viernes, 12 de diciembre de 2008

Яценюка і Черновецького запросили в "Собор

Екс-спікер Арсеній Яценюк і мер Києва Леонід Черновецький отримали запрошення взяти участь у роботі з'їзду Української республіканської партії "Собор", який відбудеться в суботу.
За інформацією газети "Комерсант-Украина", лідер УРП "Собор" Анатолій Матвієнко веде з Черновецьким, який очолює Християнсько-ліберальну партію, і Яценюком, якого пов'язують із партією "Демократичний фронт", паралельні переговори про об'єднання в одну політичну силу.
Як повідомило газеті джерело в УРП "Собор", керівництво партії "розглядає обидва варіанти. У випадку союзу з Черновецьким, який націлився на вибори до Верховної Ради, партії обіцяно фінансування і всі мандати в місцевих радах, які їй вдасться отримати. Яценюк же, зі своїм "Демократичним фронтом", поки перебуває на стадії створення команди, тому ні про що конкретне не йдеться", - сказав він.
У кримській республіканській і закарпатській облорганізаціях УРП "Собор" вважають, що найімовірніший союз із очолюваною Черновецьким Християнсько-ліберальною партією. "Якщо пропозиція київського мера ще актуальна, то вона забезпечила б нам гарний результат", - сказав голова закарпатської парторганізації Євгеній Ясинський.
А керівник кримської організації "Собору" Владислав Єрмаков зазначив: "Співпрацю з Черновецьким у моїй організації підтримує більшість, у тому числі представники кримського бізнесу. Скажу більше, ідею об'єднання з київським мером підтримали практично всі члени політради партії".
При цьому обидва представники "Собору" заявили, що "добре було б об'єднатися одночасно і з Яценюком, і з Черновецьким".
Утім, як мінімум дві облорганізації УРП "Собор" – тернопільська й івано-франківська – висловлюють протилежну точку зору. Голова тернопільської облорганізації партії Володимир Долинний зізнався, що вони покладають надії "на створення партії нового типу з Арсенієм Петровичем (Яценюком)".
За задумом керівництва УРП "Собор" серйозність своїх намірів майбутні політичні союзники повинні будуть продемонструвати вже в суботу, 13 грудня.
За повідомленням прес-служби партії, Черновецький і Яценюк запрошені брати участь у роботі чергового з'їзду партії, який відбудеться в суботу в Києві.
"Вони мають певний інтерес до нас, і я їх запросив. Але я не будую на їхній рахунок жодних ілюзій, тому що питання об'єднання зараз викликає великі труднощі", - сказав Матвієнко. За його словами, до підписання конкретних документів справа ще не дійшла, поки йдеться лише про стратегію.
Раніше Яценюк планував презентувати свою власну партію в першій декаді грудня. "Я сподіваюся, що ми десь у першій декаді грудня зможемо презентувати політичний проект", - сказав він. Проте грудень уже давно почався, а екс-спікер усе мовчить.
Зате київський мер наполегливо працює над розвитком своєї політсили. Нагадаємо, що 14 листопада він дав згоду заступникові голови КМДА Віталієві Журавському на об'єднання Християнсько-демократичної партії й Християнсько-ліберальної партії в єдиний виборчий блок імені Леоніда Черновецького.
Черновецький уже давно висловлював намір очолити виборчий список блоку свого імені на позачергових парламентських виборах. "На чолі буду я - це точно, - заявляв Черновецький журналістам ще 9 жовтня цього року. - На простого народного депутата я не згоден, на лідера фракції - радитимуся з киянами, і найближчим часом я вам оголошу своє рішення".
Також Черновецький має намір претендувати на посаду прем'єр-міністра у разі отримання блоком його імені більше 10% голосів виборців на позачергових виборах Верховної Ради. "За умови, що ми наберемо більше 10%... я претендуватиму на посаду прем'єр-міністра України", - сказав Черновецький.

No hay comentarios: