lunes, 9 de febrero de 2009

Шеварнадзе високо оцінює шанси Ющенка на перемогу в президентських виборах

Екс-міністр закордонних справ Радянського Союзу, колишній президент Грузії Едуард Шеварднадзе високо оцінив шанси нинішнього глави української держави Віктора Ющенка на перемогу у президентських виборах.

"У цій ситуації (політична і економічна кризи - прим.ред.) складно робити прогнози про те, хто буде наступним головою вашої держави. Багато хто з експертів прогнозує:Ющенко не зможе зберегти за собою крісло. Але зараз рано робити такі висновки. У вашого гаранта великі ресурси", - сказав Шеварднадзе в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", опублікованому в понеділок.

Тим часом, екс-президент Грузії дав позитивну оцінку діям прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко щодо врегулювання газового конфлікту і підписання 10-річного договору з Росією.

"Вам у будь-якому випадку довелося б погодитися на умови Кремля.Президент Ющенко критикує дії прем'єр-міністра України. Але я вважаю, що вона знайшла єдиний можливий спосіб вирішити питання (підписання газового контракту- прим.ред.)", - зазначив Шеварднадзе.

Що ж до сусідської Росії екс-міністр закордонних справ СРСР припускає, що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін може знову стати головою держави.

"Я не виключаю, що, коли закінчиться термін перебування Дмитра Медведєва у президентському кріслі, Путін знову балотуватиметься і знову стане главою держави", - сказав Шеварднадзе.

При цьому він підкреслив позитивний характер взаємин Путіна і Медведєва. "Звичайно, їхні стосунки не тільки дружні, але і ділові. І такими вони зберігатимуться до кінця", - сказав Шеварднадзе.

Примітно, що якщо екс-президент Грузії виявиться правим і Путін знову посяде ключову посаду в державі, перебувати на ній він буде довше, ніж нинішній президент - 6 років - такі нові закони РФ.

Крім цього, Шеварднадзе розповів, яку він бачить причину інтересу Російської Федерації до Абхазії.

"В часи СРСР Росія користувалася портами в Одесі, Севастополі та Ільчівську. Потім вона втратила ці порти і почала шукати виходи до Чорного моря. Саме у цьому полягає причина особливого інтересу РФ до Абхазії", - сказав він.

На його думку, на даний момент Росія вирішила "кримське питання". "Зараз в Очамчирі будується морська база, а в Гудауте - авіаційна. Можна сказати, Росія вирішила свою проблему. А значить, кримське питання її зараз вже не особливо хвилює", - зазначив Шеварднадзе.

Примітно, що нещодавно російські ЗМІ повідомили, що Москва і Сухумідосягли принципової домовленості щодо створення пункту базування кораблів. Про це з посиланням на лідера Абхазії Сергія Багапша заявив його офіційний представник Крістіан Бжанія

No hay comentarios: