lunes, 9 de febrero de 2009

БЮТ хоче дострокових парламентських виборів у 2010 році, а ПР - президента Януковича

Депутат від БЮТ Cергій Власенко вважає, що дострокові вибори до Верховної Ради України можуть відбутися в 2010 році за умови досягнення політичного консенсусу. Про це він сказав в ефірі спільного проекту радіо "Свобода" і"Нашого радіо" "Дiйова персона".

На думку депутата, "якщо буде досягнутий політичний консенсус, то за допомогою юридичних правових механізмів можна буде провести і відповідні дострокові вибори у Верховну Раду". При цьому він відзначив тільки "теоретичну можливість" проведення дострокових виборів.

"Блок Юлії Тимошенко на сьогоднішній день не розглядає ніяких можливостей щодо проведення дострокових виборів", - запевнив Власенко.

Народний депутат висловив думку БЮТ: "Зайві 500 мільйонів гривень абсолютно необхідні для державного бюджету, їх не потрібно витрачати на дострокові вибори парламенту". При цьому Власенко прогнозує, що нова Верховна Рада мало відрізнятиметься від тієї, що існує в даний час: "Парламент буде плюс-мінус таким, яким він є на сьогоднішній день".

У Партії регіонів також розглядають можливість ініціювання дострокових парламентських виборів, але після проведення президентських. "Навіть після них (президентських виборів - прим. ред.), у разі перемоги Віктора Федоровича (Януковича - прим. ред.), ми, швидше за все, складемо мандати, щоб іти на дострокові парламентські, щоб прибрати уряд Тимошенко - це логічно, це два різних виборчих процеси, один виходить з іншого", - зауважив "регіонал" Нестор Шуфрич в інтерв'ю журналу"Профиль", опублікованому в суботу.

Таку політичну тактику він охарактеризував як "продовження протистояння, причому на роки".

Проте, представник Партії регіонів називає інший потенційний шлях розвитку політичного процесу. "Але є й інша можливість - заради стабільності й недопущення банкрутства країни ми сьогодні не можемо відкинути спробу домовитися з БЮТ. Базою для таких домовленостей має стати конституційний процес", - пояснив депутат.

За словами Шуфрича, в разі домовленостей можливі різні варіанти поділу повноважень. "Може бути як розклад Янукович - президент, Тимошенко - прем'єр, так і навпаки. Компроміс можливий, а база для нього - зміни до Конституції, можливі вже у вересні, це створення жорсткої парламентської республіки", - резюмує депутат.

Шуфрич вважає, що лідер його політсили Віктор Янукович має максимальний шанс перемогти на президентських виборах. "Ми (Партія регіонів і зокрема її лідер - прим. ред.) сьогодні маємо найбільшу потенційну можливість виграти на президентських виборах", - сказав Шуфрич.

Нагадаємо, що позавчора Янукович запропонував президенту УкраїниВікторові Ющенку, прем'єр-міністру Юлії Тимошенко й політичним силам домовитися про проведення найближчим часом дострокових президентських і парламентських виборів. Янукович зазначив, що тільки зміна влади дозволить "швидше подолати кризу, яка існує в країні".

При цьому, голова Верховної Ради України Володимир Литвин готовий підтримати проведення дострокових виборів до парламенту за умови відмови від участі в них політичних сил, які є сьогодні у Верховній Раді. За словами спікера, такі вибори можна провести, якщо "всі, хто є у Верховній Раді України, не братиме участі у повторних виборах". На його думку, інакше "зміняться тільки відтінки, а все решта залишиться так, як воно є", - прокоментував спікер пропозицію Януковича.

Звернемо увагу, що, як і "регіонали", партія "Єдиний центр" виступає за одночасне проведення позачергових парламентських і президентських виборів. Днями ЄЦ виступила із заявою, в якій пропонує план "оновлення країни", який, на думку представників партії, дозволить подолати політичну кризу, уникнути перманентної виборчої кампанії а також забезпечити стабільну роботу всіх гілок влади. І що характерно, в заяві вибори - перший пункт у списку кроків на шляху до стабільності.

No hay comentarios: