viernes, 12 de diciembre de 2008

Росія заявляє, що її флот у Криму захищає Україну

Чорноморський флот РФ гарантує безпеку не тільки Росії, але й України. Про це на прес-конференції в Москві заявив генеральний секретар Організації договору колективної безпеки (ОДКБ) Микола Бордюжа, повідомляє УНІАН.
"Чорноморський флот, який сьогодні базується в Севастополі, забезпечує безпеку і РФ і, перш за все, України", - сказав Бордюжа.
При цьому він нагадав, що з цього приводу були заяви міністра оборони Росії.
"На мій погляд, доцільність його (флоту) перебування в Криму очевидна", - сказав Бордюжа і наголосив, що в зв`язку з цим є необхідність говорити про продовження договору про базування ЧФ РФ на території України.
У той же час він зауважив, що якщо Україна не захоче продовжити цю угоду після 2017 року, "будуть ухвалені інші рішення".
"Будуть ухвалені такі рішення, які б дозволяли не втратити потенціал гарантування безпеки на Чорному морі для РФ. Те, що такий потенціал необхідно мати, показали події цього року", - сказав Бордюжа.
Варто додати, що сьогодні народний депутат України Володимир Яворівський (фракція БЮТ) звернувся до міністра закордонних справ України Володимира Огризка з приводу ситуації з переговорами про перебування Чорноморського флоту РФ на території України.
У депутатському запиті, оголошеному на засіданні парламенту, йдеться про "ганебний факт усунення від участі в українсько-російських перемовинах військових фахівців, які здатні відстоювати українські інтереси у питаннях тимчасового перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".
Зазначимо, що Україна вже не раз пропонувала Росії не чекати декілька років, а вже в 2009 році розробити план і почати виведення збройних формувань Чорноморського флоту з Криму. Ця ініціатива прописана в меморандумі про етапи й порядок виведення ЧФ РФ до 28 травня 2017 року, який був переданий Росії ще в квітні. Там зазначено етапи, механізми й процедури для забезпечення поступового виведення військових формувань, кораблів, суден, озброєнь, військової техніки й іншого майна ЧФ РФ.
Та в МЗС РФ повідомили, що не мають наміру не тільки підписувати документ, але навіть обговорювати його.
Нагадаємо, що перебування ЧФ РФ у Криму може мати негативні наслідки для України. Міністр оборони України Юрій Єхануров раніше заявляв, що дана ситуація стає дестабілізуючим фактором не тільки для України, але й для безпеки всього Чорноморського регіону. Тому, що базування Чорноморського флоту Росії в Криму в умовах відсутності дієвих механізмів запобігання його залучення до бойових дій проти третіх країн веде до втягування України в збройні конфлікти.
Нагадаємо, що, за даними тижневика "Дзеркало тижня", Україна втрачає 1,5 мільярда доларів щорічно в результаті заниженої ставки орендної плати для чорноморських баз Російської Федерації.
Зараз Росія платить 97 мільйонів доларів на рік. Така схема оплати завершується в 2017 році.

No hay comentarios: