viernes, 18 de septiembre de 2009

Україна підтримує створення ефективної системи контролю за стратегічними озброєннями замість ПРО

Україна взяла до уваги нову позицію США щодо розміщення елементів протиракетної оборони в Чехії і Польщі і налаштована на подальший діалог з Москвою і Вашингтоном щодо стратегічних аспектів міжнародної безпеки

Україна взяла до уваги нову позицію США щодо розміщення елементів протиракетної оборони в Чехії і Польщі і налаштована на подальший діалог з Москвою і Вашингтоном щодо стратегічних аспектів міжнародної безпеки, передає"Інтерфакс-Україна" коментар Міністерства закордонних справ України.

"Україна взяла до уваги рішення США з приводу впровадження нового "фазового" підходу до політики США у сфері протиракетної оборони, що передбачає припинення процесу розміщення елементів ПРО на території Польщі і Чехії", - повідомили у прес-службі українського зовнішньополітичного відомства.

У МЗС зазначають, що раніше повідомлялося про базування підходу американської сторони на оцінці ракетної загрози з боку Ірану і на баченні необхідності розгортання випробувальної і фінансово виправданої технології, пристосованої до майбутнього середовища безпеки.

"Україна неодноразово заявляла, що плани американської сторони з приводу розгортання елементів ПРО в Європі безпосередньо не зачіпають інтересів України, і ухвалення відповідних рішень Польщі і Чехії з приводу розміщення елементів ПРО на їхній території є суверенним правом цих країн визначити шляхи, методи і механізми гарантування національної безпеки", - зазначили у прес-службі МЗС.

У відомстві підкреслили, що українська сторона готова приєднатися до створення ефективній системі контролю за стратегічними озброєннями і зацікавлена у розвитку прагматичної і конструктивної співпраці зі США і Росією "Україна продовжуватиме активний двосторонній діалог з Вашингтоном і Москвою з приводу стратегічних аспектів міжнародної безпеки", - завірили у МЗС.

Як повідомлялося раніше, США схвалили рішення змінити свою програму протиракетної оборони у країнах Східної Європи, відмовившись від великих стаціонарних систем на користь кращого варіанту, який зможе протистояти іранським ракетам малої і середньої дальності. При цьому президент США Барак Обама зазначив, що при ухваленні такого рішення враховувалися й інтереси Росії.

У Москві схвально сприйняли таку позицію Вашингтона. "Спільно розроблятимемо ефективні заходи стосовно ризиків ракетного розповсюдження. Заходи, що дозволяють враховувати інтереси всіх сторін і гарантувати однакову безпеку всім державам на європейському просторі", - підкреслив у своїй заяві президент Росії Дмитро Медведєв.

"Ми цінуємо відповідальний підхід президента США до реалізації наших домовленостей. Я готовий до продовження діалогу", - заявив президент РФ.

No hay comentarios: