lunes, 27 de abril de 2009

Тігіпко має намір балотуватися на посаду Президента України

олова правління "Сведбанку", співголова Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів України Сергій Тігіпко закінчує роботу в банку, після чого офіційно оголосить про рішення балотуватися на пост Президента України. Як повідомили у прес-службі телеканалу TBі, про це сам Тігіпко заявив в ефірі програми "Євген Кисельов. Нагорі" 26 квітня. "Це моє рішення, яке я реалізую", - сказав Тігіпко про намір висунути свою кандидатуру в Президенти. "Я закінчую свою роботу в банку й одразу після цього оголошуватиму про це (рішення йти в Президенти) офіційно", - уточнив він.

За словами банкіра, на сьогодні в нього є велике бажання впливати на ситуацію, для чого він має намір повернутися в політику.

Експерти вважають, що на президентських виборах Сергій Тігіпко може відібрати голоси в лідера Партії регіонів Віктора Януковича та лідера "Фронту змін" Арсенія Яценюка.

Зокрема, таку думку висловили політологи в експертному опитуванні Київського Інституту проблем управління імені Горшеніна щодо того, як може змінити президентську кампанію участь в ній "нових облич" - Тігіпка та Яценюка, передає УНІАН.

Директор Київського Інституту проблем управління ім. ГоршенінаКостянтин Бондаренко наголосив, що й Тігіпко, й Яценюк є представниками нової політичної культури. Політолог вважає, що повернення Тігіпка у велику політику і висування його кандидатом на пост Президента України може внести серйозні корективи в розстановки політичних сил. "Суспільству сьогодні цікава боротьба нових сил. Тігіпко, скоріше, може розраховувати на електоральні симпатії сходу та півдня України, а Яценюк - заходу. Хоча Тігіпко може й серед прихильників помаранчевого табору взяти голоси тих, хто орієнтований на реформістську концепцію, позбавивши таким чином Яценюка монополії на цю риторику, і серйозно підірвати електоральну основу Януковича. Внаслідок цього зміняться електоральні позиції і в Юлії Тимошенко, і у Віктора Ющенка", - зауважив Бондаренко.

В свою чергу депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич вважає безперспективним повернення в політику радника прем'єра Юлії Тимошенко Сергія Тігіпка. Про це він сказав в ефірі телекомпанії ТВі 26 квітня, інформує "Українська правда".

"Він пішов від Януковича, він пішов у найважчу хвилину, і з'явився там, де з'явилася маржа, тобто з'явився у владі при Тимошенко. Яка мотивація його була приходу у владу - це його питання, це його право, зрештою, але я думаю, що Сергій тим самим перекреслив собі які-небудь політичні перспективи", - сказав Шуфрич.

При цьому він вважає, що можливе висування Тігіпком своєї кандидатури на виборах президента буде спрямоване в першу чергу на зниження рейтингів лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

"Якщо він буде балотуватися в президенти, його інакше як штрейкбрехера, такого троянського коня для Януковича сприймати не можна, а тут люди розберуться дуже швидко", - сказав депутат.

У зв'язку з цим Шуфрич порекомендував Тігіпку не висувати свою кандидатуру.

Як стало відомо, наприкінці минулого тижня Сергій Тігіпко не з'явився на закрите засідання політради Трудової партії України, пише видання"КоммерсантЪ-Украина".

За інформацією видання, в п'ятницю увечері в Київській академії праці і соціальних відносин відбулася неформальна зустріч членів політради Трудової партії. Головним питанням було обговорення кандидатури Тігіпко як нового голови партії.

Наступного дня, 25 квітня, політрада повинна була ухвалити рішення рекомендувати майбутньому з'їзду ТПУ підтримати обрання Тігіпко головою партії, а нинішнього лідера ТПУ Дмитра Сироту - його першим заступником.

Повідомляється, що ініціаторами проведення п'ятничної зустрічі стали голови семи найчисленніших парторганізацій Південно-Східної України, що виступають проти технічної участі Тігіпка в президентських виборах.

Як розповів газеті один з членів політради, Тігіпко запізнився на неформальну зустріч на дві години, а його виступ тривав усього 20 хвилин. За цей короткий час він спробував переконати присутніх у серйозності своїх намірів.

"Тігіпко переконував нас, що не буде технічним кандидатом, що ми не так його зрозуміли. Заявив, що ні в кого грошей брати не буде, а має намір взяти серйозну участь у президентських і парламентських виборах", - розповів співрозмовник видання.

"З одного боку, всі думають, що ось прийшов рятівник, а з іншого - все ж таки побоюються, що партія пропаде", - додав член політради.

Організатори суботнього засідання політради ТПУ вирішили провести захід без журналістів. Після закінчення зустрічі стало відомо, що головне питання - про рішення рекомендувати з'їзду підтримати обрання Тігіпка головою ТПУ - не обговорювалося, оскільки сам Тігіпко на засідання не з'явився.

Про те, що Тігіпко має серйозні види на ТПУ, свідчить і той факт, що в партію вступили його соратники - Олександр БарановВолодимир Скородумов і Олександр Яковенко, які раніше входили в секретаріат партії "Трудова Україна" (з 2000 по 2003 рік, коли її головою був Тігіпко). Крім того, було ухвалено рішення 23 травня на з'їзді партії вибрати їх заступниками голови ТПУ.

"Ці три люди на з'їзді будуть обрані заступниками, але, по суті, вони вже ведуть політраду. Дмитро Сирота просто сидить і дивиться - виступає в основному Баранов", - розповіло джерело в ТПУ.

Політрада також доручила головам обласних організацій партії негайно розпочати посилення ТПУ та її розвиток у регіонах.

Як відомо, сам Тігіпко не приховує своїх президентських амбіцій. "Не подобається мені те, що відбувається в країні. Не хочу спостерігати, хочу на це впливати", - заявив він минулого тижня. Цікаво, що визначитися з "конкретною пропозицією" (участю в президентській кампанії) Тігіпко мав намір саме на політраді партії.

No hay comentarios: