lunes, 9 de febrero de 2009

Суд вирішив стягнути з Наливайченка 300 тис рублів за наклеп на Затуліна

Тверський районний суд Москви зобов'язав тимчасово виконуючого обов'язки СБУВалентина Наливайченка спростувати заяву про порушення законів депутатом Державної думи РФ, директором Інституту країн СНДКостянтином Затуліним, повідомляє РИА "Новости" з посиланням на представника прес-служби Інституту країн СНД.

Таким чином, суд задовольнив позов Затуліна щодо захисту честі і гідності та компенсації морального збитку. У своєму позові депутат зажадав визнати невідповідними дійсності образливі вислови на свою адресу з боку Наливайченка в інтерв'ю газеті "Известия" від 22 жовтня 2008 року і просив суд зобов'язати Наливайченка дати в газеті спростування, стягнувши також з нього 4 мільйони рублів. Ці кошти Затулін має намір направити на підтримку російських шкіл в Україні.

Росія пропонує Україні відмовитися від списків персон нон-грата

Суд визнав заяву Наливайченка про те, що представники СБУ двічі доводили в українському суді факти здійснення Затуліним протиправних дій на території України такими,що порочать честь і гідність Затуліна і не відповідають дійсності.

"Московський суд проявив максимум терпіння щодо громадянина України Наливайченка. Я готовий пробачити Наливайченку та СБУ всі образи і штрафні санкції, якщо рішення суду змусить їх хоч би задуматися", - зазначив Затулін.

В Інституті країн СНД стверджують, що СБУ не перестає переслідувати Затуліна, йому вже втретє за три роки заборонили в'їзд на територію України.

Крім того, у жовтні 2008 року СБУ направив в Мінюст республіки прохання про заборону діяльності громадської організації" Українська філія Інституту країн СНД", пояснивши це тим, що організація провела конференцію, на якій заперечувався факт "голодомору". Сама філія це звинувачення відкидає.

А 22 жовтня 2008 року в газеті "Известия" було опубліковано інтерв'ю Наливайченка, в якому він заявив, що представники СБУ "двічі доводили в суді, що Затулін справді чинив протиправні дії". Затулін сприйняв висловлювання Наливайченка на свою адресу образливими і такими, що не відповідають дійсності, і подав позовну заяву до Тверського районного суду Москви.

Росія пропонує Україні відмовитися від списків персон нон-грата

У свою чергу, Міністерство закордонних справ РФ виступає за те, щоб Росія і Україна відмовилися від списків персон нон-грата. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві заявив директор консульського департаменту МЗС Росії Андрій Карлов, передає УНІАН.

"Добре відома позиція нашої країни з приводу цих списків - ми завжди виступали за те, щоб між нашими країнами їх не було", - сказав він.

Водночас, відповідаючи на питання, хто з українських громадян входить в такий список в Росії, він відповів, що цей список визначає не МЗС, а інші органи Росії.

Окрім цього, Карлов сказав, що на сьогоднішній день МЗС РФ не розглядає питання щодо введення візового режиму з Україною.

"Переді мною, перед моїми колегами керівництво міністерства розробки візової угоди з Україною не ставило. Я сподіваюся, що поки їздитимемо без віз", - сказав він.

Примітно, що у вересні з'явилося повідомлення, що Росія заборонить в'їзд до країни низки громадян України у відповідь на аналогічні дії з боку Києва. Цю інформацію офіційно підтвердив посол Росії в Україні Віктор Черномирдін.

За його словами, створення "чорного списку" для українців стане "адекватною мірою" після того, як Україна оголосила персонами нон-грата декількох депутатів Держдуми РФ.

А ще до цього надходили непідтверджені дані про те, що до "нев'їзних" на територію Росії українців потрапили екс-лідер фракції "Наша Україна - Народна самооборона" (НУ-НС) В'ячеслав Кириленко, керівник комітету Верховної ради з питань зовнішньої політики Олег Білорус, член комітету з питань культури й духовності, депутат Верховної Ради від НУ-НС Петро Ющенко, член того ж комітету від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Яворівський.

Крім того, в переліку також фігурують керівник робочої групи Служби безпеки України з вивчення історії ОУН-УПА Володимир Вятрович, глава Київської обладміністрації Віра Улянченко й Глава Харківської обладміністрації Арсен Аваков, а також голова держкомпанії "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук.

За останні місяці українська влада не пустили в країну двох російських парламентаріїв: депутатів Держдуми Затуліна й Сергія Маркова.

Затуліну, між іншим, управління СБУ в Одеській області до цього винесло попередження про неприпустимість висловлювань, направлених на посягання територіальної цілісності України. Його також було письмово попереджено про недопущення публічних заяв, які суперечать національному законодавству України.

Зазначимо, можновладці Росії й України домовилися про скасування "чорних списків" для обох країн у червні 2007 року. Проте незабаром Київ повернувся до практики оголошення росіян персонами нон-ґрата. Наприклад, на початку 2008 року в'їзд до України заборонили для мера Москви Юрія Лужкова за його висловлювання про те, що Севастополь повинен бути російським.

No hay comentarios: