lunes, 2 de marzo de 2009

Балога розповів, що більшу частину викупу за "Фаїну" заплатив Віктор Пінчук

Левову частку витрат - а це декілька мільйонів доларів - на звільнення українських моряків судна "Фаїна" профінансував підприємець і меценатВіктор Пінчук. Це були його особисті кошти, які він як засновник благодійного фонду вирішив надати для того, щоб звільнити екіпаж. Про це заявив глава Секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

За його словами, за операцію зі звільнення захопленого сомалійськими піратами судна "Фаїна" не було заплачено жодної гривні з державного бюджету - все фінансування операції, зокрема і викуп піратам, здійснено особистим коштом приватних осіб.

"У бюджеті немає статті "гроші на звільнення заручників", тому треба було акумулювати необхідну суму з позабюджетних джерел. Як керівник Секретаріату президента і координатор спецоперації я офіційно звернувся по допомогу перш за все до тих вітчизняних бізнесменів, хто добре відомий своїми благодійними проектами", - заявив Балога.

Він також зазначив, що президент України Віктор Ющенко своїм указом удостоїв державних нагород чотирьох старших офіцерів Служби зовнішньої розвідки України, які брали безпосередню участь у спеціальній операції зі звільнення з піратського полону екіпажу судна "Фаїна".

За його словами, держава високо оцінила мужність і професіоналізм співробітників спецслужби, які добилися звільнення українських моряків з чотиримісячної неволі.

"Глава держави особисто контролював увесь комплекс оперативних заходів, найменші деталі переговорів із піратами. Всі практичні кроки для здійснення успішної операції координувалися Секретаріатом президента, точніше, дуже вузьким колом його керівників", - зазначив Балога, додавши, що ця щоденна робота не афішувалася, щоб не допустити щонайменшого ризику зриву плану зі звільнення моряків і судна.

"Адже навіть незначний витік інформації про те, хто реально займається плануванням і фінансуванням операції, міг змінити її хід у небажаному напрямку. Саме хаотичні зовнішні втручання у цю справу різноманітних посередників, політиків та інших сторонніх персонажів, які нічого не тямлять у таких специфічних питаннях, зате дуже хотіли засвітитися перед журналістами, додали екіпажу "Фаїни" принаймні два місяці перебування під прицілом автоматів", - підкреслив глава СП.

Балога заявив, що держава віддала належну данину пошани всім, хто допоміг повернути українських моряків на Батьківщину. Президент України особисто подякував Пінчуку за розуміння, громадянську позицію і значний внесок в операцію зі звільнення "Фаїни".

Сам же Пінчук поки що нічого не сказав про свою причетність до викупу, він лише зауважив, що в Україні не було байдужих до долі моряків судна "Фаїна".

За його словами, захоплення українського судна "Фаїна" стало викликом для всієї країни. "Зрозуміло, що ми - земляки і співгромадяни екіпажу "Фаїни" - не могли зробити більше того, що робили професіонали. Але я впевнений - буквально кожен хотів зробити свій внесок до операції з порятунку, кожен скористався б навіть щонайменшою можливістю допомогти", - сказав Пінчук, повідомляє "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Бізнесмен підкреслив: "Головне - наші люди знову на Батьківщині, вони знову з нами. І не дай Бог кому-небудь з нас надалі опинитися в подібній ситуації".

Зазначимо, що починаючи з 25 вересня минулого року тема захоплення піратами іншого українського судна "Фаїни" з військовою технікою і зброєю на борту не сходила із сторінок газет та інших ЗМІ.

Родичі полонених моряків звинувачували владу країни у бездіяльності. Розв'язка цієї історії настала лише на початку лютого.

За звільнення судна 4 лютого пірати отримали викуп у 3,2 млн дол, а до вечора наступного дня остання група бандитів залишила борт "Фаїни".

Цей викуп став найбільшим за всю історію сучасного піратства. Спочатку повідомлялося, що його повністю виплатив судновласник.

На борту судна знаходилося 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

На момент захоплення на "Фаїні" знаходилися 17 громадян України, троє росіян і один громадянин Латвії. Росіянин - капітан Колобков - помер від серцевого нападу незабаром після захоплення судна сомалійськими піратами.

Примітно, що розмови навколо "Фаїни" не припиняються і досі, а пригоди учленів екіпажу досі не закінчилися.

No hay comentarios: