lunes, 9 de febrero de 2009

Фаїна" прибуде до Кенії не раніше середи. Моряки замерзають без зимового одягу

Українське судно "Фаїна" прибуде до столиці Кенії Момбаса не раніше, ніж у середу ввечері. Про це сказав виконуючий обов'язки капітана суднаВіктор Нікольський газеті "Сегодня".

За його словами, другий двигун на судні запустити так і не вдалося.

"А так у нас все просто чудово. Продукти та вода переправлені на судно. Ми йдемо під американським конвоєм", - сказав він.

Уповноваженому Верховної Ради з прав людини Ніні Карпачовій у суботу моряки розповіли, що у багатьох з них немає взуття, а їх родичі скаржилися, що ще немає зимового одягу.

"Сьогодні нас оглянув американський лікар. Знайшов наш стан здоров'я більш-менш задовільним. Потім він поповнив медичну аптечку новими ліками", - сказав Нікольський.

Крім того, на сайті Карпачової з'явилася інформація, що судновласник хоче скоротити зарплату моряків на 200 дол, нібито за те, що вони в полоні дуже часто дзвонили додому.

Нікольський таку інформацію не підтвердив, заявивши, що подібні питання слід ставити судновласнику, а не екіпажу.

"Достовірно ми нічого про це не знаємо", - сказав він.

У свою чергу президент України Віктор Ющенко високо оцінив роль України у звільненні "Фаїни" з піратського полону. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу ICTV в неділю увечері.

"Україна продемонструвала, що це повноцінна держава, яка може постояти за своїх громадян, яка через міжнародних партнерів може вирішити найскладніші питання, що стосуються долі наших громадян", - зазначив він.

Глава держави розповів про хід переговорів, які ускладнювалися тим, що їм доводилося вести не з публічною владою держави, а "з мафією, яка живе за своїми законами".

Ющенко зазначив, що переговори доводилося розпочинати чотири рази практично з нуля, оскільки щоразу вони стикалися з різними проблемами. В тому числі на одному з таких етапів відбулося втручання у переговорний процес міжнародної мафії.

Президент дав високу оцінку ролі зовнішньої розвідки України, МЗС і СБУ, а також подякував власнику судна "Фаїна".

Крім того, за словами Ющенка, впродовж всього переговорного періоду Україна через посередників забезпечувала моряків всім необхідним.

Втім, родичі моряків не розділяють оптимізму президента, вони незадоволені тим, що судно пробуло в полоні аж чотири місяці ізвинувачують владу в злочинному затягуванні переговорного процесу.

Судно "Фаїна" було захоплено піратами 25 вересня минулого року біля берегів Сомалі. У складі екіпажу судна знаходилося 17 громадян України, троє росіян і один громадянин Латвії. Незабаром після захоплення помер від гіпертонії капітан судна, росіянин Володимир Колобков.

На борту суховантажа також знаходилось 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна, як стверджувалося, продала Кенії. Разом з тим раніше з'являлася інформація про те, що зброя призначалася Південному Судану, з яким торгувати заборонено.

4 лютого сомалійські пірати отримали викуп у 3,2 млн доларів, який став найкрупнішою здобиччю сучасних піратів (його заплатив ізраїльський власник судна). Наступного дня остання група бандитів залишила судно, повністю звільнивши його.

Після цього судно "Фаїна" почала рух своїм ходом до порту Мумбаса (Кенія) під охороною американського корабля.

No hay comentarios: