viernes, 18 de septiembre de 2009

ЗМІ: ГПУ встановила, що Коновалюк мав рацію - українці таки обслуговували системи ППО під час осетинського конфлікту

ГПУ встановила, що Коновалюк був правий - українці таки обслуговували системи ППО під час осетинського конфлікту
ГПУ встановила, що Коновалюк був правий - українці таки обслуговували системи ППО під час осетинського конфлікту
ГПУ встановила, що Коновалюк був правий - українці таки обслуговували системи ППО під час осетинського конфлікту

Генеральна прокуратура Україна встановила, що українські фахівці обслуговували системи ППО під час осетинського конфлікту у серпні 2008 року, пише у п'ятницю газета "Сегодня" з посиланням на джерело у правоохоронних органах.

Такі висновки проведеної Генпрокуратурою України перевірки інформації щодо законності постачань зброї і військової техніки до Грузії.

"В процесі перевірки Генеральна прокуратура України встановила низку грубих порушень, про які раніше заявляв голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради Валерій Коновалюк", - розповіло джерело.

"Так, Україна не тільки продала Грузії за заниженою ціною ЗРК "Бук-М1", але також направила туди групу цивільних фахівців з міста Балаклея Харківській області, які обслуговували ці комплекси, за допомогою яких грузини обстрілювали російські бойові літаки", - зазначило джерело у правоохоронних органах.

За словами джерела, "Валерій Кабанець, Дмитро Пилипчук, Володимир Пономаренко, інші фахівці, які перебували на території Грузії з 5 по 13 серпня минулого року, тобто до початку, під час і після збройного конфлікту з Південною Осетією, написали власноручні пояснення про своє перебування в Грузії".

"Участь у бойових діях вони спростовують, але не заперечують, що техніку обслуговували. Проте чи відповідає це дійсності, можна встановити тільки з виїздом на місце. А цьому чиняться серйозні перешкоди. Як і роботі всієї групи, яка встановила, що ЗРК, а також інша зброя і військова техніка продавалися Грузії за цінами у 8 і більше разів менше реальних. Перевірка триває, але людям вже натякають на звільнення зі скорочення штатів", - повідомило джерело.

Заступник генпрокурора Ренат Кузьмін підтвердив, що перевірка дійсно проводиться. Інших подробиць Кузьмін не розповів.

Якщо інформація підтвердиться, це матиме колосальний міжнародний резонанс. До цього українська влада заперечувала присутність українських фахівців на території Грузії у серпні минулого року.

Говорили, що всі наші виїхали з Грузії ще до початку конфлікту. Згідно із законом громадяни України без відповідних дозволів не мають права брати участь у збройних конфліктах на території інших держав, і якщо такий факт підтвердиться, винних притягатимуть до кримінальної відповідальності.

Прес-секретар шефа СБУ Марина Остапенко сказала, що відомості про участь наших у війні в Грузії не відповідають дійсності, й інших даних вона не має у своєму розпорядженні. Але в ГПУ говорять, що йдеться не про одне, а про 10 кримінальних справ за фактом участі наших громадян в бойових діях у Грузії, ухвали на яких чекають на підписи генерального прокурора України Олександра Медведька.

Раніше офіційна влада України неодноразово спростовувала повідомлення і заяви, зокрема військового керівництва РФ, про участь українців в осетинському конфлікті.

24 серпня, Слідчий комітет при прокуратурі Російської Федерації заявив, що "на боці грузинських збройних формувань у збройній агресії стосовно Республіки Південна Осетія брали участь військовослужбовці регулярних військових підрозділів Міністерства оборони України, а також не менш як 200 членів УНА-УНСО".

У заяві також зазначається, що "для з'ясування всіх обставин участі представників української націоналістичної організації УНА-УНСО і представників Збройних сил України на боці грузинських збройних формувань СКП РФ направив відповідний запит про правову допомогу до компетентних органів України, відповідь на який, з вини української сторони, досі не одержано".

У Міністерстві оборони України та Генеральному штабі Збройних силспростували цю заяву. А голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко назвав цю заяву брехливою.

СБУ також неодноразово наполягала, що вся зброя, яка надходила до Грузії, постачалася на законних підставах. Крім того, як підкреслює СБУ, жодних фактів вербування або участі українських військових у російсько-грузинському конфлікті не було.

За інформацією оборонного відомства України, до початку конфлікту на Кавказі, на території Грузії було 10 українських військовослужбовців, які брали участь у міжнародних навчаннях. Проте вже 8 серпня 2008 року вони були евакуйовані до України. На час конфлікту, в Грузії перебував український військовий аташе, а троє українських спостерігачів виконували завдання місії ООН на території Абхазії.

No hay comentarios: