viernes, 12 de diciembre de 2008

У РНБО запевняють, що власник "Фаїни" має в своєму розпорядженні необхідну суму викупу

Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Степан Гавриш заявляє, що власник захопленого піратами судна "Фаїна" з українським екіпажем на борту має в своєму розпорядженні необхідну суму викупу.
Про це він розповів в інтерв'ю газеті Дело, опублікованому сьогодні.
"Сподіваюся, найближчим часом ми зможемо заявити, що разрадили ситуацію", - підкреслив він, додавши, що "судновласник вже володіє необхідною сумою. Але до завершення переговорів не можу назвати її розмір".
За його словами переговори з піратами Сомалі, йдуть довго з двох причин. По-перше, пірати на переговори мало коли витрачали менше двох місяців.
По-друге, навколо стратегічного вантажу, що знаходиться на борту корабля, розгорілася безліч спекуляцій та інтриг. Більше того, відзначив Гавриш, до переговорів часто залучалися різні посередники і просто авантюристи - як українські, так і іноземні. "Це ускладнювало проведення переговорів, а іноді зводило їх до початку", - сказав він.
Заступник секретаря РНБО підтвердив інформацію про те, що в переговори втручалася третя сторона, яка хотіла звільнити корабель безкоштовно. За його словами була така сторона, і не одна. "Проте їх заяви про безкоштовне звільнення виявлялися комісійними у розмірі 13, 15, 20 мільйонів доларів. Брати участь в переговорах прагнуло багато політиків і громадських організацій. І навіть деякі державні інститути, близькі до влади", - сказав Гавріш.
З піратами боротимуться в Сомалі на морі і в повітрі
В цей же час біля берегів Сомалі діє від однієї до півтора тисяч піратів, у розпорядженні яких знаходиться 60 човнів, катерів і кораблів.
Такі дані наводяться в доповіді моніторингової групи Ради безпеки ООН по Сомалі, яка була представлена членам Ради безпеки на закритих консультаціях, передає РИА Новости.
У вівторок, 16 грудня, РАдбез планує розглянути новий проект резолюції, який припускає використання сили проти піратів не тільки на морі, але і на території Сомалі, а також в повітряному просторі над нею.
Згідно із доповіддю групи, багато хто з піратських ватажків добре відомий місцевій владі, у тому числі і в сепаратистському регіоні Пунтленд, що оголосив про незалежність від Сомалі. Проте ні Сомалі, ні пунтлендівські керівники майже нічого не роблять для їх затримання і засудження, наголошується в доповіді, представленій главою моніторингової групи, постпредом ЮАР при ООН Думісані Кумало.
Дипломат також указує, що як виправдання своїх дій і способу підняття авторитету серед Сомалі "пірати використовують законні претензії жителів Сомалі до іноземців з приводу експлуатації морських ресурсів і нанесення шкоди екології".
Нагадаємо, що проблема піратства у водах північно-західної частини Індійського океану і Аденської затоки в останні місяці перетворилася на реальну загрозу міжнародної безпеки. У цьому регіоні пролягають численні торгові маршрути з Європи до Азії, Африки і Австралії. Згідно з інформацією ООН, тільки в 2008 році біля берегів Сомалі було зареєстровано більше 120 піратських нападів, захоплено близько 40 суден і більше 600 осіб. За різними даними, морські грабіжники у вигляді викупу одержали від 30 до 150 млн. доларів.
З 25 вересня в полоні у піратів знаходитися судно Фаїна, у складі екіпажа якого - 17 громадян України.

No hay comentarios: