lunes, 9 de febrero de 2009

Дострокові президентські вибори можливі лише за згоди Ющенка, вважають у БЮТ

Заступник голови Верховної Ради УкраїниМикола Томенко вважає, що дострокові вибори президента в Україні можливі лише за умови добровільної згоди на це нинішнього голови держави Віктора Ющенка. Про це Томенко заявив під час ефіру на радіо "Ера", повідомили у прес-службі віце-спікера.

"Будь-які дострокові вибори - парламентські чи президентські - можливі лише за погодженням ключових гравців", - зазначив заступник голови ВР, передає УНІАН.

Коментуючи критику президента на адресу Кабінету міністрів, зокрема, його останню заяву, що вся відповідальність за ситуацію в Україні лежить виключно на уряді та прем'єр-міністрові Юлії Тимошенко, Томенко зауважив, що логічним кроком після цього мало б бути написання президентом заяви про відставку. Він пояснив це тим, що Конституція України та чинне законодавство наділяє президента великими повноваженнями, але і значною відповідальністю за соціально-економічний стан держави.

"Ця емоційна заява викликана тим, що двічі поспіль президентові разом з Партією регіонів не вдалося відправити уряд у відставку. Але політики такого рівня після подібних заяв пишуть заяву про добровільну відставку", - сказав Томенко.

Нагадаємо, що 15 січня парламент ухвалив Закон "Про тимчасові слідчі комісії, спеціальну тимчасову слідчу комісію і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України".

В законі передбачено, що підставою для ініціювання питання про усунення Президента України з посади в порядку імпічменту та утворення спеціальної слідчої комісії є подання, підписане більшістю народних депутатів України від конституційного складу ВР, підписи яких не відкликаються.

Нещодавно лідер Партії регіонів Віктор Янукович підтвердив наміри своєї політичної сили й надалі йти шляхом спрощення процедури імпічменту президента: "Ви знаєте, ми голосували за закон про спеціальні слідчі комісії, який відкриває шлях і дає інструмент для початку цієї процедури. І далі ми йтимемо цим шляхом".

А уже 7 лютого Ющенко повернув у Верховну Раду закон про тимчасові слідчі комісії, що передбачає спрощення процедури імпічменту.

No hay comentarios: