lunes, 27 de abril de 2009

Заступник держсекретаря США пропонує Україні разом шукати вихід з кризи

Перший заступник державного секретаря СШАДжеймс Стайнберг наголошує на незмінності позиції американського уряду щодо гарантування безпеки України, підтримки її незалежності, демократичних реформ та євроатлантичних прагнень. Як повідомили у прес-службі Верховної Ради України, про це він сказав сьогодні під час зустрічі з головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

На зустрічі Стайнберг зазначив, що Україна і США є стратегічними партнерами, підкресливши, що "глибина наших спільних цінностей надзвичайно велика, і немає нічого, що б роз'єднувало нас".

Стайнберг також передав президентові України вітання від державного секретаря Гіларі Клінтон.

Перший заступник державного секретаря США наголосив, що позиція президента Барака Обами щодо відповіді на виклики світової фінансової кризи полягає у необхідності "вийти за межі політики і разом шукати вихід". Він сказав, що криза – це випробування демократії на міцність, чи зможуть владні інститути вийти за межі політики і об'єднатися.

У свою чергу, Литвин висловив переконання, що подолання кризи можливе тільки за умови спільних дій всіх інститутів влади і діалогу владних інститутів з суспільством.

"Сьогодні в Україні як ніколи потрібен діалог, повернення довіри до влади. - сказав він. - Нам необхідно знайти спільну мову в інтересах країни, криза дає шанс українському народу і політикам, це період, коли потрібно діяти". При цьому голова Верховної Ради висловився "категорично проти підлаштування країни під окремих політиків, поточний політичний момент".

Литвин наголосив, що двостороннє співробітництво між Україною та США "має особливий характер", і висловив сподівання, що візит Стайнберга "дозволить глибше осмислити шляхи подальшої співпраці", у тому числі, на рівні парламентів.

Під час зустрічі сторони обмінялися думками щодо подальшої співпраці України з Міжнародним валютним фондом. За словами Литвина, Україна вкрай потребує співробітництва з МВФ, але, разом з тим, українському уряду необхідно вжити системних і прозорих заходів щодо оздоровлення економіки і фінансово-банківської системи.

У цьому контексті голова ВР висловився за проведення політичної реформи у частині зміни виборчого законодавства, чіткого розподілу повноважень президента і прем'єр-міністра, незмінності норми про всенародне обрання глави держави, формування місцевої влади "виключно за результатами місцевих виборів", ліквідації дублювання функцій державних адміністрацій і представницьких органів влади на місцях.

Також сторони обговорили питання щодо реформування енергетичної галузі. На думку Литвина, Україні потрібна власна енергетична політика. "Україна не може бути залежною від іноземних енергоносіїв, коли в неї є свої", - наголосив він. Литвин висловився за необхідність подальшого розвитку власного видобутку енергоносіїв, ширше застосування альтернативних джерел енергії та використання повною мірою транзитних можливостей України.

Як повідомлялося, Стайнберг прибув у неділю до України з офіційним візитом. У ході свого візиту Стайнберг планує зустрітися з вищим керівництвом України, зокрема, з президентом Віктором Ющенком, прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, головою Верховної Ради Володимиром Литвином та представниками Партії регіонів.

В інтерв'ю Стайнберг повідомив, що мета його приїзду – підтвердити, яку цінність керівництво Америки надає відносинам США з Україною.

No hay comentarios: