lunes, 9 de febrero de 2009

НУ-НС може ввести Порошенка в Кабмін

Голова ради Національного банку Петро Порошенко має всі шанси найближчим часом зайняти пост віце-прем`єра з гуманітарних питань в уряді Юлії Тимошенко. Він може змінити на цій посаді Івана Васюника, який відповідає за підготовку до проведення фіналу чемпіонату Європи 2012 року з футболу, пише"КоммерсантЪ-Украина".

У НУ-НС кажуть, що не мінятимуть своїх в уряді, бо "комусь свербить"

Ввести пана Порошенка до складу Кабінету міністрів передбачається в рамках майбутньої ротації членів уряду, призначених за квотою фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУ-НС), пише газета. Як відомо, на посаді віце-прем`єра квота НУ-НС представлена колишнім першим заступником глави секретаріату президента Іваном Васюником. За твердженням джерел, рішення замінити Васюника Порошенком уже ухвалено на рівні керівництва фракції НУ-НС, проте деталі переговорів поки вирішено не розголошувати, тому джерела, що надали цю інформацію побажали залишитися неназваними.

"Про те, що Порошенко займатиметься (в уряді – прим. ред.) економічними питаннями, не йдеться. Він посіяде місце нинішнього віце-прем`єра Івана Васюника й займатиметься гуманітарною сферою, а головне, в його підпорядкуванні буде підготовка до проведення фіналу Євро-2012," - розповіло джерело серед народних депутатів. Інший співрозмовник, що входить до ради НБУ, з іронією зазначив, що "перебування Петра Порошенка на посаді гуманітарного віце-прем`єра виглядатиме цілком природно". "У Петра Олексійовича прекрасна колекція картин, і він непогано розбирається в питаннях культури", - пояснило джерело. При цьому обидва співрозмовники заявили, що остаточне рішення про призначення пана Порошенка буде ухвалено на початку цього тижня, ймовірно у вівторок.

Якщо призначення Петра Порошенка відбудеться, це буде вже друга ротація чиновників, відповідальних за проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Нагадаємо, 19 листопада 2008 року ухвалою Кабінету міністрів було ліквідовано Національне агентство з підготовки до Євро-2012, яке очолював Євген Червоненко (зараз - перший заступник голови Київської міськдержадміністрації), замість нього створено Координаційне бюро при секретаріаті Кабміну, а його головою призначений заступник міністра у справах сім`ї, молоді і спорту Ілля Шевляк. Іншим розпорядженням уряду відповідальним за весь процес підготовки до чемпіонату був призначений віце-прем`єр Іван Васюник.

Про те, що Петро Порошенко отримує особливі права й особливу політичну вагу в переформатованому уряді, свідчить ще один факт: на міністерську посаду претендує також Віктор Король, якого вважають близьким соратником Порошенка. Очікується, що Король отримає посаду міністра з питань надзвичайних ситуацій: джерела стверджують, що таке рішення ухвалило керівництво фракції НУ-НС.

Втім, сам Віктор Король, депутат Верховної ради III-V скликань, а зараз кандидат у депутати від НУ-НС (№88), поки не підтвердив інформацію про своє підготовлюване призначення. "Можливо, у вас більш інформовані джерела. Мені про це поки нічого не відомо", - сказав він.

Представники НУ-НС сказали, що рішення про призначення ще не остаточне й у фракції не виключають появи альтернативних варіантів. Проте Петро Порошенко й Віктор Король мають найбільші шанси отримати ці посади завдяки тому, що обидва не є народними депутатами.

У якості кандидатів на посаду нового міністра юстиції розглядають партнерів юридичної компанії Magisters Олексія Рєзнікова й народного депутата III-V скликань, колишнього віце-спікера (1996-1998 роки) Віктора Мусіяку.

Кандидатуру Рєзнікова запропонував народний депутат від НУ-НСМикола Катеринчук. "Такий варіант дійсно розглядається. Але я до цього ставлюсь філософськи: призначать - добре, не призначать - значить, не судилося", - зізнався Рєзніков.

Для Мусіяки інформація про можливе призначення його на посаду міністра юстиції теж не є новиною. "Проте на сьогоднішній день я ще не отримав офіційної пропозиції обійняти цю посаду", - сказала він.

"У мене, до речі, десять років тому була така кадрова пропозиція від президента Леоніда Кучми. Тоді я відмовився, хоча зараз думаю, що варто було б погодитися", - додав він.

Раніше на посаду міністра юстиції претендували народні депутати від НУ-НС Роман Зварич і Віктор Шемчук. Однак через те, що низка членів коаліції вимагає відмовитися від ідеї переходу депутатів від НУ-НС до уряду, тепер розглядають кандидатури непарламентаріїв.

Крім того, за даними газети, кандидатом на посаду міністра у справах сім’ї, молоді та спорту є заступник голови цього відомства Ілля Шевляк, якого в листопаді минулого року призначили керівником Координаційного бюро при секретаріаті Кабміну, створеного замість ліквідованого Національного агентства з підготовки до Євро-2012.

"Мені складно говорити про ротації в уряді, є багато різної інформації, - сказав він. - Єдине, що можу додати: я завжди займався державною роботою, і вона залишається для мене пріоритетом".

Якщо хтось із НУ-НС таки перейде до уряду, одно одне депутатське місце у фракції звільниться. У виборчому списку НУ-НС першим кандидатом на отримання мандата є голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук. Представники коаліції уже висловлювали думку, що у випадку проходження в парламент він поповнить лави групи "Єдиний центр", близької до глави секретаріату президента Віктора Балоги.

Фракція "Наша Україна - Народна самооборона" не обговорювала ротації в уряді, повідомив лідер фракції Микола Мартиненко. "Фракція поки не розглядала кадрові питання", - сказав він в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" в понеділок. Лідер фракції не уточнив дату проведення засідання фракції з цього питання.

У НУ-НС кажуть, що не мінятимуть своїх в уряді, бо "комусь свербить"

Народний депутат, лідер депутатської групи "За Україну" В’ячеслав Кириленко (фракція НУ-НС) не бачить підстав для відставки тих членів Кабінету міністрів України, які потрапили до уряду за квотою фракції "Наша Україна – Народна самооборона". Про це він сказав сьогодні на прес-конференції, передає УНІАН.

За словами Кириленка, якщо ті члени фракції НУ-НС, "які входять до коаліції, хочуть зараз змінювати наших міністрів, то повинні бути оприлюднені мотиви". Він нагадав, що саме за рішенням фракції вони свого часу пішли працювати в уряд.

Кириленко наголосив, що від НУ-НС "головним чином працюють професійні люди, які є патріотами і своєї справи, і України".

За його словами, "якщо у колег з коаліції до них виникли питання, то нехай ці питання оприлюднять". Він додав, що тоді буде з’ясовано, "чи це просто в когось з міністрів колір очей змінився, чи колір волосся, і тому його треба поміняти, чи якісь інші, можливо, дійсно професійні претензії".

Як заявив Кириленко, ні його, ні колег з групи "За Україну" ніхто не повідомляв, що "до когось із наших міністрів є професійного характеру претензії".

"Якщо комусь свербить або хтось когось дратує, то це ще не підстава, щоб вносити на розгляд такі серйозні питання, як зміни до складу Кабінету міністрів України", - додав депутат.

За словами Кириленка, "ті, хто від нас працюють, виконують свою роботу професійно". "І якщо хтось має інший підхід і хоче всіх замінювати, то нехай пояснює, у чому справа, і бере відповідальність винятково на себе", - додав Кириленко.

24 січня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що найближчим часом в уряді відбудуться значні кадрові зміни. При цьому прем'єр відмовилася назвати конкретні прізвища урядовців, яких вона має намір замінити.

Пізніше голова фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що всі кадрові питання щодо ротації в Кабміні рада коаліції зможе розглянути на своєму засіданні 13 лютого.

No hay comentarios: