУ-НС та блоку Литвина.
"Що змінилося, не знаю. Мені важко коментувати Президента", - сказав він.
Водночас Зарубінський зауважив, що парламент сьогодні працює, і це найголовніше.
"Коли коаліція не може бути утворена реально, тоді є якісь підстави, можливо, на дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Коли не дають можливості створити коаліцію і після цього розпускають парламент, то народ може дати таку оцінку, що мало не покажеться", - сказав він.
Нагадаємо, що 9 грудня фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили коаліцію. Угода про створення коаліції буде розроблена на основі коаліційної угоди між БЮТ і НУ-НС. Спікером парламенту був вибраний Литвин. "За" проголосували 244 народних депутата з 422.
Проте, хоча коаліції поки офіційно не існує, народні депутати від БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина вже почали перерозподіл посад в центральних органах влади і уряді.
Хоча "нунсівці" вже упиралися підписувати угоду з тієї причини, що в обговорюваному вчора варіанті пропозиції "немає нічого нового", і він практично не відрізняється від старого документа.
Варто відзначити, що сьогоднішній день - останній, коли можна підписати угоду і узаконити існування коаліції.

У Литвина не розуміють, чому вже готову коаліційну угоду досі не підписано

Проект угоди про створення коаліції у складі БЮТ, блоку "Наша Україна - Народна самооборона" і Блоку Литвина повністю узгоджено, проте поки що незрозумілі причини зволікання з його підписанням. Про це сьогодні заявив народний депутат від БЛ Олег Зарубінський, повідомляє УНІАН.
За його словами, за результатами вчорашнього засідання групи, яка проводить переговори (її було створено на цьому тижні), текст угоди ні у кого не викликав ніяких зауважень.
"Тобто підтверджується думка, що причина зовсім не в коаліційній угоді, а в інших речах", - сказав депутат.
За його словами, сьогодні поки що немає планів щодо проведення засідання групи.
Депутат також відмітив, що до тексту коаліційної угоди не висловлювали свої зауваження не тільки представники БЮТ і БЛ, а навіть НУ, що входить у фракцію НУ-НС.
"Фактично угода вже готова", - сказав він.
А ось Партія регіонів, яка не потрапила до складу парламентської більшості, передбачає, що офіційно коаліцію створено все одно не буде.
"Я думаю, що коаліційні переговори затягнуться до парламентських канікул, а після них знову нічого не буде, і потім президент оголосить вибори", - сказала "регіоналка" Ганна Герман. Про таку можливість депутати ПР говорять не вперше.
Вона прогнозує, що позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться у березні наступного року.
Водночас Герман пообіцяла, що ПР більше не піде на створення коаліції з БЮТ.
"Я не думаю, що ми можемо прийняти людей, які працюють такими методами. Ми цього не хочемо, нам це бридко", - сказала вона.
Нагадаємо, що 9 листопада фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили коаліцію. Спікером парламенту було обрано Володимира Литвина. "За" проголосували 244 народних депутати з 422. А він одразу ж після голосування оголосив про створення "коаліції трьох".
Нову парламентську більшість назвали коаліцією "Національного розвитку, стабільності і порядку". У НУ-НС припускають, що таку назву готували для коаліції БЮТ і ПР.
Напередодні НУ-НС, як і раніше президент, заявила про своє занепокоєння щодо можливості створення коаліції між БЮТ і ПР.
Про біло-синьо-сердечну коаліцію в кулуарах ВР говорили дуже довго і все йшло до того, що конституційна більшість мала сформуватись (навіть угоду була написано). Зараз вже є багато версій щодо того, чому ж цього не відбулося, а замість коаліції БЮТ і ПР було створено "коаліцію трьох

Супер-Лото" не захотіло чекати зриву джекпоту і поділило 26,6 млн грн на свій розсуд

Розіграш найбільшого в історії України джекпота завершився скандалом. Організатор наймасовішої вітчизняної лотереї "Супер-Лото" підприємство "Українська національна лотерея" ухвалило безпрецедентне рішення. Воно відмовилося чекати, коли буде зірвано джекпот (26,6 мільйона гривень), і поділило його на свій розсуд, пише сьогодні газета "Дело".
Зокрема, 10 мільйонів від виграшу дісталися страховій компанії, назву якої лотерейщики ретельно приховують. Хоча, згідно з правилами, виграш повинен був дістатися гравцеві, який вгадав 6 номерів з 52. Чиновники Міністерства фінансів, які відповідають за діяльність операторів грального бізнесу, всіляко відмовляються коментувати що відбулося.
Як розповів, оператор інформаційної лінії "Української національної лотереї" (УНЛ), рішення про те, що джекпот потрібно поділити, було ухвалено компанією, після того, як тривалий час ніхто не зривав виграш. Найкрупніша сума від джекпота відійшла страховій компанії. Ще 5 мільйонів гривень пішло на новий джекпот, який тепер розігрується.
Решта грошей (10 мільйонів), як запевняють організатори лотереї, вони поділили між гравцями, які вгадали п'ять виграшних номерів, тобто найбільше наблизились до заповітного виграшу.
"Дев'ять гравців, які зробили ставку 1 гривня, отримали 500 тисяч гривень виграшу, одного гравця, у якого була ставка 2 гривні, - мільйон гривень, і три учасники лотереї (хто ставив по 3 гривні) отримали 1,5 мільйона гривень".
Страхову компанію, яка отримала солідну суму, на інфолінії лотереї назвати не змогли, переадресувавши до головного офісу. Директорові відділу маркетингу УНЛ Єлисей Стратієнко також не зважився на відповідь. "Я не знаю. Це питання до генерального директора, але його немає", - сказав він. При цьому про те, що гендиректора УНЛ Михайла Победімського немає, клерки головного офісу повідомляють впродовж уже трьох тижнів.
У свою чергу, президент Української асоціації діячів грального бізнесу Сергій Третьяков не уявляє, за який страховий випадок УНЛ перерахувала 10 мільйонів гривень своєї страхової компанії.
"Ніколи не чув, щоб хтось страхував виграші. У законодавстві це не передбачено. Це може бути на рівні відносин між страховою компанією і оператором лотереї. Все залежить від договору страхування", - сказав він.
Дивується і директор департаменту методології страхової компанії "Брокбізнес" Лариса Боровик. "Я не знаю, як це можна кваліфікувати, щоб це потрапило під якусь з ліцензій", - заявила вона.
За її словами, всі страхові компанії отримують ліцензії на певні види страхування, тому коли компанія приймає страховий платіж, то повинна віднести його до конкретного виду страхування, на який має ліцензію. "Можливо, вони страхували якісь фінансові ризики. Але подібні ризики завжди прив'язані до контрактів", - припустила вона.
Оператори ринку уточнюють, що в правилах ліцензування лотерейної діяльності прописані тільки суми для покриття джекпота, які повинні резервуватися компанією-оператором лотереї. Це передбачено для того, щоб у разі форс-мажорів компанія-оператор лотереї могла погасити суми перед своїми гравцями.
Довідка
Компанія "Українська національна лотерея" - підприємство з 100%-вими іноземними інвестиціями. Засновано у 1997 році. На сьогоднішній день УНЛ є єдиною компанією, яка надає можливість грати в онлайн-лотереї на території СНД.
У більшості великих міст України встановлено вже більше 3,9 тисяч терміналів компанії. За весь час проведення гри "Супер-Лото" було виграно 48 джекпотів, загальна сума виплат склала більше 324 мільйонів гривень.
Найбільший джекпот було виграно в квітні минулого року. Він становив більше трьох млн доларів. Тоді щасливчикові поталанило двічі: окрім джекпоту, він виграв і завдяки іншому квитку 3 тис грн, вгадавши ще 5 чисел із шести. Український везунчик захотів залишитися невідомим

У РНБО запевняють, що власник "Фаїни" має в своєму розпорядженні необхідну суму викупу

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степан Гавриш заявляє, що власник захопленого піратами судна "Фаїна" з українським екіпажем на борту має в своєму розпорядженні необхідну суму викупу.
Про це він розповів в інтерв'ю газеті Дело, опублікованому сьогодні.
"Сподіваюся, найближчим часом ми зможемо заявити, що разрадили ситуацію", - підкреслив він, додавши, що "судновласник вже володіє необхідною сумою. Але до завершення переговорів не можу назвати її розмір".
За його словами переговори з піратами Сомалі, йдуть довго з двох причин. По-перше, пірати на переговори мало коли витрачали менше двох місяців.
По-друге, навколо стратегічного вантажу, що знаходиться на борту корабля, розгорілася безліч спекуляцій та інтриг. Більше того, відзначив Гавриш, до переговорів часто залучалися різні посередники і просто авантюристи - як українські, так і іноземні. "Це ускладнювало проведення переговорів, а іноді зводило їх до початку", - сказав він.
Заступник секретаря РНБО підтвердив інформацію про те, що в переговори втручалася третя сторона, яка хотіла звільнити корабель безкоштовно. За його словами була така сторона, і не одна. "Проте їх заяви про безкоштовне звільнення виявлялися комісійними у розмірі 13, 15, 20 мільйонів доларів. Брати участь в переговорах прагнуло багато політиків і громадських організацій. І навіть деякі державні інститути, близькі до влади", - сказав Гавріш.
З піратами боротимуться в Сомалі на морі і в повітрі
В цей же час біля берегів Сомалі діє від однієї до півтора тисяч піратів, у розпорядженні яких знаходиться 60 човнів, катерів і кораблів.
Такі дані наводяться в доповіді моніторингової групи Ради безпеки ООН по Сомалі, яка була представлена членам Ради безпеки на закритих консультаціях, передає РИА Новости.
У вівторок, 16 грудня, РАдбез планує розглянути новий проект резолюції, який припускає використання сили проти піратів не тільки на морі, але і на території Сомалі, а також в повітряному просторі над нею.
Згідно із доповіддю групи, багато хто з піратських ватажків добре відомий місцевій владі, у тому числі і в сепаратистському регіоні Пунтленд, що оголосив про незалежність від Сомалі. Проте ні Сомалі, ні пунтлендівські керівники майже нічого не роблять для їх затримання і засудження, наголошується в доповіді, представленій главою моніторингової групи, постпредом ЮАР при ООН Думісані Кумало.
Дипломат також указує, що як виправдання своїх дій і способу підняття авторитету серед Сомалі "пірати використовують законні претензії жителів Сомалі до іноземців з приводу експлуатації морських ресурсів і нанесення шкоди екології".
Нагадаємо, що проблема піратства у водах північно-західної частини Індійського океану і Аденської затоки в останні місяці перетворилася на реальну загрозу міжнародної безпеки. У цьому регіоні пролягають численні торгові маршрути з Європи до Азії, Африки і Австралії. Згідно з інформацією ООН, тільки в 2008 році біля берегів Сомалі було зареєстровано більше 120 піратських нападів, захоплено близько 40 суден і більше 600 осіб. За різними даними, морські грабіжники у вигляді викупу одержали від 30 до 150 млн. доларів.
З 25 вересня в полоні у піратів знаходитися судно Фаїна, у складі екіпажа якого - 17 громадян України.

Рада продовжить "антикризову роботу"

Верховна Рада України розпочала роботу. Для участі в пленарному засіданні парламенту в п'ятницю зареєструвалось 435 народних депутатів. Сьогодні ВР має намір продовжити свою "антикризову роботу".
Зокрема, депутати планують внести зміни до Закону про Держбюджет на 2008 рік (урядовий законопроект №3308). Крім того, в планах ВР - заборонити банкам в односторонньому порядку змінювати умови кредитного договору і договору банківського внеску. Відповідний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів №3343 включено до порядку денного на п'ятницю, 12 грудня.
Разом із тим, Верховна Рада має намір розглянути в другому читанні президентський проект закону про амністію №2280.
Однак у опозиції свої плани. Сьогодні лідер Партії регіонів Віктор Янукович мав намір обговорити питання про передачу Бюджетного комітету ВР єдиній опозиційній фракції, що залишилася в Раді, - Партії регіонів - і запропонувати на посаду голови Комітету Миколу Азарова, інформує ЛІГАБізнесІнформ.
Зазначимо, що Блок Юлії Тимошенко наполягає на тому, щоб сьогодні на засіданні Верховної Ради заслухали звіт голови Національного банку України Володимира Стельмаха.

На Одещині - загострення вірусного гепатиту А в циганському таборі

14 жителів циганського табору, зокрема 12 дітей, які живуть в селі Нерубайське Одеської області, госпіталізовані в Одеську інфекційну клінічну лікарню з діагнозом "вірусний гепатит А".
Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань надзвичайних ситуацій.
Стан здоров'я госпіталізованих - середньої тяжкості. "За попередніми даними, причиною захворювання є контакт з хворою особою, яка прибула в табір з Росії і недотримання правил особистої гігієни", - йдеться в повідомленні.
В осередку захворювання фахівці районної санепідстанції проводять комплекс протиепідемічних і санітарно-гігієнічних заходів. Ситуація перебуває на контролі Головного облуправління МЧС.
Нагадаємо, що минулого місяця на Львівщині був спалах гепатиту А. Це сталося тому, що 37 тисяч жителів містечка майже місяць пили інфіковану водопровідну воду.

Яценюка і Черновецького запросили в "Собор

Екс-спікер Арсеній Яценюк і мер Києва Леонід Черновецький отримали запрошення взяти участь у роботі з'їзду Української республіканської партії "Собор", який відбудеться в суботу.
За інформацією газети "Комерсант-Украина", лідер УРП "Собор" Анатолій Матвієнко веде з Черновецьким, який очолює Християнсько-ліберальну партію, і Яценюком, якого пов'язують із партією "Демократичний фронт", паралельні переговори про об'єднання в одну політичну силу.
Як повідомило газеті джерело в УРП "Собор", керівництво партії "розглядає обидва варіанти. У випадку союзу з Черновецьким, який націлився на вибори до Верховної Ради, партії обіцяно фінансування і всі мандати в місцевих радах, які їй вдасться отримати. Яценюк же, зі своїм "Демократичним фронтом", поки перебуває на стадії створення команди, тому ні про що конкретне не йдеться", - сказав він.
У кримській республіканській і закарпатській облорганізаціях УРП "Собор" вважають, що найімовірніший союз із очолюваною Черновецьким Християнсько-ліберальною партією. "Якщо пропозиція київського мера ще актуальна, то вона забезпечила б нам гарний результат", - сказав голова закарпатської парторганізації Євгеній Ясинський.
А керівник кримської організації "Собору" Владислав Єрмаков зазначив: "Співпрацю з Черновецьким у моїй організації підтримує більшість, у тому числі представники кримського бізнесу. Скажу більше, ідею об'єднання з київським мером підтримали практично всі члени політради партії".
При цьому обидва представники "Собору" заявили, що "добре було б об'єднатися одночасно і з Яценюком, і з Черновецьким".
Утім, як мінімум дві облорганізації УРП "Собор" – тернопільська й івано-франківська – висловлюють протилежну точку зору. Голова тернопільської облорганізації партії Володимир Долинний зізнався, що вони покладають надії "на створення партії нового типу з Арсенієм Петровичем (Яценюком)".
За задумом керівництва УРП "Собор" серйозність своїх намірів майбутні політичні союзники повинні будуть продемонструвати вже в суботу, 13 грудня.
За повідомленням прес-служби партії, Черновецький і Яценюк запрошені брати участь у роботі чергового з'їзду партії, який відбудеться в суботу в Києві.
"Вони мають певний інтерес до нас, і я їх запросив. Але я не будую на їхній рахунок жодних ілюзій, тому що питання об'єднання зараз викликає великі труднощі", - сказав Матвієнко. За його словами, до підписання конкретних документів справа ще не дійшла, поки йдеться лише про стратегію.
Раніше Яценюк планував презентувати свою власну партію в першій декаді грудня. "Я сподіваюся, що ми десь у першій декаді грудня зможемо презентувати політичний проект", - сказав він. Проте грудень уже давно почався, а екс-спікер усе мовчить.
Зате київський мер наполегливо працює над розвитком своєї політсили. Нагадаємо, що 14 листопада він дав згоду заступникові голови КМДА Віталієві Журавському на об'єднання Християнсько-демократичної партії й Християнсько-ліберальної партії в єдиний виборчий блок імені Леоніда Черновецького.
Черновецький уже давно висловлював намір очолити виборчий список блоку свого імені на позачергових парламентських виборах. "На чолі буду я - це точно, - заявляв Черновецький журналістам ще 9 жовтня цього року. - На простого народного депутата я не згоден, на лідера фракції - радитимуся з киянами, і найближчим часом я вам оголошу своє рішення".
Також Черновецький має намір претендувати на посаду прем'єр-міністра у разі отримання блоком його імені більше 10% голосів виборців на позачергових виборах Верховної Ради. "За умови, що ми наберемо більше 10%... я претендуватиму на посаду прем'єр-міністра України", - сказав Черновецький.

Молоді батьки бояться, що допомогу при народженні "заморозять" з січня

Виплати грошової допомоги при народженні дитини наступного року можуть опинитися під загрозою. Про це пише Сегодня, у редакцію якої надходять дзвінки від населення. Річ у тому, що молодим батькам в Територіальному центрі управління і соцзхисту населення Голосіївського району столиці сказали, що з січня виплати по народженню можуть припинити.
У самому центрі запевняють, що такого не говорили. За словами начальника центру Людмили Залізнюк, "жоден фахівець центру жодній мамі не міг сказати такого, тому що немає інформації про можливе припинення виплат".
У міністерстві теж запевнили, що хвилюватися нічого. "У нас немає інформації про те, що виплати матерям будуть заморожені з січня", - говорить керівник прес-служби Мінпраці Нонна Мартинова. Категорично пообіцяла залишити виплати з екранів телевізора і Юлія Тимошенко.
Не так упевнений в цьому член комітету з питань соцполітіки і праці Олександр Стоян. "У нас немає і до Нового року не буде бюджету на 2009-й. Тому соцвиплати, якщо і проводитимуться, то не раніше лютого", - пояснив він.
Варто нагадати, що цього року допомога при народженні дитини складала 12 тис 240 грн. Ухвалу, яка визначає порядок надання в 2008 році допомоги при народженні дитини прийняв Кабінет міністрів в лютому. Виплата здійснюється єдиноразово.
До речі, уряд Німеччини поклопотався про те, щоб в країні більш охоче ставали батьками. Відповідно до закону про декретну відпустку для батьків, батькам виплачують збільшену дитячу допомогу, заохочуються декретні відпустки. Протягом року після народження дитини батько, який пішов в декретну відпустку, отримуватиме допомогу у розмірі 67% від колишньої зарплати. До того ж, якщо батько зважився піти в декрет мінімум на два місяці, родина отримає право на додаткову двомісячну допомогу

Коаліція трьох" не чіпатиме Конституцію і не дасть провести дострокові вибори

У коаліційній угоді між НУ-НС, БЮТ і Блоком Литвина буде міститися зобов'язання не ініціювати внесення зміни до Конституції. Про це в ефірі "Шустер live" сказав депутат від БЮТ Андрій Портнов.
"Сторони домовляються про те, що цією коаліцією зміни до Конституції вноситися не будуть, - сказав він. - Ті переговори з приводу зміни Конституції, куди ми залучали 5 політичних сил, провалилися. Вони закінчилися фіаско для деяких політичних сил. Зараз ми беремо на себе зобов'язання не вносити зміни до Конституції".
Крім того, за його словами, до коаліційної угоди буде внесено пункт про неініціювання дострокових парламентських виборів. "Мова йде про те, що три сторони коаліційної угоди зроблять усе, щоб держава не витрачала податки людей на чергову парламентську кампанію, а парламент буде працювати стільки, скільки це передбачено Конституцією", - сказав Портнов.
"Залишилося 4 роки працювати цьому парламенту, і сторони будуть усе робити для того, щоб достроково парламент не розпускався", - додав він.
Водночас він визнав, що Конституція дає президенту право розпускати парламент у певних випадках, "і цьому не може перешкодити жодна коаліційна угода".
Також Портнов відзначив, що у четвер зранку "частина колег з фракції НУ-НС прийшли з пропозиціями образливої антиросійської направленості - легалізації історичної справедливості по воїнах УПА, у них були вимоги про вступ до НАТО і по Чорноморському флоту".
"У результаті спільної компромісної дискусії ми вирішили за дужки винести ті питання, які роз'єднують наше суспільство", - сказав Портнов.
Він наголосив, що "за дужки поки винесли питання історичні – воїни УПА і таке інше, і зосередилися на антикризових заходах".
Що стосується тексту коаліційної угоди, то він повинен з'явитися вже сьогодні, пише "КоммерсантЪ-Украина". Нагадаємо, раніше БЮТ передав свій варіант договору на розгляд НУ-НС. Після чого в НУ-НС було сформовано робочу групу для розробки остаточного варіанту документа, до якої увійшли глава фракції В'ячеслав Кириленко і його заступники - Роман Зварич, Тарас Стецьків, Руслан Князевич і Борис Тарасюк.
Вчора президент Віктор Ющенко провів зустріч із частиною фракції "Наша Україна-Народна самооборона". Не дивлячись на очікування, що в ході зустрічі з президентом буде узгоджено остаточний варіант коаліційної угоди, його текст до моменту проведення наради готовий не був. А в ході заходу обговорювалася переважно соціально-економічна ситуація в країні.
Поки відомо лише те, що фракцією НУ-НС було розроблено і прийнято принципи діяльності нової коаліції, на внесенні яких до коаліційної угоди вона наполягатиме. Цікаво, що серед них залишилися пункти, що досі викликали дискусії між представниками БЮТ і НУ-НС і стали формальним приводом для розвалу більшості у вересні цього року.
НУ-НС, як і раніше, наполягає на внесенні до коаліційної угоди пунктів про необхідність "засудити акт військової агресії Російської Федерації проти Грузії" і про "забезпечення повноправного членства України в НАТО відповідно до прийнятих в альянсі процедур".
Не дивлячись на наявність суперечливих позицій, у керівництві НУ-НС стверджують, що на даний момент 90% того, що вимагає фракція, вже узгоджено зі сторонами (БЮТ і блоком Литвина - прим. ред.)".
Депутати від фракції НУ-НС вважають, що переговори щодо остаточного формування коаліції затягуються – передусім, через тиск із Секретаріату президента. Про це повідомляє радіо "Свобода", посилаючись на слова депутатів.
"Якби ми зважали на формалізм, де переховується керівник фракції В’ячеслав Кириленко, якби ми зважали на дозвіл (голови Секретаріату президента Віктора) Балоги на створення чи не створення коаліції, то ми би досі не мали працюючого парламенту", - сказав депутат фракції НУ-НС Юрій Кармазін.
"Поки є джерело впливу на членів фракції, доти і буде відсутність єдності у фракції", - додав він.
Зазначимо, що час на підписання угоди й узаконення таким чином свого існування коаліція має до п'ятниці. В іншому разі спікер повинен буде анулювати оголошення про її створення.
Нагадаємо, що 9 грудня фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили коаліцію. Угоду про створення коаліції буде розроблено на основі коаліційної угоди між БЮТ і НУ-НС. Спікером парламенту було обрано Литвина. "За" проголосували 244 народних депутата із 422.

Тарасюк заявив, що коаліційну угоду не підписував

Заступник голови фракції "Наша Україна – Народна самооборона" Борис Тарасюк наголошує, що підписав повідомлення про утворення коаліції, а не коаліційну угоду. Про це йдеться повідомленні Тарасюка у зв’язку з коментарем представника Президента у Верховній Раді Петра Олійника, опублікованому прес-службою НРУ.
"Мною було підписано повідомлення про утворення коаліції, на що мені було надано повноваження від імені більшості фракції, у кількості 39 депутатів", - заявив Тарасюк.
Він зазначив, що підписавши повідомлення, не підписував коаліційну угоду: "Я не міг підписувати проект угоди, котрий пройшов лише перше читання, і робота над яким триває і сьогодні. Всупереч твердженням пана Олійника, я не підписував угоду про створення коаліції".
Тарасюк вважає за необхідне надати кілька порад Олійнику, як новопризначеному представнику Президента у Верховній Раді України, у зв'язку з його нещодавніми заявами. "По-перше, не намагатися від самого початку своєї діяльності говорити від імені фракції, тим більше не володіючи ситуацією, і не знаючи фактів", - зазначив Тарасюк.
"По-друге, - радить він, - сконцентрувати увагу на вивчені ситуації у Верховній Раді, попрацювати із законопроектами, підготувати пропозиції щодо бачення Президентом законотворчих процесів, і викласти їх на засіданні фракції". По-третє, як вважає Тарасюк, представнику Президента у парламенті потрібно "не витрачати свою енергію на критиканство, а сконцентрувати її на конструктивізм".
"Надавши ці поради, хотів би привернути увагу на неправдиві висловлювання Петра Олійника, що були наведені у деяких медіа. Зокрема, що коаліційна угода начебто була "таємно підписана без погодження депутатів фракції заступником керівника фракції, повністю повторює коаліційну угоду між Партією регіонів та БЮТ".
На думку Тарасюка, представник глави держави "мав би знати те, що проект положення Коаліційної угоди фракцією ще не затверджено. Як заступник голови фракції я разом із іншими заступниками, брав участь в опрацюванні проекту угоди у вівторок, 9 грудня".
Отже, робить висновок Тарасюк, "пан Олійник стверджуючи про те, що учасники робочої групи від НУ-НС, які були уповноважені на розгляд проекту коаліційної угоди, цей проект не розглядали - наводить невірну інформацію, або через брак фактажу в нього, або можливо, він робить це навмисно".
При цьому він залишив "на совісті представника Президента неправдиве твердження про те, що я нібито підписав угоду про коаліцію, яка була вироблена для підписання БЮТом і Партією Регіонів" і запропонував Олійнику "свою діяльність почати не з брехні, а з конструктивної роботи".
Нагадаємо, що вчора заступник глави Секретаріату Президента - представник Президента у Верховній Раді України Петро Олійник заявив, що учасники робочої групи від НУ-НС, які були уповноважені на розгляд проекту коаліційної угоди, цей проект не розглядали. Проект коаліційної угоди не був підписаний кожним із членів фракції НУ-НС, як того вимагає положення про депутатську фракцію.
Він сказав, що проект коаліційної угоди, який був на руках в одного з депутатів і який підписав Борис Тарасюк, повністю повторює коаліційну угоду між Партією регіонів і БЮТ.
Нагадаємо, що 9 грудня фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили коаліцію. Угоду про створення коаліції буде розроблено на основі коаліційної угоди між БЮТ і НУ-НС. Спікером парламенту було обрано Литвина. "За" проголосували 244 народних депутата із 422

Тарасюк заявив, що коаліційну угоду не підписував

Заступник голови фракції "Наша Україна – Народна самооборона" Борис Тарасюк наголошує, що підписав повідомлення про утворення коаліції, а не коаліційну угоду. Про це йдеться повідомленні Тарасюка у зв’язку з коментарем представника Президента у Верховній Раді Петра Олійника, опублікованому прес-службою НРУ.
"Мною було підписано повідомлення про утворення коаліції, на що мені було надано повноваження від імені більшості фракції, у кількості 39 депутатів", - заявив Тарасюк.
Він зазначив, що підписавши повідомлення, не підписував коаліційну угоду: "Я не міг підписувати проект угоди, котрий пройшов лише перше читання, і робота над яким триває і сьогодні. Всупереч твердженням пана Олійника, я не підписував угоду про створення коаліції".
Тарасюк вважає за необхідне надати кілька порад Олійнику, як новопризначеному представнику Президента у Верховній Раді України, у зв'язку з його нещодавніми заявами. "По-перше, не намагатися від самого початку своєї діяльності говорити від імені фракції, тим більше не володіючи ситуацією, і не знаючи фактів", - зазначив Тарасюк.
"По-друге, - радить він, - сконцентрувати увагу на вивчені ситуації у Верховній Раді, попрацювати із законопроектами, підготувати пропозиції щодо бачення Президентом законотворчих процесів, і викласти їх на засіданні фракції". По-третє, як вважає Тарасюк, представнику Президента у парламенті потрібно "не витрачати свою енергію на критиканство, а сконцентрувати її на конструктивізм".
"Надавши ці поради, хотів би привернути увагу на неправдиві висловлювання Петра Олійника, що були наведені у деяких медіа. Зокрема, що коаліційна угода начебто була "таємно підписана без погодження депутатів фракції заступником керівника фракції, повністю повторює коаліційну угоду між Партією регіонів та БЮТ".
На думку Тарасюка, представник глави держави "мав би знати те, що проект положення Коаліційної угоди фракцією ще не затверджено. Як заступник голови фракції я разом із іншими заступниками, брав участь в опрацюванні проекту угоди у вівторок, 9 грудня".
Отже, робить висновок Тарасюк, "пан Олійник стверджуючи про те, що учасники робочої групи від НУ-НС, які були уповноважені на розгляд проекту коаліційної угоди, цей проект не розглядали - наводить невірну інформацію, або через брак фактажу в нього, або можливо, він робить це навмисно".
При цьому він залишив "на совісті представника Президента неправдиве твердження про те, що я нібито підписав угоду про коаліцію, яка була вироблена для підписання БЮТом і Партією Регіонів" і запропонував Олійнику "свою діяльність почати не з брехні, а з конструктивної роботи".
Нагадаємо, що вчора заступник глави Секретаріату Президента - представник Президента у Верховній Раді України Петро Олійник заявив, що учасники робочої групи від НУ-НС, які були уповноважені на розгляд проекту коаліційної угоди, цей проект не розглядали. Проект коаліційної угоди не був підписаний кожним із членів фракції НУ-НС, як того вимагає положення про депутатську фракцію.
Він сказав, що проект коаліційної угоди, який був на руках в одного з депутатів і який підписав Борис Тарасюк, повністю повторює коаліційну угоду між Партією регіонів і БЮТ.
Нагадаємо, що 9 грудня фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили коаліцію. Угоду про створення коаліції буде розроблено на основі коаліційної угоди між БЮТ і НУ-НС. Спікером парламенту було обрано Литвина. "За" проголосували 244 народних депутата із 422

Депутати вимагають підтвердження навчання Наливайченка у школі КДБ

15 депутатів Верховної Ради просять російську газету надати документальне підтвердження навчання в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка у Вищій школі КДБ.
Про це йдеться в депутатському листі до російської газети "Московська правда", журналісти якої висловлювали припущення про навчання Наливайченка у Вищій школі КДБ.
Ходять чутки, що керівник СБУ Наливайченко колись вчився в цьому навчальному закладі - цитується в запиті газетна публікація, повідомляють Українські новини.
Водночас депутати стверджують, що за офіційною біографією, Наливайченко не отримував у цьому навчальному закладі ні першої освіти, ні другої.
Тому депутати просять уточнити редакцію газети, звідки взялася інформація про навчання Наливайченка у Вищій школі КДБ.
Поширення в засобах масової інформації недостовірних повідомлень про причетність голови СБУ до Вищої школи КДБ завдає шкоди репутації правоохоронних органів України, державній службі України й особисто Наливайченку, - йдеться в листі.
Депутати зазначають, що ставиться під сумнів його чесність і відданість інтересам України, а також здатність уповноважених державних органів перевірити надану кандидатом на держслужбу інформацію про себе й своєї біографії.
У зв'язку із цим українські парламентарі просять газету надати документальне підтвердження навчання Наливайченка у Вищій школі КДБ або ж опублікувати спростування.
Лист підписали депутати Юрій Кармазін (НУНС), Євген Добряк (БЮТ), Володимир Пилипенко (БЮТ), Роман Забзалюк (БЮТ), Сергій Міщенко (БЮТ), Микола Джига (Партія регіонів), Олександр Шепелєв (БЮТ), Віктор Шемчук (НУ-НС), Григорій Ілляшов (Партія регіонів), Юрій Гримчак (НУ-НС), Григорій Смітюх (Партія регіонів), Юрій Литвин (Блок Литвина), Віктор Бондаренко (Партія регіонів), Микола Шмідт (Блок Литвина) і Михайло Соколов (БЮТ).
Нагадаємо, що днями прозвучали подати судовий позов погрози на Наливайченка з боку депутата Держдуми Росії, директора Інституту країн СНД Костянтина Затуліна за те, що той збрехав в інтерв'ю російській газеті "Известия", сказавши, що Затулін порушував українське законодавство.

Presidente ucraniano presiona contra alianza con Timoshenko

Kiev, 11 dic (PL) El bloque Nuestra Ucrania-Autodefensa Popular enfrenta hoy las presiones del presidente, Víctor Yuschenko, enfiladas a boicotear una virtual firma del pacto para una nueva coalición con la fracción de Yulia Timoshenko, su antigua aliada.
Tras la elección esta semana de Vladimir Litvin como titular de la Suprema Rada, se dio por seguro que Nuestra Ucrania-Autodefensa Popular (NU-AP), el bloque de Timoshenko y la agrupación de Litvin sellarían en breve un acuerdo para la tan peleada alianza.
La anterior coalición de mayoría parlamentaria entre la NU-AP y la fracción de la primera ministra fracasó en septiembre con menos de un año de formada, y también había emergido de una profunda crisis en el parlamento en 2007.
Una fuente de la fracción pro-presidencialista, citada por la agencia UNIAN reveló que la mayoría reclama al líder de la bancada Viacheslav Kirilenko la firma de dicho documento para ingresar en la coalición con Timoshenko y Litvin.
Dijo que sobre Kirilenko pende una seria amenaza de sustitución en caso de negarse o ausentarse de la reunión interna prevista para mañana.
Sobre el encuentro de Yuschenko con la fracción, afirmó que el presidente exigió cualquier salida para suspender las relaciones de alianza con Timoshenko, la antigua aliada que lo acompañó en sus ambiciones políticas durante la revolución naranja (2004).
Al interior de NU-AP existe un grupo reticente a aceptar las propuestas de Timoshenko y a trabajar con Litvin. De hecho fue una de las bancadas que menos votó por el político moderado, considerado la mejor variante para zanjar la crisis parlamentaria.
El vicepresidente del bloque Boris Tarasiuk declaró a la prensa este jueves que había participado en las deliberaciones con el bloque de Timoshenko y de Litvin para afinar el texto del pacto.

España suma y sigue en el Europeo sub 21

La selección española sub 21 de fútbol sala cerró ante la de Ucrania (2-1) su tercera victoria, en otros tantos partidos, de la primera fase, accediendo como primera del Grupo B a las semifinales y refrendando su favoritismo para alzarse con el Europeo de la categoría, en San Petersburgo. La confrontación ante una Ucrania que era el rival más difícil del grupo evidenció las buenas sensaciones ofrecidas hasta ahora por el combinado hispano. Y es que los jugadores españoles supieron responder con eficacia ante un conjunto cerrado y en busca del contragolpe. No en vano, españolas fueron las primeras ocasiones para batir la meta de una Ucrania que ya encajó el 1-0, a los ocho minutos, obra de Pola. El conjunto ucraniano reaccionó en busca de la igualada, que evitó en un par de oportunidades el meta Barrón. Pero, en el minuto 14, el buen meta español claudicó en remate de Kolensykov, que estableció el 1-1. El partido recobró emoción, con ambos equipos alternándose en oportunidades de marcar. Fue la selección española, a lo 35 minutos, con Raúl Campos quien volviese a desnivelar la contienda con un tanto del 2-1 que sería el definitivo. España se clasificaba primera de grupo, con tres triunfos en otros tantos partidos, relegando a la segunda plaza a Ucrania, con Holanda tercera tras golear a Kazajistán, por 6-1. En el Grupo A, Rusia se alzó con la primera plaza al derrotar este jueves a Italia (2-1), con Eslovenia tercera merced a su empate con Croacia. En las semifinales, que se juegan el viernes, España se medirá a Italia y Rusia a Ucrania

Mercados emergentes caen en Europa por autos EEUU, datos malos

LONDRES, dic 12 (Reuters) - El colapso de un plan de rescate para las automotrices de Estados Unidos cortó el viernes una racha de cuatro días de ganancias en los mercados emergentes que se cotizan en Europa.
El empeoramiento del panorama económico global también fue subrayado por la publicación de datos pobres de la producción en distintos países, como India.
Las monedas emergentes caían. La grivnia, divisa de Ucrania, bajaba más de un 2 por ciento a un nuevo mínimo contra el dólar , al tiempo que el leu rumano descendía a su menor nivel en dos meses contra el euro.
El fracaso del Senado estadounidense para alcanzar un compromiso por una propuesta de rescate de 14.000 millones de dólares para las vapuleadas automotrices del país generó nuevos temores de que un colapso en el sector profundice la recesión en la mayor economía del mundo.
El índice referencial de las acciones emergentes <.MSCIEF>, que ha ganado 14 por ciento desde el viernes pasado, perdía un 3,4 por ciento a las 1155 GMT.
Los diferenciales de riesgo de la deuda soberana emergente aumentaban 14 puntos básicos sobre la renta comparable del Tesoro de Estados Unidos, a 743 puntos base, de acuerdo con el Indice Plus de Bonos de Mercados Emergentes de JP Morgan (EMBI+).
"Contra un contexto económico global débil, estamos viendo evidencia dura de que el crecimiento en las economías emergentes se desploma a un ritmo más veloz de lo previsto", dijo Martin Blum, un analista de emergentes de UniCredit en Viena.
"Hay señales de tensión en los datos económicos que estamos recibiendo, desde las flojas cifras de exportaciones de Asia, a las cifras horribles de la producción industrial de Europa del Este", agregó.
La producción fabril de India bajó por primera vez en más de 13 años en octubre, mientras que Corea del Sur dijo que su economía podría crecer a la menor tasa en más de una década el próximo año.
En Europa emergente, la industria siderúrgica de Ucrania sufrió una caída a la mitad en la producción de noviembre respecto del mismo mes del 2007.
República Checa, una de las economías más resistentes de la región, dio a conocer sus peores cifras mensuales de la producción industrial en casi ocho años.
En Rusia, el viceministro de Economía Andrei Klepach se convirtió el viernes en el primer funcionario importante del Kremlin en sugerir que la economía se contrae, diciendo que la nación ya está en una recesión que duraría más de dos trimestres.
(reporte de Sebastian Tong; Editado en Español por Gabriel Burin)
REUTERS GB LEA