lunes, 2 de marzo de 2009

Тимошенко блокуватиме трибуну, поки депутати не відмовляться від своїх пільг

Фракція БЮТ блокуватиме роботу парламенту доти, доки депутати не приймуть ухвалу про скасування всіх депутатських пільг. Про це заявляє прем'єр-міністр України, лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

"У вівторок, буквально завтра, наша фракція виступатиме за скасування всіх пільг для народних депутатів... Якщо знову це зроблено не буде, ми блокуватимемо трибуну і знову вимагатимемо відміни пільг", - заявила Тимошенко на нараді, присвяченій ситуації з заборгованостями із зарплат на підприємствах, у понеділок у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За словами Тимошенко, БЮТ "десятки разів порушував це питання на засіданнях парламенту, проте, крім нашої фракції і декількох депутатів з інших фракцій, ніхто не підтримував це питання при голосуванні".

Прем'єр зауважила, що це питання БЮТ має намір ставити на порядок денний парламенту доти, доки не буде остаточно прийнято ухвалу".

Спікер парламенту Володимир Литвин, коментуючи цю заяву прем'єр-міністра, і сам запропонував депутатам ухвалити рішення про добровільне зменшення їх зарплат, а також зарплат інших високопосадовців. "Я пропоную, щоб ми прийняли ухвалу про добровільне зменшення хоч би на рік зарплат для депутатів, міністрів та інших керівників центральних органів виконавчої влади", - сказав Литвин.

При цьому він застеріг депутатів від блокування трибуни з цього приводу. "Якщо буде блокування з боку фракцій коаліції, то коаліції не буде, і Верховна Рада працювати не буде", - сказав Литвин.

"Ви всі спілкуєтесь і бачите, що постановка питання така: ви проживете за 600 гривень заробітної плати, і ми нікуди не дінемося, нам потрібно ухвалити це рішення", - додав він.

Раніше голова підкомітету з питань організації діяльності Верховної Ради Комітету з питань регламенту Лев Бірюк (фракція БЮТ) повідомив, що на скасуванні пільг і скороченні фінансування забезпечення народних депутатів можна заощадити близько 200 млн грн.

Упродовж минулого року у Верховній Раді було зареєстровано 7 законопроектів про ліквідацію широкого переліку пільг для чинних і колишніх народних депутатів. Урізати собі забезпечення пропонували представники всіх політичних сил за винятком хіба що комуністів. Проте жоден із законопроектів депутати так і не зважилися прийняти.

Проте після урізання бюджету на 2009 рік замість потрібного мільярда Кабмін прописав у бюджеті для парламентаріїв 598 мільйонів гривень. Дефіцит цього бюджету - 118 млн грн. Депутати 22 лютого прийняли кошторис витрат, згідно з яким, економити доведеться тільки спікерові й позаштатним працівникам парламентського апарату.

Литвину скоротили особистий автопарк із двох службових машин до одного автомобіля. Також депутати вирішили заощадити на охороні будівлі у столиці на вулиці Банковій, де розташовані парламентські комітети. Замість трьох під'їздів тепер працює один.

Скасували депутати й розвезення, які доставляли на роботу працівників апарату Верховної Ради. Крім того, чиновники повинні оптимізувати витрати свого автопідприємства. Законодавцям доведеться продавати старі автомобілі, провести ревізію витрат на паливо й запчастини. В цілому на парламентський автопарк у 2008 році чиновники витратили 10 мільйонів.

Отже, депутати хоч і заощадили, але на дрібницях. Основні пільги поки залишаються за ними: щорічна матеріальна допомога на оздоровлення народного обранця - 35 тисяч гривень, безкоштовний проїзд і путівки на відпочинок, надання житла у столиці на постійне користування та інші.

Окрім цього, колишні народні обранці не гірше захищені низкою соціальних гарантій. Наприклад, з виходом на заслужений відпочинок кожен із них отримує матеріальну допомогу розміром 12 посадових окладів (загальна сума становить понад 70 тисяч гривень).

Також колишні нардепи забезпечені пільговими путівками (оплата 50% вартості) на санаторно-курортне лікування й безкоштовним медичним обслуговуванням у закладах Держуправління справами й парламенту.

Раз на рік їм оплачується безкоштовний проїзд територією України туди-назад будь-яким видом транспорту (зокрема літаком). Також екс-депутати можуть при необхідності використовувати з особистою метою службовий автомобіль Верховної Ради до 10 годин на місяць.

No hay comentarios: