lunes, 9 de febrero de 2009

Поширенням посвідчень співвітчизника перейматиметься консульська служба МЗС Росії

У разі затвердження посвідчення співвітчизника поширенням займатиметься консульська служба МЗС Росії. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомив директор консульського департаменту МЗС РФ Андрій Карлов, передаєУНІАН.

"Форму (посвідчення – прим. ред.), наскільки мені відомо, ще не розроблено, але якщо це буде зроблено, то, я так підозрюю, без консульської служби тут не обійтися", - сказав він.

Він повідомив, що МЗС Росії має 234 консульських установи в світі.

Водночас Карлов зазначив, що безпосередньо консульський департамент цим питанням не займається і ці функції покладено на департамент з роботи зі співвітчизниками МЗС Росії.

16 січня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що ініціатива Росії про введення карти співвітчизника перебуває на стадії обговорення.

"Можу вас запевнити, що жодних дій, жодних рішень, які якимсь чином означають втручання у справи тих держав, де наші співвітчизники проживають, не буде. Ми б хотіли відгукнутися на щире бажання російськомовних, які проживають за межами Росії, асоціюватися зі своєю історичною Батьківщиною", - сказав він.

Зазначимо, що карта співвітчизника - це практика, спрямована на поліпшення умов адаптації іноземних громадян в окремій державі. Але визначення співвітчизника ніяк не означає, що він є рівним за всіма умовами до громадян Росії.

В Держдумі РФ розроблено законопроект про "Карту росіянина". Як повідомив автор законопроекту, депутат Держдуми Ілля Пономарьов(фракція "Справедлива Росія"), "Карта росіянина" створюється насамперед для громадян України.

За його словами, "ідея цього закону полягає в тому, щоб не здійснювались ті дії, які так хворобливо сприймаються будь-якими державами, коли їх громадяни одержують ще й російське громадянство. Ми хочемо уникнути подвійного громадянства, забороненого законодавством України". Відповідаючи на запитання, скільки громадян України будуть зацікавлено в отриманні "Карти росіянина", Пономарьов припустив, що в східних і південних областях України ці цифри можуть становити до половини населення, в центральних областях і Києві – до 10%, а в західних областях це буде швидше винятком, ніж правилом.

No hay comentarios: