viernes, 12 de diciembre de 2008

Показник засекреченості архівів України є найменшим серед країн СНД

В архівах України знаходиться 198 тисяч засекречених документів. Як передає УНІАН про це сьогодні на прес-конференції в Івано-Франківську повідомив голова Державного комітету архівів України Олександр Удод.
За його словами нині в національних архівних фондах України знаходиться 63 млн одиниць справ, які налічують 5 млрд документів. Найдавніші документи датуються 12-13 століттями.
Удод повідомив, що нині засекречено 198 тисяч документів, або 0,42% від усіх документів, що зберігаються в архівах. Відповідно, 99,58% документів нині є доступними для вивчення. На його думку показник засекреченості є найменшим серед країн СНД.
Серед засекречених є, зокрема, документи про обороноздатність країни, про радянські військові об'єкти, про сексотів та інформаторів відповідних служб та інші. Водночас він визнав, що в радянські часи чимало документів було вивезено або знищено. Зокрема, документи щодо створення умов штучного голоду в Україні, діяльності УПА та провідника ОУН Степана Бандери й інші.
Удод наголосив, що нині архіви працюють над удосконаленням "удоступлення інформації та демократизації роботи архівів".
Він спростував суспільний стереотип про те, що архіви залишаються найбільш засекреченими установами. Як приклад навів створення в системі архівів "електронного архіву", де б кожен бажаючий зумів через Інтернет побачити архівні документи.
Нагадаємо, що у Службі безпеки України почав роботу відкритий електронний архів, який спростить доступ і використання розсекречених матеріалів спецслужби.
Як повідомив під час офіційного відкриття інформаційно-довідкового залу СБУ в.о. голови служби Валентин Наливайченко, СБУ постійно проводить роботу із розсекречення документів про злочини радянських органів безпеки і про історію українського визвольного руху
З електронними варіантами цих документів, як відзначив Наливайченко, дослідники, студенти, журналісти і всі, хто займається дослідженням цієї тематики, можуть ознайомитися в інформаційно-довідковому залі.
Всі документи систематизовані і об'єднані тематично: Голодомор 1932-1933 рр, діяльність ОУН-УПА, репресії в Україні, дисидентський рух і так далі

No hay comentarios: