viernes, 12 de diciembre de 2008

Коаліція трьох" не чіпатиме Конституцію і не дасть провести дострокові вибори

У коаліційній угоді між НУ-НС, БЮТ і Блоком Литвина буде міститися зобов'язання не ініціювати внесення зміни до Конституції. Про це в ефірі "Шустер live" сказав депутат від БЮТ Андрій Портнов.
"Сторони домовляються про те, що цією коаліцією зміни до Конституції вноситися не будуть, - сказав він. - Ті переговори з приводу зміни Конституції, куди ми залучали 5 політичних сил, провалилися. Вони закінчилися фіаско для деяких політичних сил. Зараз ми беремо на себе зобов'язання не вносити зміни до Конституції".
Крім того, за його словами, до коаліційної угоди буде внесено пункт про неініціювання дострокових парламентських виборів. "Мова йде про те, що три сторони коаліційної угоди зроблять усе, щоб держава не витрачала податки людей на чергову парламентську кампанію, а парламент буде працювати стільки, скільки це передбачено Конституцією", - сказав Портнов.
"Залишилося 4 роки працювати цьому парламенту, і сторони будуть усе робити для того, щоб достроково парламент не розпускався", - додав він.
Водночас він визнав, що Конституція дає президенту право розпускати парламент у певних випадках, "і цьому не може перешкодити жодна коаліційна угода".
Також Портнов відзначив, що у четвер зранку "частина колег з фракції НУ-НС прийшли з пропозиціями образливої антиросійської направленості - легалізації історичної справедливості по воїнах УПА, у них були вимоги про вступ до НАТО і по Чорноморському флоту".
"У результаті спільної компромісної дискусії ми вирішили за дужки винести ті питання, які роз'єднують наше суспільство", - сказав Портнов.
Він наголосив, що "за дужки поки винесли питання історичні – воїни УПА і таке інше, і зосередилися на антикризових заходах".
Що стосується тексту коаліційної угоди, то він повинен з'явитися вже сьогодні, пише "КоммерсантЪ-Украина". Нагадаємо, раніше БЮТ передав свій варіант договору на розгляд НУ-НС. Після чого в НУ-НС було сформовано робочу групу для розробки остаточного варіанту документа, до якої увійшли глава фракції В'ячеслав Кириленко і його заступники - Роман Зварич, Тарас Стецьків, Руслан Князевич і Борис Тарасюк.
Вчора президент Віктор Ющенко провів зустріч із частиною фракції "Наша Україна-Народна самооборона". Не дивлячись на очікування, що в ході зустрічі з президентом буде узгоджено остаточний варіант коаліційної угоди, його текст до моменту проведення наради готовий не був. А в ході заходу обговорювалася переважно соціально-економічна ситуація в країні.
Поки відомо лише те, що фракцією НУ-НС було розроблено і прийнято принципи діяльності нової коаліції, на внесенні яких до коаліційної угоди вона наполягатиме. Цікаво, що серед них залишилися пункти, що досі викликали дискусії між представниками БЮТ і НУ-НС і стали формальним приводом для розвалу більшості у вересні цього року.
НУ-НС, як і раніше, наполягає на внесенні до коаліційної угоди пунктів про необхідність "засудити акт військової агресії Російської Федерації проти Грузії" і про "забезпечення повноправного членства України в НАТО відповідно до прийнятих в альянсі процедур".
Не дивлячись на наявність суперечливих позицій, у керівництві НУ-НС стверджують, що на даний момент 90% того, що вимагає фракція, вже узгоджено зі сторонами (БЮТ і блоком Литвина - прим. ред.)".
Депутати від фракції НУ-НС вважають, що переговори щодо остаточного формування коаліції затягуються – передусім, через тиск із Секретаріату президента. Про це повідомляє радіо "Свобода", посилаючись на слова депутатів.
"Якби ми зважали на формалізм, де переховується керівник фракції В’ячеслав Кириленко, якби ми зважали на дозвіл (голови Секретаріату президента Віктора) Балоги на створення чи не створення коаліції, то ми би досі не мали працюючого парламенту", - сказав депутат фракції НУ-НС Юрій Кармазін.
"Поки є джерело впливу на членів фракції, доти і буде відсутність єдності у фракції", - додав він.
Зазначимо, що час на підписання угоди й узаконення таким чином свого існування коаліція має до п'ятниці. В іншому разі спікер повинен буде анулювати оголошення про її створення.
Нагадаємо, що 9 грудня фракції БЮТ, НУ-НС і Блоку Литвина створили коаліцію. Угоду про створення коаліції буде розроблено на основі коаліційної угоди між БЮТ і НУ-НС. Спікером парламенту було обрано Литвина. "За" проголосували 244 народних депутата із 422.

No hay comentarios: