lunes, 9 de febrero de 2009

Ющенко вважає переговори Тимошенко в РФ незаконними: немає відповідних директив

Президент України Віктор Ющенко вважає, що переговори урядової делегації країни з представниками Росії про надання України кредиту проведені з порушенням правових норм, які регламентують в Україні міжнародні переговори. Про це повідомив прес-секретар президента Ірина Ванникова на брифінгу в понеділок в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Президент не затверджував директив для цих переговорів і не отримував відповідних документів від уряду", - передала вона позицію президента з питання відкриття кредитної лінії в Росії.

"Арифметика від Тимошенко" 
Україні загрожує "білоруський сценарій" 
В Єврокомісії нічого не знають про лист Тимошенко щодо кредиту

За її словами, глава держави вважає неприпустимою ситуацію, коли стратегічні для життя країни питання вирішуються кулуарно, з порушенням встановлених правових норм і "з явними ознаками корупції".

Вона відзначила, що президентові України відомо лише про технічне завдання переговорної групи.

Ванникова також повідомила, що президент вважає неприпустимим об'єднувати отримання Україною кредиту з ратифікацією договору "про нульовий варіант" і про долю вітчизняної газотранспортної системи.

Президент, за її словами, також закликає до відвертості і зваженості в питаннях зовнішніх запозичень і звертає увагу, що державні борги віддаватимуть не чиновники, які їх отримають, а український народ, і перш за все молоде покоління.

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила в суботу в Мюнхені, щоукраїнська сторона отримала позитивну відповідь від Росії на прохання виділити їй кредит. Вона відзначила, що "веде дискусію з багатьма країнами, щоб на урядовому рівні забезпечити необхідні кредити для покриття планового дефіциту бюджету".

Також Тимошенко нагадала, що написала листи урядам Росії, США, Японії, Китаю, керівництву Європейського Союзу та інших країн з пропозицією сприяти укладанню відповідних угод. "Ми вже отримали позитивні відповіді на ці листи від деяких країн, у тому числі і Росії", - сказала прем'єр України.

"Арифметика від Тимошенко" 

У свою чергу народний депутат, член Президії партії "Єдиний центр"Василь Петьовка вважає, що умови отримання Україною п'ятимільярдного кредиту від Російської Федерації повинні бути оприлюднені і розглянуті Верховною Радою і Радою національної безпеки і оборони України. Про це пише УНІАН.

Умови кредиту, який прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко збирається отримати в Росії депутат коментує як "арифметику, яка виглядає так: узяти у борг 5 млрд, при цьому подарувавши 12 млрд".

Він вважає, що російська влада вже висунула ряд умов надання кредиту. "Виконання тільки одного з них - ратифікація угоди про "нульовий варіант", по якому Україна відмовляється від претензій на яку-небудь власність СРСР, веде до того, що наша держава втратить щонайменше 12 млрд доларів".

Політик відзначає, що в Росії достатньо складне фінансове становище, щоб кредитувати інші держави. Так, в Росії дефіцит бюджету в 2009 році може скласти 40-70 млрд доларів, і більшість експертів прогнозують для цієї країни негативний показник ВВП. Тому, очевидно, що кредит Україні міг бути наданий тільки на дуже вигідних умовах для Росії.

На його думку, "щоб віддати кредит, уряд може влаштувати для Росії приватизацію за безцінь українських стратегічних підприємств, зокрема, "Укртелекому", Одеського припортового заводу або Обленерго. Також неоприлюдненою умовою надання кредиту може бути частковий контроль Росії над українською ГТС".

Депутат нагадує, що "ми вже мали досвід "секретних" газових домовленостей Тимошенко, після яких Україна потрапила в десятирічну газову кабалу до Росії. Ще одних таких "домовленостей" українська економіка не витримає".

Україні загрожує "білоруський сценарій" 

В цей же час заступник глави Секретаріату президента України Андрій Кислинський вважає, що "московський" кредит може призвести Україну до повторення "білоруського сценарію".

"За прем`єра Юлії Тимошенко Україна може повторити сценарій Білорусі, яка під борговим тиском Росії втратила контроль над власною газотранспортною системою та низкою стратегічних підприємств", - цитує Кислинського прес-служба Президента України.

Він нагадує, що спочатку Росія різко підвищила ціни на газ для Білорусі, а коли в країні почались проблеми з бюджетом та економікою, Москва "люб`язно" запропонувала обміняти дешевий газ на білоруську трубу. Далі "газова" залежність змінилася "кредитною".

Як відомо, у серпні 2007 року ЗМІ повідомляли, як Президент БілорусіОлександр Лукашенко заявив, що Росія хоче приватизувати не лише окремі підприємства, навіть безплатно їх прихопити".

Кислинський нагадав, що при цьому Москва навідріз відмовилась переглядати газову угоду з Білоруссю. Натомість запропонувала кредити в обмін на пільговий продаж білоруських підприємств інвесторам з РФ. Зрештою, наприкінці 2007 року Білорусь у Москві підписала угоду про держкредит на 1,5 млрд дол, а три місяці тому - ще на 2 млрд дол".

За його словами, "Росія ще до початку перерахування кредитних коштів вимагатиме жорстких гарантій - від застави майна до пільгового продажу держпідприємств. Таким чином Росія по суті поверне собі цей кредит ще до того, як надасть його Україні".

Він також переконаний, що прем`єр невідкладно повинна прозвітувати громадськості про реальні умови "московського" кредиту, а також про всі таємні переговори з Кремлем, які Тимошенко веде протягом останнього часу.

В Єврокомісії нічого не знають про лист Тимошенко щодо кредиту

В Європейській Комісії не знають про лист прем`єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо надання кредиту Україні, про це заявив сьогодні на брифінгу речник Єврокомісії Йоханнес Лейтенбергер. "У мене немає ніяких коментарів з цього приводу", - сказав він.

Інший представник Єврокомісії також заявив, що йому нічого не відомо про лист, однак, зазначив він, це ще не означає, що його не було. Разом з тим, джерело в Єврокомісії повідомило, що допомога Україні не може бути надана в рамках Європейської політики сусідства, а єдиним легальним інструментом, який може застосувати Єврокомісія для допомоги третім країнам, є макрофінансова допомога.

"Однак, розмір такої допомоги є досить обмеженим і, зазвичай, не перевищує десятка мільйонів євро", - сказав співрозмовник. За його словами, така допомога може бути надана третім країнам у формі кредиту або навіть гранту. На сьогодні Єврокомісія надала кілька таких кредитів і грантів, зокрема, Молдові, Грузії та Лівану.

Нагадаємо, в пятницю, уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський заявив, що у Москву відправлено делегацію уряду для таємних переговорів із Росією про отримання спеціального кредиту. Наголошувалося, що технічне завдання пов'язується питання отримання кредитів від Росії із ратифікацією договору про "нульовий варіант".

Того ж дня в Кабміні спростували заяви про таємні переговори з Росією. А в Секретаріаті президента вказували на небажання Кабміну говорити правду.

Також Тимошенко заявила, що не відповідає дійсності і інформація про умови, на яких Росія готова надати кредит.

No hay comentarios: